Bratislava sa opäť rozvonia kávou. Štartuje Kávičkárifest x Tržnica Nivy 2024

Bratislava sa opäť rozvonia kávou. Štartuje Kávičkárifest x Tržnica Nivy 2024

Redakce Redakce foto: se svolením kavickari.sk

Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?

Mlsnacava patrí medzi najobľúbenejšie slovenské pražiarne výberovej kávy. V Banskej Bystrici, odkiaľ pochádza, dokázala expandovať do najlepších podnikov na Slovensku.

Silným hráčom je 9 GRAMS COFFEE, pražiareň pochádzajúca zo Žiliny, ktorá už vyše 20 rokov udáva trendy na slovenskej kávovej scéne. Kaffa je pražiareň z Považskej Bystrice, ktorá odprezentuje i svoju líniu výberových káv pražených na východe Slovenska. Priamo z Lúčenca k nám príde nie explózia chutí, v podobe pražiarne Barista Coffe Roasters.

Z neďalekej Dunajskej ulice v Bratislave príde najstaršia slovenská remeselná pražiareň, Casa del Caffé, ktorú vedie už tretia generácia rodiny Šturcovcov. Pridá sa k nej bratislavský dynamický hráč na kávovom trhu, Kávoholik, ktorý si za pár rokov pôsobenia dokázal získať stovky kávičkárskych sŕdc. Z Bratislavy sa presunieme do blízkych dedín – Ivanky pri Dunaji, z ktorej nás príde pozrieť prvá najoceňovanejšia pražiareň na Slovensku, Zlaté Zrnko. Pri cestovaní prstom na mape sa posunieme do Kostolnej pri Dunaji, kde sídli obľúbená rodinná pražiareň Čierna Perla.

Nielen káva, ale i skvelý gin, pivo i víno

Podujatie organizuje obľúbený magazín pre gurmánov, portál www.kavickari.sk, ktorý mesačne čítajú desiatky tisíc ľudí. Kávičkári sú synonymom pôžitkárov, ktorí si radi vychutnávajú život a milujú cestovanie. I preto sa zástupcovia portálu rozhodli priniesť tých najlepších výrobcov pod jednu strechu. „Na Slovensku máme množstvo skvelých firiem, ktoré produkujú absolútne prémiové produkty. Píšeme o nich roky, snažíme sa ich dať do povedomia, ale máme jednu chybu – cez naše médium zatiaľ ľudia nevedia ochutnávať,“ tvrdí s úsmevom zakladateľka portálu Simona Budinská.

„I preto sme s partnerom Tržnica Nivy vymysleli deň, kedy spojíme Crème de la Crème slovenskej gastronómie a prinesieme ho všetkým.“

Okrem pražiarov sa tak hostia môžu tešiť na prémiové produkty z Likérky v Trenčianskych Tepliciach, medzi ktoré patria svetovo oceňovaný TOISON gin, či likér Dr.Kramer.

Z pod Karpát, priamo zo Svätého Jura príde vinárstvo ViaJur, nielen s fľaškovým vínom, aj so svojimi fancy plechovkami Hey You Bubbles!, ktoré sú vhodné na príjemné jarné výlety a pikniky. Nebude chýbať ani obľúbená hroznová šťava, PiJur. Pivárov poteší remeselné fľaškové pivečko z kaštieľa Pálffy, z ich vlastného pivovaru Pálffy Brauerei.

Svet prémiových čajov a bohatý sprievodný program

Redaktori portálu Kávičkári nesedia doma a pravidelne brázdia po celom Slovensku. Len máloktoré médium má tak dobrý prehľad o gurmánskom dianí na Slovensku, ako práve oni. Na cestách s názvom Fiat Dolce výlet im pomáhajú aj štýlové autá FIAT 500 a FIAT 600, ktoré na veľký deň pôžitkárov na Tržnici Nivy prídu tiež.

Osvieženie príde aj v podobe prémiových čajov od prevádzky Barovňa Čarovňa z Banskej Bystrice, ktorí sú známi aj svojim skvelým matcha čajom a sú zručnými majstrami v predvádzaní jeho prípravy a informácii o tejto zdravej lahôdke.

Unikát ovenčený oceneniami, ktorý k nám zavíta z ďalekého slovenského východu. Aj to je firma Monk Nutrition zo Spišskej Starej Vsi, ponúkajúca unikátne výživové doplnky. Ochutnáte ich tajomstvo na boj proti stresu, či kolagén s halal certifikátom.

Čokoládové pralinky, ale úplne pre všetkých? Firma Plain Power, za ktorou stojí šikovná Martina Kravcová, je Bratislavčanom a blízkemu okoliu už dobre známa z trhov a prezentácií. Pretože kto jej čokolády raz ochutná, už im navždy prepadne.

Účasť potvrdila aj skvelá Ivet.sk z Trenčína, známa vo svete alternatívnych dezertov, ktoré roky vyrábala pod svojou vlastnou značkou Ivet. Ivet presídlila do vôd školení a workshopov, ktoré sa tešia veľkej obľube a exkluzívne workshopy predvedie aj na podujatí KávičkáriFest.

Už ste maľovali kávou? Nie? Tak je na čase.

Maľovanie kávou je skvelá forma psychohygieny vhodná pre všetky vekové kategórie, ktoré majú cit k umeniu. Umelkyňa Katarína Kalmanová, ktorá má ateliér na nábreží Dunaja, príde, aby predviedla zaujímavý workshop maľovania s kávou, ktorý patril k vrcholom minulého ročníka. Táto technika je mimo iného veľmi príjemná a krásne voňavá.

Program pre deti

Detičky budú mať k dispozícii kresliaci kútik, balóny a obľúbené maľovanie na tvár. Pripravili sme si aj skákanie v mechoch od kávy o milé ceny.

Diskusie, cestovateľské kino a kvíz.

Cestovateľka a baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté zrnko  si pripravila prezentáciu o kávových plantážach a ich zaujímavostiach vo Vietname, ktorý nedávno navštívila.

Súčasťou veľkého dňa všetkých kávičkárov budú aj diskusie, kde sa dozvieme o novinkách, trendoch, ale aj rôznych zaujímavostiach zo sveta kávy a našich významných pražiarov.

Zdroj: Kavickari.sk

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.