Rumy z ostrovů Indického oceánu: ostrov Réunion

Rumy z ostrovů Indického oceánu: ostrov Réunion

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením La Saga du Rhum, Isautier a Savanna

Naše rumové procházky pokračují kouzelným ostrovem Réunion. Ten je jako francouzský department vzdálený od Francie více než devět tisíc kilometrů prakticky nejvzdálenější součástí Evropské unie. Ostrůvek o rozloze asi 2500 km čtverečních se může pochlubit úžasnou rumovou historií.

Na Réunionu najdete tři palírny, konkrétně Savanna distillery, Isautier distillery a Rivière du Mat distillery. Nás budou zajímat především první dvě z nich. Nalijte si tedy do skleničky třeba skvělý rum Isautier 7 Y.O. a při vychutnávání jeho bohaté a plné chutě se s námi projděte po palírnách stále vyhledávanějšího ostrova.

Kořeny rumu na ostrově Réunion sahají až do 17. století, kdy zde byla vysazena první pole cukrové třtiny, která je vedle cukru a vanilky jedním z hlavních vývozních artiklů ostrova. Ke zrodu mu zde dopomohli francouzští kolonialisté a vytvořili tak neuvěřitelně silný odkaz. Ten přežil staletí, ovšem nebylo to zcela jednoduché. Postupně se pěstování cukrové třtiny rozšířilo na celý ostrov. V roce 1848 bylo na ostrově zrušeno otroctví, což vedlo k poklesu výroby cukru a rumu. Nicméně výroba rumu se na ostrově postupně obnovila a v současné době Réunion produkuje řadu vynikajících rumů. Rumy Isautier, Savanna a Rivière du Mât jsou známé pro svou kvalitu a vynikající chuť, díky kterým si získaly oblibu mezi rumovými znalci po celém světě.

Na Réunionu můžete najít dva druhy rumu. Prvním je původní zemědělský nebo také tzv. agricole rum - vyráběný přímo ze šťávy cukrové třtiny, tím druhým je tradiční rum, který se označuje i jako tzv. průmyslový. Vyrábí se z melasy, vznikající při výrobě cukru. Zatímco stařený rum, který je mezi znalci velmi ceněný, se podává spíše čistý jako aperitiv nebo digestiv, bílý a tudíž nezrající rum je ideální pro přípravu koktejlů, jako jsou Mojito či Daiquiri. Setkáváme se s ním také u rumových likérů, ve kterých se maceruje různé ovoce. Říká se jim rum Arrangé a lze je označit za takový lokální fenomén. Tento bílý rum najdete také v kuchyni, tam je dobré ho mít po ruce k dochucení některých pokrmů, koláčů a palačinek nebo třeba k přípravě flambovaných banánů.

Destilérky na ostrově Réunion jsou otevřené veřejnosti a v období sklizně třtiny, tedy od července do prosince a nabízejí prohlídky svých prostor za provozu. Taková návštěva je nutností nejen pro rumové fajnšmekry, ale pro každého, kdo se chce dozvědět, jak se vyrábí proslulý místní rum. Pokud ale chcete ještě víc, tak v Saint-Pierre, v nejstarší rodinné palírně na ostrově, můžete navštívit Rumovou ságu (La Saga du Rhum), což je jediné muzeum rumu na Réunionu. Saga sídlí přímo v destilérce Isautier a vezme vás nejen na cestu historií, ale i za kulturou, navíc je tu část, která prověří senzorické schopnosti návštěvníků.

Špičková kvalita i chuť zaručena

Rumy vyráběné na Réunionu jsou odborníky ceněné díky své kvalitě i chuti. Na svědomí to má několik faktorů.

Za prvé, klimatické podmínky na ostrově Réunion jsou ideální pro pěstování cukrové třtiny. Věděli to Francouzi už v 17. století, víme to i dnes. Slunce, teplé počasí a dostatek srážek jsou nezbytné pro růst cukrové třtiny a Réunion má toto všechno k dispozici.

Za druhé, dlouhá historie výroby rumů a zkušenosti místních destilérek znamenají, že výrobci rumu na Réunionu mají rozvinuté techniky a postupy, které jsou předávány z generace na generaci, a jsou zárukou kvalitního produktu.

Za třetí, výroba rumu na Réunionu se řídí přísnými normami a standardy. Například rumy, které jsou označeny jako Rhum de la Réunion, musí být vyrobeny výhradně na ostrově Réunion a musí být vyráběny pouze z místních surovin. To znamená, že rumy vyráběné na Réunionu jsou plně kontrolovány a zaručují jejich kvalitu.

A nakonec, jak už bylo zmíněno, zaručuje popularitu i šíře portfolia rumů z tohoto ostrova. Zákazníci si jednoduše bez problémů najdou rum, který nejlépe vyhovuje jejich vkusu. Kvalita, chuť a unikátní charakter rumů a tvoří důležitou součást místní kultury a rozhodně i ekonomiky.

Kouzlo sklepů u oceánu

Jeden příklad za všechny. Sklepy destiérie Savanna, které jsou její velkou chloubou, najdete jen pár kroků od oceánu. Právě tam zrají rumy série Old rums. Roky zrání ve francouzských dubových sudech a pečlivý proces selekce je přesně tou kombinací, která z nich dělá totálně výjimečný zážitek. Ať už otevřete rum devět let stařený hluboko v tropických sklepech ostrova, pět let v koňakových sudech či čtyřletý rum stařený v sudech z francouzského dubu, pokaždé bude tento Savanna rum hodně ojedinělým zážitkem.

Když už jsme u Savanny – je to destilérka, jejíž portfolio má, kromě zmíněných Old rums, rozhodně co nabídnout jak do koktejlů, tak pro samotné rumové vychutnávání. Je tu řada nazvaná jednoduše Cocktail Rums, ze které je možné si vybrat ať už tradičnější, elegantní a plný rum Intense 41,3, svěží, v měděné koloně destilovaný rum Créol 52 nebo velmi unikátní Lontatn 57,5. Ten kombinuje dlouhou fermentaci melasy s destilací v měděné koloně Savalle. Mimochodem tato dlouhá fermentace je něco, co rumy Savanna odlišuje od ostatních.

A pak je tu ještě řada Limited series. Svým názvem každému napoví, o co se jedná. Originální destiláty, exkluzivní sudy a příjemně překvapivé kombinace jsou zvolené vždy z nejlepších rumů Savanna. A mají jedno společné - jednak výjimečné vlastnosti a za druhé, už se nikdy nezopakují. Některé z nich můžete získat jako single cask, ty další Savanna prezentuje v unikátních blendech pro ty nejnáročnější znalce.

Rumy vybíráme, rumy ladíme

Tým naší dnešní druhé destilérky, Isautier, je mezi rumaři známý pro svůj perfekcionistický přístup k výrobě rumů. Destilérii vede master blender Marie Ferrand – jedna z mála žen na takto významné pozici v rámci destilérek, důležitá je také préce enologa Matthieu Cosseho a savoir-faire, nebo chcete-li know-how rodiny Isautierů. Díky tomu všemu jsou rumy Isautier skutečným symbolem místní kultury, významnou součástí dědictví ostrova Réunion.

Je jenom na vás, které z rumů destilérky Isautier ochutnáte. Pokud sáhnete po pětiletém Isautier 5 Y.O. bude to blend agricole rumů a tradičních rumů z melasy, které zrály po dobu pěti let ve francouzských sudech. Výsledkem je netradiční, komplexní rum s delikátní, jemnou, svěží, květinovou a ovocnou chutí charakteristickou právě pro ostrov Réunion. Ve vůni ucítíte čerstvé, výrazné a vyvážené tóny cukrové třtiny a tropického ovoce, které se snoubí s tóny vanilky a dubového dřeva. Po ochutnání vás příjemně překvapí zakulacená a elegantní chuť s tóny vanilky a lehkým dotekem dřeva, které jsou vyváženy náznaky citrusů a koření.

Naopak rum čistě z melasy si nalijete do skleničky, pokud sáhnete po Isautier 7 Y.O. Ten zraje po dobu sedmi let, a to nejdříve v nových francouzských sudech a poté ve starých použitých sudech. Výsledný rum je plný a bohatý a vyznačuje se zejména ovocnými tóny. Jeho vůně je vůní zralého a karamelizované ovoce, citrusy se snoubí s lehce praženými a vanilkovými tóny. Chuť vás absolutně dostane, protože bude bohatá, zakulacená a hladká, s dokonalou rovnováhou elegantních ovocných tónů a aromatického koření, například zázvoru.

A těm největším fajnšmekrům rádi doporučíme Isautier 10 Y.O., což je agricole rum vyrobený z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Zrál více než deset let. Nejdříve ležel v nových francouzských sudech a poté ve starých už použitých sudech. Desetiletý Isautier spojuje eleganci, sílu a svěžest. Vyznačuje se tóny ovoce a koření spolu s jódovými tóny, které jsou pro stařené rumy Isautier typické. Jeho aroma je skutečně bohaté, kořeněné a pepřové, s náznaky karamelizovaného ovoce a zralých banánů. V chuti je tento rum krásně jemný, s rovnováhou čerstvosti citrusové kůry a zakulacených tónů vanilky.

Ať už si vyberete kterýkoli z rumů Isautier – bílý, zlatý, stařený různý počet let, nebo ochutnáte rumový likér, připíjíte jimi na historii, na rumovou značku, která rum v regionu formovala a ukazovala směr. A ten stále stanovuje, dnes už úctyhodných 178 let.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...