The Blend: Cesta whisky, která je WOW!

The Blend: Cesta whisky, která je WOW!

Redakce Redakce foto: se svolením Pernod-Ricard

Tento výlet do Skotska byl ohromující. A jak jsme se tam dostali? Jednoduše tak, že jsme si sami namíchali whisky! Zkratka WOW totiž znamená Whisky of the World.

Náš průvodce Zdeněk Kortiš je jedním z největších znalců úžasného destilátu zvaného whisky v Česku. A právě on nás provedl touto zkušeností. The Blend je setkání, výjimečný moment v životě milovníka whisky či znalce destilátů, je to událost, která se vyznačuje štědrostí, elegancí a gentlemanstvím, stejně jako náš mentor pro tento večer.

Zdeněk nás osobně přivítal drinkem whisky-soda. Základem jednoduchého a možná i proto nesmrtelného koktejlu byla vynikající whisky Chivas 12, jejímž ambasadorem je právě on. A ani soda v tomto koktejlu nebyla obyčejná. Bohemsca s příchutí meruňky a citronového tymiánu se k této whisky skvěle hodila. Od samého začátku byla patrná zkušenost a nadhled, a bylo jasné, že událost The Blend byla navržena profesionály. K drinku doporučujeme zakousnout připravené trhané kachní maso pečené na dřevěném uhlí a dochucené whisky The Glenlivet. Je vynikající! Hned vedle na talíři lákají marinované cuketky s konfitovaným česnekem, balzamikovým octem a chilli od Sauce & Meat. Začátek byl prostě parádní.

V laboratoři

Průvodce nás uvádí ke stolům, každé místo tu znamená vlastní blendovací stanici. Místo na první pohled působí jako malá whisky laboratoř. Tomuto mikrosvětu dnes večer Zdeněk Kortiš velí, tímto prostředím provede i největší nováčky tak, aby na konci získali informace ze světa whisky, pár dovedností navíc a v neposlední řadě, aby se tu dnes večer dobře bavili. K dispozici máme různé druhy prémiové whisky, většinou typu Single Malt. Je to taková malá whisky oáza, kde naše postupné vzdělávání v průběhu tohoto večera bude mít klíčovou roli. Na konci dnešní cesty na nás čeká náš vlastní unikátní výtvor, The Blend – whisky, kterou si sami navrhneme, namícháme a odneseme v lahvičce domů.

Ale to je opravdu jen třešnička na vrcholu tohoto dortu. Skutečným zážitkem je celá cesta do světa whisky. Putujeme po skotských ostrovech, navštěvujeme palírny, některé už zaniklé a zbořené, a jiné, které stále stojí, produkují whisky a staly se legendami už během své existence. Přemisťujeme se na ostrov Islay, pak do Highlands, sestupujeme do Speyside a ještě níže do Lowlands. Každá degustovaná whisky má svůj jedinečný charakter, někdy s jemně kořeněnými tóny, jindy s výraznějšími pikantními nuancemi. Učíme se ladit tělo blendu, přidávat mu jiskru, atraktivní chuť a samozřejmě i nakouřenost, kterou ocení znalci whisky.

Avšak nejde jen o to. The Blend je jednak cesta skotské whisky, ale i cesta slavné značky Chivas Regal. Ochutnáváme několik různých edic, ovšem nikdy ne mladší než 12 let. Jistě, skvostná whisky potřebuje čas a péči, a v tom jsou Skotové mistři. Vyprávění o whisky doplňuje Zdeněk Kortiš videi, komentuje významné milníky historie skotské whisky, představuje nám luxusní lahve. Zmiňuje i české barmany Sandru Šalatovou, Ondru Hniličku a Filipa Jančárka, kteří se v časech, kdy vyhráli české barmanské finále Chivas Masters a postoupili na světové finále této prestižní soutěže, umístili v TOP 3 na světě. V každém momentě tohoto zážitkového večera je zřejmé, že whisky je naprostá vášeň, na kterou stojí za to si počkat a pak vás bohatě odmění.

The Blend

A teď přichází ta vzrušující interaktivní část – můžete si namíchat svůj vlastní blend whisky. Navíc chceme získat pečeť od samotného whisky ambasadora Zdeňka Kortiše. S odměrným válcem v jedné ruce a s několika druhy Single Malt whisky začínáme tvořit. Pozorný student už podle předchozích informací ví, jak postupovat, které whisky dát více a které jen pár kapek, ladíme tělo, intenzitu, doznívání chutí... The Blend je o představivosti, o schopnosti předvídat, jak se výsledný destilát bude chovat. Děláme vlastně něco velmi podobného tomu, co každý rok dělají slavní Master Blenders ve svých palírnách, snažíme se prostřednictvím nové whisky vytvořit svůj vlastní podpis, svou originální vizi toho, jak má ideální whisky vypadat. Jak to dopadne?

Zdeněk Kortiš projde mezi stoly, zastavuje se u nadšených whisky blenderů, ochutnává a s každým diskutuje o jeho výsledné whisky. Zajímá ho náš záměr, hodnotí nový blend, ptá se, jak jsme k němu došli. Poté vše potvrdí razítkem – prošli jsme. Zážitkový kurz The Blend je fakt WOW. Svět whisky je nádherný a rozmanitý, a tato akce může být vaší vstupní branou do něj, ale zároveň zdrojem inspirace a vědomostí. A kdo jiný by měl být průvodcem než Zdeněk Kortiš? Whisky vás odmění, stačí jen najít svou vlastní cestu. A právě tu The Blend nabízí. Je ale potřeba mít svého mentora a vydat se správným směrem.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...