Gurmán v Salzkammergutu, 1. část: Attersee-Attergau

Gurmán v Salzkammergutu, 1. část: Attersee-Attergau

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Když před sedmou hodinou ranní vyrazíte autem třeba z Prahy, v poledne si už můžete vychutnávat pohostinnost kuchyně Horního Rakouska plnými doušky, a to přímo srdci oblasti trefně zvané Solná komora, tedy Salzkammergut. V regionu plném čerstvých ryb z tamních jezer a legendární soli. Attersee-Attergau je rozhodně dobrý point, kde tento gurmánský trip odstartovat.

Svým exkluzivním výhledem na dokonale tyrkysové jezero Attersee přímo z otevřené terasy hotelové restaurace je Hotel Häupl skvělou volbou. Komfortní, poměr cena/výkon tak akorát, dostupnost je skvělá, nachází se poblíž hlavní dálnice, přesto je tu klid a ticho, má i vlastní parkoviště. Navíc má restaurace, o které se bavíme, jednu vidličku Falstaff a hodně spokojených hostů. A ten výhled z terasy je jednoduše geniální.

Degustace s výhledem na tyrkysové jezero

Hotelová restaurace nabízí čtyřchodové degustační menu za velmi příznivou cenu, ale pokud se na to cítíte, pojďte si s námi vybrat i něco navíc. Pro začátek si dejte například výborné carpaccio z lokálního hovězího s rukolou a parmazánem, ale ještě více doporučujeme Himmel & ÄD, což je místní twist na tradiční regionální variaci černého pudingu, smažené cibule a brambor. Velmi zajímavá záležitost, bez které by gurmán tuto restauraci neměl opustit.

Místní tradice i příroda nahrávají spíše pivu než vínům, ve zdejší restauraci jsou ale schopni s přehledem uspokojit chuť na obojí. Pořádný ležák není pro obsluhu žádný problém, stejně jako selekce krásných rakouských vín. Přijdou si na své milovníci minerality a svěží kyselinky i ti, kteří preferují červená vína s plným tělem.

Okolní příroda nabízí kromě čerstvých ryb, které vám servis doporučí ve špičkové kvalitě v rámci denní nabídky, také hodně zvěřiny, proto se na menu objevují lokální speciality jako například jelení maso se zeleninou, brambory a omáčkou z kořenové zeleniny nebo jelení Wellington s bylinkovým dipem a lanýži. Delikátní záležitost. Ovšem místní kuchaři toho umí mnohem víc, nejsou pro ně problém ani skvělá odlehčená jídla a přijdou si na své i vegetariáni či vegani. Jako dezert nezapomeňte zkusit knedlíky plněné nugátem. Mimochodem s různými variacemi knedlíků se tu budete setkávat celkem běžně a právě knedlíky v restauraci Hotelu Häupl by pro vás mohly být dobrým referenčním vzorkem. A pozor! Objednejte si také Salcburské noky! Nutnost a další místní delikatesa v jednom. Pokud bez těchto noků odejdete, mohlo by vám to být zpětně hodně líto.

Před dalším gurmánským zážitkem si užijte ještě jinou jízdu, respektive plavbu lodí. Nedaleko hotelu najdete Pehn Bootsbau, což je tradiční půjčovna, kterou vede usměvavý Jörg Keplinger. Na výběr je několik různých velikostí elektrolodí. Díky nim můžete na poklidném jezeře Attersee s přehledem strávit pár velmi příjemných hodin. A je na co se dívat. Vesničky rozeseté po stranách jezera působí doslova kouzelně, plocha slavného jezera je rozlehlá a magická, všude panuje klid a mír. Vždyť právě zde vznikly Sommerfrische, tedy letní pobyty slavných a bohatých. Pobýval tu například i malíř Gustav Klimt, který krásu a barvu jezera zachytil na svých obrazech. A pokud budete mít zájem, komfortní je domluvit se přímo s majitelem, ať vám po jezeře dělá na ekologické elektrolodi průvodce. Jörg Keplinger totiž mluví velmi dobře česky a v rukávu má historky či místa, na které byste možná sami jen tak nenarazili.

Highlighty místní gastronomie

Salzkammergut je kromě ryb a soli také krajinou kopců a zelených pastvin, na kterých se pasou krávy, a z jejich mléka místní farmáři vyrábí skutečně špičkové sýry. U nás ne moc známá věc je v Attersee-Attergau pojmem. Jak by také ne? Najdete tu sýrové skvosty, které gurmán nesmí opomenout.

Zajeďte si pouhých 10 kilometrů z hotelu na farmu a sýrárnu Evy a Markuse Hemetsbergerových. Neprohloupíte. Najdete tu velmi zajímavou udržitelnou farmu manželů, kteří chtějí, aby byla jejich farma pro návštěvníky co nejvíce transparentní. Uvidíte krávy na pastvě nebo za nimi můžete přímo do stájí. Stádo o 20 kusech je krmené pouze z vlastních pozemků, vše je naplánované a rozdělené v čase tak, aby měl dobytek po celý rok kvalitní potravu. Ta totiž patří k základům pro tvorbu kvalitního mléka, ze kterého se tu pak vyrábí geniální sýry.

V krásné zbrusu nové degustační místnosti můžete ochutnat polotvrdé sýry, výborný Camembert, jejich vlastní farmářskou fetu nebo třeba sýrové kuličky a ovocné farmářské jogurty. Rozhodně byste ale měli zkusit sýr Den Kronberger, pojmenovaný podle nedaleko tyčící se hory. Polotvrdý sýr zraje kolem šesti-osmi týdnů a pokud vám zachutná tak jako nám, lze ho koupit v kusech velikosti dle osobní potřeby stejně jako všechny ostatní farmářské produkty. Manželé-farmáři totiž před necelými dvěma lety otevřeli i vlastní prodejnu, odkud si lze odvézt delikátní soubor vzpomínek.

A jenom těžko budete moct opomenout další gastronomický highlight - restauraci 1er Beisl, vzdálenou pouhých 12 kilometrů od našeho hotelu. Proč? Třeba proto, že ji vede zřejmě nejuznávanější šéfkuchař regionu Hans Lugstein, který jako první rakouský šéfkuchař bodoval na nejvyšších pozicích světových kuchařských soutěží. Restaurace má aktuálně dvě Gault Millau kuchařské čepice a dvě vidličky od Falstaff.

Na svých talířích Hans prezentuje především moderní twisty na místní klasické pokrmy, využívá regionální suroviny, má atraktivní plating i komplet servis. Pokud se do těchto míst chystáte v sezoně, rozhodně oceníte přilehlou zahrádku restaurace, kde se budete cítit velmi pohodlně. Na nás dnes večer čeká pětichodové degustační menu, které začíná asijským způsobem glazovanou hovězí svíčkovou, ta je následovaná pošírovaným jehněčím a pak pomalu dušenými telecími líčky. Pokračujeme vanilkovým Crème brûlée a nakonec lahodnou kombinaci doplní ještě skvělé lokální zrající sýry. Vše vynikající, zapamatovatelné, hodně zajímavé.

Nebo si opět nechte doporučit „úlovek dne“. Právě zde má obrovský smysl ochutnat místní ryby. Šéfkuchař, kterého není problém vidět přímo u sporáku nebo připravovat úctyhodné množství pokrmů najednou, ryby umí dokonale. Jídla z jeho kuchyně mají velmi hezký plating, vybalancované chutě a jsou poskládané vesměs z lokálních surovin, které si prý šéfkuchař vybírá sám.

Restaurace 1er Beisl samozřejmě nabízí i vinné párování a to je neméně zajímavé. Je vidět, že tamní sommelier, v jehož péči jsme po celou dobu našeho večerního degustačního zážitku, má celé menu se svou vinnou selekcí skvěle zvládnuté. Když pak po večeři sedíte na stylové zahrádce restaurace, rekapitulujete zážitky a chutěmi nabitý den, kolem nosí servis jídlo na sousední stoly a vy si vychutnáváte dobré víno, začíná být navýsost jasné, jak je Attersee bohatým krajem pro cestovatele a gurmány a že tu rozhodně nejste naposledy.

Internetové stránky regionu se všemi informacemi naleznete ZDE.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...