Carna by Dario Cecchini. Jak to vypadá v jeho luxusní stejkárně v Dubaji?

Carna by Dario Cecchini. Jak to vypadá v jeho luxusní stejkárně v Dubaji?

Redakce Redakce foto: se svolením Carna by Dario Cecchini

Pokud znáte legendární toskánský podnik Antica Macelleria Cecchini, tak vás tato dubajská výkladní skříň nejslavnějšího řezníka na světě možná tak trochu vykolejí. Ovšem ne všechno se mění. Dario a jeho životní filosofie zůstávají.

Skvělé steaky, elegantní obsluha, dost dobrý nápojový lístek, hodně designová jídelna. Co se týče steakhousů, mají hosté obvykle docela krátký seznam přání. Chtějí prostě to nejlepší a chtějí to hned, aby tak mohli utratit nemalou částku peněz. Je to pro řezníka snadný návod na otevření nového podniku? Dario Cecchini by měl vědět, jak na to.

Jeden z posledních velkolepých openingů v Dubaji, Carna by Dario Cecchini, byl otevřen v prvním dubajském hotelu SLS na jaře 2021. A to za značného zájmu tisku. Není pochyb o tom, že Dario a jeho tým ví, jak zapůsobit při uvedení na trh.

Restaurace Carna se nachází v 74. patře hotelu Marasi DR Business Bay a je stejně rozlehlá jako honosná. Prostor má vysoké stropy, spuštěné lustry a mosazné lemování. Carna nabízí nádherný výhled na centrum Dubaje a zátoku Creek, je vybavena smaragdově zeleným čalouněním, třpytivými lustry a nápadným červeným barem. Kulinářskou dokonalost podtrhují prosklené sklepy a otevřená kuchyně. Cecchiniho menu nabízí rafinované pojetí rodinných tradic a vyzdvihuje umění přípravy prvotřídních steaků z celého světa. Pro milovníky mořských plodů je zde také hodně komplexní raw bar.

Rozhodně tedy vypadá jako elegantní moderní steakhous. Kritici tvrdí, že kdyby byl o polovinu menší, mohl by mít i stejně moderní a elegantní atmosféru. Jiní vám řeknou, že je setkání s Dariem v jeho podniku nezapomenutelným zážitkem. Navzdory tomu, že řezník nemluví anglicky.

Carna by Dario Cecchini je jeho první restaurací ve Spojených arabských emirátech. Ital, pokud tu je, pozdraví každého hosta a jeho žena Kim případně tlumočí konverzaci. Jakmile se všichni usadí, Dario energicky pobíhá kolem, troubí na malý roh a za velkého potlesku křičí „Dario". Klasika, kterou známe i z jeho toskánského podniku. Je to okázalé, vtipné a zajišťuje to, že atmosféra ve steakhousu je všechno, jen ne pompézní.

Mantrou Daria Cecchiniho je „žij a nech žít", což není zrovna v souladu s povahou jeho práce. Ale přesně takové lekce si podle svých slov osvojil jako řezník z osmé generace Chianti. „Nejdůležitější věc, kterou jsem se naučil, je úcta k životu," říká. „Vím, že toto tvrzení od řezníka může znít absurdně, ale je to řezník, kdo na sebe bere odpovědnost zabíjet, aby komunita kolem něj mohla jíst maso. Mít úctu ke zvířeti tedy znamená zaručit mu dobrý život, prostor pro pohyb, dobré jídlo, poctivou smrt a dobré využití každé části zvířete, od jazyka až po ocas."

Je to zajímavá myšlenka a Cecchini sám sebe považuje za udržitelného řezníka, tedy někoho, kdo si uvědomuje závažnost odnětí života zvířeti, a hodlá zajistit, aby nebyl zbytečný.

„Lidé si především musí uvědomit, že maso se nerodí v polystyrenovém obalu," říká. "Každé zvíře má právo na úctu. Mladým řezníkům, kteří se mnou pracují, vždycky říkám, že nesmíme zapomínat na to, že pracujeme s něčím, co v minulosti žilo."

Zřejmě proto když si v nové dubajské restauraci prohlédnete jídelní lístek, najdete v něm vedle pokrmů, jako jsou marinované grilované špízy z hovězího srdce, také jemné kousky steaků a charakteristický pokrm Il Bollito di Dario. To italsky znamená „vařené" a zahrnuje méně oblíbené kousky, jako jsou telecí jazyk, hovězí líčka a telecí bůček, vše pomalu vařené.

Carna je vizí tohoto legendárního slavného řezníka, který poté, co v roce 1976 převzal rodinný podnik po svém otci, našel i své poslání – chránit řeznické umění s přesvědčením, že všechny kusy masa lze při správné úpravě využít, eliminovat plýtvání a podporovat udržitelnost.

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...