Champagne jako partner luxusu. Je čas užít si snoubení exkluzivních chutí

Champagne jako partner luxusu. Je čas užít si snoubení exkluzivních chutí

Redakce Redakce foto: se svolením Jan Becher Pernod Ricard

Restaurace Augustine sídlící ve fascinující budově stejnojmenného hotelu je jedním z nejvyhledávanějších podniků v republice. Tamní šéfkuchař Jan Horák pro svoji kuchyň vybírá špičkové suroviny z celého světa, a proto není divu, že ke svým pokrmům zvolil také champagne vína prestižní značky MUMM.

Elegance, luxus, kvalita – tak je vnímáno champagne MUMM, které si z ikonické láhve převázané červenou stuhou nalévají lidé u slavnostních příležitostí a na večírcích po celém světě. Jeho jemné perlení je ve všech svých variantách perfektním společníkem k různým druhům pokrmů pro svoje výborné souznění i s velmi neobvyklými chutěmi a ingrediencemi. Od sashimi a sushi přes různé úpravy zeleniny či těstovin až po těžší, pečlivě připravená masa. Tam všude je champagne MUMM perfektním partnerem pro snoubení chutí, jejich pozvednutí a vyladění do gurmánského závěru.

Předkrm, hlavní jídlo a dezert, k nim tři různá champagne MUMM. Executive Chef pražského Augustine Restaurantu Jan Horák ke každé lahvi napároval jeden svůj reprezentativní pokrm z aktuálního menu.

„U předkrmu propojujeme oliheň, Lardo di Colonnata, nakládané jablko s jablečným gelem, kapkou zauzeného oleje s vývarem z kuřete, droždí a angreštu,“ prezentuje svůj první pokrm Jan Horák a vzápětí dodává, proč zvolil jedno z nejlepších vín z produkce champagne MUMM právě k tomuto předkrmu. „U MUMM RSRV Blanc de Blancs se mi líbí svěžest a mineralita tohoto vína, takže jsem se rozhodl je postavit do chuťového kontrastu,“ vysvětluje šéf místní kuchyně svůj výběr vína, u kterého se jedná se odrůdu Chardonnay z oblasti Cramant v samém srdci regionu Côte des Blancs. Cramant je oblast spojena s „křídovou horou“ a právě minerály obsažené v tamní půdě jsou tím, co dodává vínům Blanc de Blancs jejich typickou svěžest. Je to champagne ideální pro ty, kdo hledají čistotu chutě, která je u vín mnohokrát obtížně dosažitelná. Champagne světlé barvy se zelenavými a žlutavými odlesky a jemným perlením má aroma s tóny bílých květů, citronu a čerstvého ovoce, i z toho důvodu je pro předkrmy skvělým partnerem. Na začátku velmi elegantní a jemně minerální chuť s krémovou texturou se postupně rozvíjí k intenzivnímu a výraznému závěru, který je důkazem dlouhého zrání. RSRV Blanc de Blancs se podává jako aperitiv a – mimo volbu Jana Horáka z Augustine Restaurantu – se všeobecně skvěle hodí k mořským plodům, rybám, ústřicím a humrům podávaným s jarní zeleninou, k sushi nebo ke carpacciu z mušlí.

Druhý, tedy hlavní chod se celý nese v plnějších, komplexnějších chutích, které místní Executive chef doplnil krásným růžovým champagne MUMM RSRV Rosé Foujita. „Toto champagne je z větší části Pinot Noir. Chuť červeného ovoce, vanilky, zralého ovoce, náznak briošky mi krásně nahrává s masem následujícího pokrmu,“ vysvětluje známý český šéfkuchař z Augustine Restaurantu. „Jako hlavní chod jsem si totiž zvolil holuba, jehož prsíčko vaříme pod tlakem, následně ogrilované a glazované holubí omáčkou, k tomu stehýnko konfitované v zauzeném másle, vedle je datle plněná holubí paštikou, pyré z vlašských ořechů a nakládaná řepa. Před hostem dokončujeme omáčkou z holubích kostí,“ pokračuje Jan Horák u skleničky champagne intenzivně růžové barvy s lososovými odlesky. MUMM RSRV Rosé Foujita je ze 70 procent Pinot Noir, ze zbylých 30 procent se jedná o odrůdu Chardonnay. Cuvée je směsí šesti terroir Grand Cru, která spojuje Pinot Noir z Verzenay, Ay a Bouzy a Chardonnay z Cramant a Avize. Do směsi se přidává červené víno z Ambonnay, další vesnice Grand Cru, které dodává plnost a intenzitu na patře, stejně jako vůni červeného a černého ovoce. Hrozny pro toto champagne se před smícháním s rezervními víny lisují a vinifikují odděleně. Víno zraje minimálně čtyři roky ve sklepích a poté se do něj přidá dávkovací likér, pocházející z terroirů Grand Cru a zrající v dubových sudech. Tato kombinace předurčuje toto víno plnějších chutí například právě k pokrmům, jaké Jan Horák připravil.

„A to nejlepší nakonec,“ konstatuje náš dnešní průvodce snoubením pokrmů a champagne před dezertem. „G.H. Mumm Cordon Rouge je vlajkovou lodí značky, k němu jsem vybral rýžový puding z rýže Mandello, doplněný o lanýž, lískové oříšky, pečené kdoule a také sorbet z kdoulí. Dezert před hostem navíc zastrouháváme trochou lanýže a já k němu dnes doporučuji právě klasiku G.H. Mumm Cordon Rouge, protože jeho zlatožlutá barva oživená jemným proudem vytrvalých bublinek přímo vybízí k ochutnání. Vůně je svěží se zaoblenými, lahodnými tóny. Nabízí převážně noty šťavnatého bílého a žlutého ovoce, liči, ananasu ale i pralinek a briošek. V chuti je šampaňské živé, svěží a bohaté s bujarou energií. Komplexní a dokonale vyvážené víno odhaluje zaoblenou, elegantní chuť ovoce a karamelu. Mohutný závěr je zároveň krémový a příjemně šumivý. Byla to pro mě jasná volba,“ doplňuje Horák nad dezertem, který doslova láká zabořit do něj lžíci, ochutnat a sousto zapít trochou champagne. Přesně tak si představujeme doladění chutí pokrmů a champagne v jedinečné chuťové souhře.

Právě správné snoubení jídla a champagne je totiž jedním ze způsobů, jak si dokonale vychutnat možnosti, které tato šumivá vína nabízejí. Elegantní pokrmy připravené z prvotřídních surovin, například tak, jak je servírují v pražské restauraci Augustine, a k tomu promyšlené kombinace, mohou být dalším dobrým důvodem, proč si champagne užívat v průběhu celého roku nejen o svátcích.

„Každý den se rum v sudu zvětšuje a zase smršťuje jako srdce. Až dokud není v perfektní kondici pro rumové znalce,“ popisuje staření destilátu Gabriela Ayala, master blender unikátního brandu. Rum...
Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se...
Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...