Alex Kratěna: Sedíme v letadle, kterému je souzeno se zřítit

Alex Kratěna: Sedíme v letadle, kterému je souzeno se zřítit

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv Tayēr + Elementary

„Vláda UK selhala v testování i v trasování, a aby neztratila tvář, využívá pohostinství jako obětního beránka,“ říká Alex Kratěna, jeden z nejvlivnějších a nejvíce oceňovaných barmanů světa, v rozhovoru pro VisitChef.

Všechny hospody, bary, restaurace a další pohostinství ve Velké Británii musí od čtvrtka upravit svou otvírací dobu a s hosty se rozloučit nejpozději ve 22 hodin. Mají tak dle vlády pomoct k omezením šíření koronaviru.

Alexi, co tato situace pro londýnskou, potažmo britskou gastroscénu znamená?

Bary v UK jsou novými restrikcemi pobouřené. Zákaz totiž bude mít absolutně zničující dopad na pohostinství a speciálně pro provozy, kde se pití nalévá a konzumuje, což jsou bary a restaurace. Pro představu, běžný londýnský bar generuje 70 % svých prodejů po 22. hodině. Od znovuotevření jsme v nejlepším případě mohli dosáhnout na 60 % prodejů oproti loňskému roku. Od chvíle, kdy se v médiích objevily informace o nových opatřeních, jsme svědky totálního kolapsu. Dnešní situace připomíná dobu prvního lockdownu. Tisíce podniků budou opět vystaveny existenčnímu riziku a stovky tisíc lidí přijdou o práci.

Centrum Prahy v podstatě od letošního jara gastronomicky nefunguje a nepomohlo ani letní rozvolnění, kdy restrikce vláda uvolnila. Turisté nepřijeli. Mimo Prahu fungují restaurace, hospody a bary o něco lépe. Je to tak i u vás? Mám na mysli Londýn vs. venkov.

Celkově lépe se drží podniky v rezidenčních čtvrtích.

Jak vnímáš zavedení pravidla zavřít bary a restaurace ve 22 hodin?

Zákaz není pro covid-19 řešením a nic nezlepší. Vládní údaje jasně ukazují, že riziko infekce v pohostinství je menší než 5 %, což je daleko za jinými odvětvími. Pohostinství je šikanováno a penalizace nic nezlepší. Zákaz dá naopak prostor nelegálním aktivitám a shromažďování. Okamžitě je potřeba zavést specifickou podporu pro konkrétní sektory.

Ve svých postech na Instagramu píšeš, že vláda UK selhala. V čem přesně z tvého pohledu?

Vláda UK selhala v testování i v trasování, a aby neztratila tvář, využívá pohostinství jako obětního beránka. Vláda má velmi omezenou představu o tom, jak barová scéna funguje, a právě proto dělá extrémně špatná rozhodnutí, což povede ke ztrátám stovek tisíc pracovních míst.

Mají stejný názor všichni kolegové, se kterými o situaci mluvíte? Nemají naopak strach z nákazy, a proto někteří z nich opatření vítají?

Jsme odborníci ohledně bezpečnosti jídla a nápojů, a také z hlediska bezpečnosti hostů a zaměstnanců. Dezinfikujeme a čistíme naše provozovny více, než jiná odvětví. Víme, jak ochránit lidi, a čísla statistik to dokazují. Jak jsem už říkal, je prokázané, že riziko infekce v pohostinství je pod 5 %. Gastronomický byznys v UK je profesionálně na perfektní úrovni, vše je propojené a nikdo z nás aktuální pravidla nevítá.

Jak se tomuto nařízení dalo v minulých týdnech či měsících předejít?

Kdyby vláda poskytla kvalitní funkční testování a trasování a kdyby se zaměřila na ochranu nejzranitelnějších, udělala by mnohem lépe. Potlačit vir nepomůže, musíme se s ním naučit žít.

Když ne zavíračka ve 22 hodin, jaké řešení byste s kolegy považovali za správné?

Nejvyšší míry infekce dosahují školy, pracoviště a pečovatelské domy. Úsilí by mělo směřovat tam, kde je to nejvíce potřeba.

Je jasné, že tak mladý bar, jakým je Tayēr + Elementary potřebuje mít otevřeno a plno. Kdy tato situace pro vás začne (nebo už začala?) být skutečně likvidační a neúnosná?

Sedíme v letadle, kterému je souzeno se zřítit, a minulou noc (21. 9. 2020, pozn. red.) nad námi vláda Spojeného království vynesla rozsudek smrti. Tato vláda nese odpovědnost za pracovní místa a všeobecně živobytí, které v následujících týdnech a měsících ztratíme.

„Každý den se rum v sudu zvětšuje a zase smršťuje jako srdce. Až dokud není v perfektní kondici pro rumové znalce,“ popisuje staření destilátu Gabriela Ayala, master blender unikátního brandu. Rum...
Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se...
Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...