Královská pohádka Royal Salute

Královská pohádka Royal Salute

Zdeněk Kortiš Zdeněk Kortiš foto: se svolením Zeňka Kortiše

Royal Salute vznikla jako projev úcty k Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II. při příležitosti její korunovace v roce 1953 a byla pojmenována po 21 oslavných výstřelech. Je to značka whisky prodchnutá tradicí a hrdá na svou královskou linii, zároveň pevně ukotvená v moderním světě neustálým posouváním umění blendování do nových, kreativních a ambiciózních forem.

Jedno motto Royal Salute zní: „Kde ostatní končí, my začínáme."
Sam Bronfman, prezident společnosti Seagram, a master blender Charles Julian stáli v roce 1953 za vznikem této legendární značky whisky, která vždy byla úzce spjata s královskou rodinou. Charles Julian vytvořil signifikantní styl Royal Salute, postavený na Speyside stylu, zejména na palírnách Strathisla a Longmorn. Jako jedna z mála whisky smí nést označení královská, tedy Royal.

Královský glejt

Společnost Seagram také vlastnila sesterskou značku Chivas Regal. Regal znamená královský a Chivas v názvu je hold slavné whisky rodině. James Chivas, jeden ze zakladatelů firmy Chivas Brothers, se zařadil k průkopníkům míchaných skotských whisky. Bratři James a John představili vlastní značky, nejdříve Royal Glendee a brzy poté Royal Strathythan. Psala se osmdesátá léta devatenáctého století a do aberdeenského obchodu Emporium na King Street se už slétaly objednávky whisky ze všech koutů Spojeného království. Od roku 1843 vlastní firma Chivas Brothers tzv. Royal Warrant, tedy glejt, že smí dodávat své zboží na královský dvůr.

Ve whisky světě platí pravidlo, že nebýt skotských blendů, tak by single malt palírny nemohly existovat. Značka Royal Salute má svůj domov v malebné palírně Strathisla, ležící v srdci regionu Speyside ve městě Keith. Pokud jste členy královské rodiny nebo vlastníte některou z dražších lahví Royal Salute, tak máte přístup do Royal Salute Vault ve skladu číslo 3. V tomto sklepě leží nejexkluzivnější stáčení této značky. V březnu 2023 bude právě z tohoto sklepa vydáno korunovační stáčení pro Karla III. Pokud se sem dostanete, určitě nezapomeňte ochutnat 55 let starý blend Stone of Destiny v sudové síle. Běžně má tento blend krásných 38 let, ale ten v Royal Salute Vault, zde leží dalších extra 17 let.

Balení je nedílnou součástí značky Royal Salute. První porcelánový flakon byl zelený a byl vyrobený firmou Royal Doulton v roce 1953. V následujících letech byla přidána červená, modrá a hnědá barva. Od roku 2003 jsou barvy smaragdová, safírová a rubínová, které odrážejí drahokamy korunovačních klenotů. Dnes jsou flakony vyráběny porcelánkou Wade, v případě skla firmou Dartington.

Jak vlastně chutná Royal Salute?

Signature Blend 21 y.o.
Ve vůni jsou sladké hrušky a citrusové plody vyvážené vůní podzimních květin. Elegantní směs vanilky a suchého dubu je korunována jemnými tóny sherry a jemným závanem kouře. V chuti příjemné teplo pomerančové marmelády a čerstvých hrušek, následuje exploze koření a lískových oříšků.

Novinka: Key to the Kingdom 30 y.o.
V souladu s tradicí Royal Salute slavit královské příležitosti, Key To The Kingdom převzal svůj název od Ceremony of the Keys (Obřad klíčů). Tento ceremoniál, který se každoročně koná v Edinburghu u bran paláce Holyrood, skotského sídla královny Alžběty II., symbolizuje svobodu a čest a je jedním z nejvýznamnějších rituálů v britské monarchii.

Nová limitovaná edice: Richard Quinn Edition 21 y.o.
Limitovaná edice z řady The Couture Collection. Královna Alžběta II. byla proslulá svým vztahem k módě a designu. Tato edice oslovuje talentované a kreativní tvůrce. Pro první edici byl vybrán britský umělec Richard Quinn, který vytvořil design flakonu, kde použil oblíbené výrazné barvy Alžběty II.
Blend obsahuje 31 složek a jsou v něm použity tzv. lost distilleries, zaniklé palírny jako například Imperial, Dumbarton, Caperdonich. Tělo blendu je postaveno na palírně Braeval a díky tomu má výrazné květinové tóny.

Mimochodem víte, že se v České republice nachází jedna z největších sbírek Royal Salute na světě? Obsahuje také Age Collection II, což je jedna z 20 vyrobených sad. Set obsahuje 10 lahví ve stáří 25 až 55 let. Pořizovací cena v roce 2019 byla 1.600.000 CZK

„Daňová situace na českém trhu s alkoholem není fér. Doba nám navíc přináší několik dalších výzev. Slovenský trh není tak jednoznačný a pro nás ani tak silný jako český,“ říká Rafal Walendzik, který...
Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková z brnenskej streetfoodovej legendy Būcheck pre magazín VisitChef hodnotia rok 2023 a prezrádzajú plány na rok 2024. Kam sa značka rozšíri? Čo bude s merchom? A ktorý...
„Proč jezdím každý rok na sklizeň do Champagne? Mimo jiné určitě pro můj zápal a vášeň pro region Champagne a tamní vína. Mám touhu tam být, znovu tam vše vidět a zažít, ovonět a ochutnat,“ říká...
Situace na trhu se champagne víny je aktuálně velmi komplikovaná. Stěžují si všichni – od prodejců až po zákazníky. Vinaři nám distributorům často alokují už i základní vína, a s něčím takovým jsem...
Royal Salute vznikla jako projev úcty k Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II. při příležitosti její korunovace v roce 1953 a byla pojmenována po 21 oslavných výstřelech . Je to značka whisky...
Ve které restauraci slavný cukrář dostal jídlo, na které nezapomene? A co si myslí o pořadu MasterChef? „Dvakrát do stejné řeky nevstoupím,“ říká Lukáš Skála v rozhovoru s Tomášem Levým.
Více než tři desítky let pracoval (a z toho dvacet let vedl cukrářskou výrobu) v legendárním hotelu InterContinental. Teď, mimo signature dezerty restaurace Parnas, taky peče chléb a učí mladé...
„Připadá mi divné, když přijde dvacetiletý kluk, je namachrovaný a myslí si, že umí všechno,“ říká v rozhovoru s Tomášem Levým šéfkuchař restaurace Červený jelen Marek Fichtner.
Kuchařská legenda a idol, ke kterému všichni vzhlížejí. A neříkejte, že vy ne! Svatopluk Kuřátko nebyl zas tak rozpačitý, jak naznačoval titulek seriálu. Naopak, byl a pořád je to řízek!