Je to vegan, je to sexy! Šest nových vzrušujících vegan restaurací světa je tu

Je to vegan, je to sexy! Šest nových vzrušujících vegan restaurací světa je tu

Redakce Redakce foto: se svolením Jam Delish

Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané podobě. Znáte jich snad ještě víc?

Lidé si stále více uvědomují zdravotní a ekologické přínosy veganské stravy, což vytváří nový a hodně trendy trh veganských restaurací - od špičkových gurmánských podniků až po provozy zaměřené na běžné každodenní stravování.

Jam Delish – Londýn, Velká Británie

Nezávislá rodinná karibská veganská restaurace a koktejlový bar v londýnské čtvrti Angel v Islingtonu. Zakladatelé Jam Delish začínali ve Wimbledonu s kuchyní určenou pouze pro rozvoz a teprve v prosinci loňského roku otevřeli svou první vlajkovou restauraci. Všechny pokrmy - od rybích tacos přes tofu špízy až po dužnaté hlívy ústřičné na smetaně, se podávají s lákavými omáčkami, neobvyklými zeleninovými pyré a tropickým ovocem.

Kromě moderního pojetí karibských jídel je v koktejlovém baru Jam Delish k dispozici kompletní nabídka veganských vín, piv, lihovin a tropických koktejlů.

Vegan India – Bristol, Velká Británie

Rostlinná obdoba restaurace Tikka Express – to je Vegan India. A právě ona se brzy rozšíří do stejnojmenné nové provozovny v Bristolu, kde se bude poprvé ve své gastronomické historii podávat výhradně rostlinné kari. Vegan India podle magazínu vegconomist nabízí mimo jiné i lahodnou zeleninu s exotickým indickým kořením, rostlinnou kuřecí kormu, bezmasou koftu chilli masala, veganské krevety a nan. „Jsme hrdí na to, že podáváme pouze rostlinné menu, takže se nemusíte obávat záměny s neveganským jídlem," uvádí se na webových stránkách restaurace.

Niku Nashi – Los Angeles, Spojené státy americké

Koncept Niku Nashi, který otevřel teprve na konci letošního února, nabízí pouze veganský certifikovaný alkohol, řemeslné koktejly a veganské sushi. A to je vše. Jídelní lístek restaurace Niku Nashi zatím nebyl zveřejněn v plném rozsahu. Tamní šéfkuchař Niko Zaragoza (ze společností Ooka Sushi, Teppanyaki House a Sushi R91) uvedl, že bude používat veganské alternativy mořských plodů k přípravě krabích závitků a další bílkovinné alternativy, jako jsou například pečené houby maitake. Podle IG profilu restaurace či samotného šéfkuchaře první pokrmy jsou krásně barevné, fotogenické a atraktivní.

Pastan – Bristol, Velká Británie

Veganský řetězec Pastan, který se specializuje na kraftově vyráběné těstoviny, nedávno otevřel novou restauraci v Bristolu. Ano – to místo je skutečně často považováno za hlavní město veganů ve Velké Británii. Pastan nabízí různé těstovinové pokrmy - carbonara, cacio e pepe nebo klasické mac and cheese. Nabízí také saláty a domácí tiramisu.

Mimochodem, tento výrobce veganských těstovin nedávno oznámil budoucí spolupráci se společnostmi Heura a OmniFoods, aby mohl svým zákazníkům nabídnout další nové pokrmy na rostlinné bázi.

Simi’s World – Hyderabad, India

Restaurace Simi's World, kterou založila Sarada Kuragayala, jež tvrdí, že jako první indická veganka zdolala horu Kilimandžáro, nabízí jídla západního stylu i oblíbené indické pokrmy. Ovšem vše vegan.

Restaurace se zaměřuje na zdravý životní styl, nabízí řadu domácích pokrmů včetně buchet, wrapů, zmrzliny a veganských dortů, které se připravují z čerstvých surovin z místních zdrojů bez jakýchkoli přísad. Simi's world také vyznává filozofii nulového odpadu, recykluje a upcykluje své rostlinné suroviny na výrobu fermentovaných potravin nebo kompostu.

Kusaki – západní Los Angeles, Spojené státy americké

Kusaki, pojmenovaná podle japonského slova "rostlina", je nová sushi restaurace a Omakase bar inspirovaný japonskými rostlinami. Šéfkuchař a jeho tým, z nichž mnozí dříve pracovali v restauracích oceněných michelinskou hvězdou, strávili devět měsíců vytvářením menu, které podle nich „posouvá rostlinnou kuchyni na dosud nepoznanou úroveň".

Kusakiho menu nabízí předkrmy a širokou škálu sushi a nigiri, přičemž uvádí, že nejlepší rostlinné produkty získává z farmářských trhů po celém Los Angeles. „Naše poslání je jednoduché: podávat chutná jídla bez krutosti, která jsou stoprocentně rostlinná," říkají kuchaři další zajímavé vegan restaurace v Los Angeles.

Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...
Celosvětová nezisková organizace Veganuary vydala šikovnou pomůcku: „The Vegan Kit“. Jedná se o dárkovou krabičku s radami a inspirativními kartičkami, které poskytují vše, co potřebujete vědět při...