TOP kuchařské pořady se veganství rozhodně nebojí!

TOP kuchařské pořady se veganství rozhodně nebojí!

Redakce Redakce foto: se svolením VegNews.com

Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food Network a Netflixu, které stojí za to si znovu pustit.

I vegany nebo příznivce rostlinné stravy baví televizní mainstreamové pořady o jídle. Přiznejte se! Který veganský gurmán se rád nedívá na Master Chefa nebo na Babicu vs. Sapíka, a nepřemýšlí o tom, jak všechna jídla vegansky upravit? Pokud milujete jídlo, určitě si nějaký způsob najdete. Samozřejmě je vždy potěšující vidět veganskou kuchyni zastoupenou v první lize, i to, jak se rostlinná strava pomalu, ale jistě, začleňuje do hlavního vysílacího času. Protože existuje mnoho kanálů, kde lze sledovat kvalitní televizní pořady o jídle, rozšiřujeme tento seznam o hity Netflixu i o dlouho zavedený televizní kanál Food Network. Od vítězství outsiderů až po veganské kuchařské soutěže - zde je 10 pořadů, na které byste si měli naladit váš set top box .

Začátky veganské televize

Než začala Food Network zařazovat veganské soutěžící a pořady, vzali to do vlastních rukou tvůrci z rostlinné rodiny. Režiséři, scenáristé a producenti umisťovali svůj obsah na všechny streamovací služby, které je chtěly přijmout nebo si vytvořili vlastní digitální prostor. Veganský šéfkuchař a osobnost Jason Wrobel byl jedním z prvních, kdo prorazil na Cooking Channel se svým veganským pořadem "How to Live to 100“, který se vysílal v letech 2014-16. Bývalá moderátorka zpráv a současná aktivistka za práva zvířat Jane Velez Mitchelová spustila vlastní veganskou streamovací službu "Unchained TV“, která nyní vysílá novou veganskou kuchařskou soutěž Peeled. A producent, režisér a ochránce zvířat Asher Brown ve spolupráci s veganským mixologem a restauratérem Jasonem Eisnerem vytvořil dvanáctidílný soutěžní seriál High Cuisine, ve kterém vyzval kuchaře, aby po požití konopí vytvořili lákavé veganské pokrmy. Seriál se původně vysílal na dnes již neexistující streamovací službě v roce 2017, ale nyní je k dispozici na Amazon Prime.

10 veganských momentů z Food Network a Netflixu

1. Tabitha Brown uvádí první veganský pořad na Food Network

Nepřekvapuje nás, že tato veganská ikona zábavy jako první získala na Food Network pořad o vaření, založený výhradně na rostlinné stravě. Pořad "It's CompliPlated“, který se vysílal v létě 2022, podrobil profesionální kuchaře zkoušce, aby vytvořili veganská jídla. Tabitha Brown působí v pořadu jako moderátor i porotce spolu se slavným šéfkuchařem Maneetem Chauhanem a rotujícími porotci z řad vybíravých strávníků. Pořad je prodchnutý Tabithninou pozitivní energií a dostatečně zábavnou soutěživostí, abyste mohli fandit svému oblíbenému soutěžícímu.

vegan netflix 4

2. Señoreata vyhrává "The Great Food Truck Race"

Do této televizní soutěže Food Network se sice přihlásila jen hrstka veganských food trucků, ale Señoreata je prvním čistě veganským Food truckem, kdo ji celou vyhrál. Tento kubánský pop-up z Los Angeles si odnesl 50 000 dolarů spolu s konečným vítězstvím, když porazil důstojné konkurenty, kteří nabízeli makarony se sýrem, domácí těstoviny, jihoafrickou kuchyni a další oblíbené a tradiční pouliční lahůdky. Food truck, který vlastní a provozuje ženský tým, se dokonce utkal s mega celebritou Food Network - Bobbym Flayem a jeho dcerou Sophie, zatímco dvojice natáčela svůj nový cestovatelský seriál "Bobby and Sophie on the Coast“. 

vegan netflix 6

3. Veganská kuchařka porazila Bobbyho Flaye

Dlouholetý pořad Food Network "Beat Bobby Flay“ odstartoval v roce 2022 příjemným překvapením. Po 29 sezónách se v lednu odvysílala první veganská epizoda pořadu, v níž se představily kuchařky Tamearra Dyson ze Souley Vegan a Adyre Mason z The Veggie. Tamearra Dyson postoupila a vyzvala Bobbyho Flaye v soutěži o rostlinný burger. Přestože je Flay svými hamburgery proslulý a provozuje řetězec fast foodů právě s hamburgery, Tamearra tohoto slavného kuchařského titána porazila. Ups, to byl trochu spoiler, ale i tak doporučujeme se na tento díl podívat! 

vegan netflix 5

4.  Šéfkuchařka Chloe Coscarelli vyhrála "Cupcake Wars"

Tato okouzlující šéfkuchařka a podnikatelka připravila půdu pro budoucnost veganské kuchyně v televizi už v roce 2010, když soutěž "Cupcake Wars" vyhrála a přičinila se také o to, že se v pořadu později objevila řada veganských pekařů a cukrářů. V roce 2012 se dokonce uskutečnila čistě veganská epizoda.

vegan netflix 8

5. Veganské restaurace v pořadu "Diners, Drive-Ins and Dives" v záři reflektorů

Guy Fieri, kuchařská televizní hvězda, zaparkoval své charakteristické červené Camaro před nespočtem veganských jídelen po celých Spojených státech. Minneapoliské restauraci The Herbivorous Butcher se díky němu dostalo náležitého zájmu tisku, ale i další podniky, jako jsou Cornbread Cafe v Eugene, Tumerico v Tucsonu nebo Pingala Café v Burlingtonu, udělaly na tohoto slavného televizního šéfkuchaře dojem. Pořad se opakuje na Food Network každý pátek večer, takže nikdy nevíte, kdy narazíte na nový veganský skrytý klenot.

vegan netflix 7

6. The Try Guys navštívili Slutty Vegan

V létě 2022 se na Food Network objevila řada nových tváří. „The Try Guys“, známí díky svému populárnímu kanálu na YouTube, získali na kultovní síti vlastní pořad „The No Recipe Road Trip“. Během epizody v Atlantě tato partička navštívila restauraci Pinky Cole's Slutty Vegan a utkali se ve veganské soutěži o hamburger z Food trucku. Zatímco výtvory televizních „celebrit“ byly přinejlepším pochybné, šéfkuchařka Pinky Cole předvedla své dovednosti v kuchyni a ukázala, jak se dělá správný veganský burger. A mimochodem, její fast food už chystá 9. pobočku!

vegan netflix 10

7. "The Kitchen" konečně používá slovo "veganský"

Chvíli to trvalo, ale moderátoři této denní talk-show konečně používají slovo "vegan". Zatím jsme neviděli žádnou veganskou epizodu, ale moderátoři občas utrousí věty jako: "Nebo můžete použít zeleninový vývar, aby to bylo veganské," a "Nebo můžete vynechat sýr, aby to bylo veganské". Oceňujeme to! V pořadu se dokonce objevilo i několik veganských receptů.

8. Veganský týden a veganský soutěžící v soutěži "Great British Bake Off"

Veganství je ve Spojených státech na vzestupu, ale Velká Británie je v tomto ohledu o velký kus napřed. Aby udržela krok s rychlým nárůstem veganských diváků, uvedla soutěž "Great British Bake Off" (dostupná na Netflixu) v roce 2018 svůj první veganský týden. Každá ze tří soutěží zbavila soutěžící jejich potravin živočišného původu a donutila je přemýšlet udržitelně. Úchvatné výtvory dokázaly, že vegansky lze upéct cokoli. V roce 2021 pořad přivítal první veganskou soutěžící, devatenáctiletou Freyu Cox, která předčila mnoho svých všežravých konkurentů.

vegan netflix 3

9. První veganští pekaři se objevili v pořadu "Sugar Rush" na Netflixu

Po třech sezónách se ve vánočním speciálu pořadu o pečení Sugar Rush: Christmas objevila první veganská soutěžící. Pekařka Anna Castellanos ze San Diega se pokusila ohromit slavné porotce Candice Nelson a Adriana Zumba svým mexickým horkým čokoládovým dortíkem s datlovou náplní ze slaného karamelu. Podívejte se na sérii a zjistěte, jak se jí to povedlo!

vegan netflix 1

10. Chloe Coscarelli učí Trishu Yearwood vařit vegansky

Hvězda country hudby Trisha Yearwoodo ve svém pořadu o vaření na Food Network obvykle připravuje jižanské pokrmy, ale do epizody 7. série "Výměna receptů" si pozvala Chloe Coscarelli, aby spolu připravily několik veganských receptů. Šéfkuchařka připravila zadělávané fazole s máslovými sušenkami a javorovým sirupem. Zní to sice strašně, ale tohle je prostě „Trisha's Southern Kitchen“. Jako dezert se dvojice zakousla do kousku citronových cupcakes s olivovým olejem a kokosovou šlehačkou.

vegan netflix 2

Zdroj: vegnews.com

 

Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...
Celosvětová nezisková organizace Veganuary vydala šikovnou pomůcku: „The Vegan Kit“. Jedná se o dárkovou krabičku s radami a inspirativními kartičkami, které poskytují vše, co potřebujete vědět při...