David Thompson se po dlouhých letech v Asii vrací do Londýna

David Thompson se po dlouhých letech v Asii vrací do Londýna

Redakce Redakce foto: Christopher Kennedy

Šéfkuchař známý tím, že povýšil thajskou kuchyni na špičkovou gastronomii, se deset let po odchodu z Londýna do britské metropole vrací s novým konceptem. Pro gurmány z celé Evropy je to megazpráva!

David Thompson původně pochází z Austrálie a patří do té skupiny šéfkuchařů, kvůli nimž jsou gurmáni ochotni cestovat na druhou stranu planety… Tedy před pandemií. Pokud jste se ke sledování gastronovinek dostali teprve nedávno, tak vám možná jeho jméno nic moc neříká. Díky jeho stěhování zpět do Londýna budete mít konečně možnost ochutnat jeho kuchyni a pochopit, proč je nejen britský tisk z jeho návratu tak nadšený. David Thompson se sice narodil v Sydney, ale svou pověst si vybudoval tím, že z thajské kuchyně udělal skutečně světově uznávanou gastronomickou záležitost.

Thompson vždy v kuchyni pracoval se zeleným kari a dalšími chutěmi převzatými z thajské kultury. A právě v Londýně poprvé získal díky svému přístupu uznání. Jeho restaurace Nahm své dveře pro hosty poprvé otevřela v roce 2001, a to konkrétně v hotelu Halkin v Mayfair. Během šesti měsíců si Australan získal přízeň kritiků a okamžitě získal taky hvězdu MICHELIN Guide. Bylo to poprvé v Evropě, kdy byla hvězda udělena restauraci zaměřené na thajskou kuchyni. A to stačilo k tomu, aby se stal velvyslancem asijské kuchyně pro západní svět. Již v roce 2002 se šéfkuchař přihlásil k lásce k této kuchyni knihou obsahující více než 300 receptů.

Nahm Bangkok

Následně přidal australský šéfkuchař do svého portfolia druhou adresu, tentokrát v zemi jemu zaslíbené, v Bangkoku. Thompson udržoval svou hvězdnou londýnskou restauraci na výsluní celých deset let, než se nakonec rozhodl soustředit na úspěch své druhé restaurace v thajském hlavním městě a s Londýnem se rozloučit. Jakmile se komisaři MICHELIN Guide rozhodli vytvořit edici věnovanou thajské gastronomii, David Thompson si hvězdičku vysloužil i zde. To se psal rok 2017. Thompsonův talent už ale několik let oslavoval jiný prestižní průvodce, a to World’s 50 Best Restaurants. Britský časopis Restaurant tam Thomsonovu restauraci navrhnul už v roce 2012. Nahm pak v roce 2014 zažil raketový vzestup a vyšplhal se až na 13. místo. O několik let později pověsil v Nahmu zástěru na hřebík a vedení přenechal novému šéfovi. Aktuálně jí vede Pim Techamuanvivit.

Z Hongkongu do Londýna

David Thompson poté otevřel novou restauraci, tentokrát v Hongkongu. A kořeněné voňavé chutě, které přispívají k úspěchu thajské kuchyně, zůstávají jeho DNA i v restaurantu Aaharn, jak se tento projekt jmenuje. V jednom rozhovoru se australský šéfkuchař svěřil, že při sestavování menu pro toto nové kulinářské dobrodružství listoval ve svých archivech z dob, kdy ještě působil v Londýně. A opět slaví úspěch. V roce 2020 dostal Aaharn jednu hvězdičku MICHELIN Guide a byl tak zapsán do červeného průvodce vyhrazeném pro Hongkong a Macao. A tuto hvězdu má dodnes.

Mezitím David Thompson nezapomněl vrstvit a rozšiřovat svou kuchyni a rozjel řetězec thajských restaurací pod názvem Long Chim, což v thajštině znamená „přijď a ochutnej". Uvedl na trh menu založené na pečeném vepřovém a kachním mase, zelenině okořeněné thajskými bylinkami nebo chilli omáčkou, a nezapomněl ani na klasický Pad Thai a jasmínovou rýži. Jako důkaz svého odhodlání propagovat thajskou kuchyni Thompson v současné době hostí návštěvníky dubajské světové výstavy Expo (až do 22. března) touto pro něj charakteristickou kuchyní.

A právě tento kulinářský koncept by měl být letos otevřen i v londýnské čtvrti Chinatown. Od doby, kdy se David Thompson stal celosvětově respektovanou referencí tohoto kuchařského stylu, nebyl jeho talent Evropanům nikdy tak přístupný jako v blízké budoucnosti, kdy se vrátí do Londýna.

Zdroj: prestigeonline.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.