Piper-Heidsieck představuje nový ročník svého cuvée: Piper-Heidsieck ročník 2014

Piper-Heidsieck představuje nový ročník svého cuvée: Piper-Heidsieck ročník 2014

Redakce Redakce foto: se svolením Premier Wines & Spirits

Piper-Heidsieck cuvée 2014 vyniká mimořádnou svěžestí a nabízí jedinečný profil ovocného aroma s typickými tóny citronu a dalších citrusových plodů, které zvýrazňují exotické tóny pomerančového květu, lékořice a limetkové kůry. Vyplatilo se na něj počkat.

Společnost Piper-Heidsieck dokládá své umění vybírat a míchat vína vynikající kvality již od svého založení v roce 1785. Pestrá škála šampaňského od sklepmistra Emiliena Boutillata odráží touhu po dokonalosti a otevřenost novým nápadům, které jsou pro společnost Piper-Heidsieck charakteristické. Nové ročníky vznikají pouze v letech mimořádné kvality a vždy ztělesňují hlavní zásady stylu Piper-Heidsieck s důrazem na daný rok a kvalitu sklizně. Ročník 2014 kráčí ve šlépějích svých předchůdců z let 2008 a 2012, odráží excelentní kvalitu, vzdává hold vinařům pečujícím o hrozny a klade důraz na ty nejmenší detaily.

2014 – ročník, na který se vyplatilo počkat

Při sběru prvních hroznů byli v roce 2014 vinaři vystaveni náročným povětrnostním podmínkám. Po deštivém podzimu byla tehdejší zima tou nejmírnější, jakou pamatujeme za posledních 20 let. Jarní počasí v březnu překvapilo příjemnými, až nezvykle vysokými teplotami. Vzhledem k malému množství srážek, nejnižšímu za posledních 20 let, se všichni obávali nedostatku vody. Pomalu přicházející léto naopak bylo na srážky poměrně bohaté, dokonce s prudkými bouřemi v červenci a srpnu. Srpen se pak svými teplotami podobal spíše podzimnímu počasí a v září konečně přišly teplé, suché a slunečné dny, které zajistily optimální podmínky pro dozrání hroznů. Společnost Piper-Heidsieck se rozhodla, že z vybraných hroznů z této sklizně vytvoří ročníkové víno 2014.

Jedinečné klimatické podmínky tohoto roku propůjčily hroznům vlastnosti pro vytvoření ročníkového vína. Cuvée, které se skládá z 55 % z odrůdy Rulandské modré a ze 45 % z Chardonnay, pocházejících především z nejkvalitnějších vinic typu grand cru a premier cru vinařské oblasti Montagne de Reims (Verzy, Ambonnay, Tauxières-Mutry) a z různých oblastí Chardonnay (Avize, Villers-Marmery, Montgueux), bylo dovedeno k dokonalosti více než pětiletým zráním na kalech. Tým testujících vinařů se při pročištění koncem roku 2020 rozhodl pro dosáž 7 gramů na litr, aby se zajistila optimální rovnováha svěžesti a textury.

Piper-Heidsieck cuvée 2014 vyniká mimořádnou svěžestí a nabízí jedinečný profil ovocného aroma s typickými tóny citronu a dalších citrusových plodů, které zvýrazňují exotické tóny pomerančového květu, lékořice a limetkové kůry. Plnost vína pak doplňuje brioška a pražené mandle. Víno se nejlépe hodí k výrazným pokrmům.

Podle sklepmistra Emiliena Boutillata ztělesňuje Piper-Heidsieck cuvée 2014 optimální vyváženost kořeněného aroma a výrazně čerstvé chuti. „Víno si můžete vychutnat hned, ale plně se jeho chuť rozvine až po několika letech archivace. Pokud máte rádi rozvinutější chuť šampaňského, Piper-Heidsieck cuvée 2014 můžete archivovat až 15 let. S postupujícím časem se jeho chuť ještě vytříbí a zvýrazní,“ doporučuje Emilien Boutillat.

Společnost Piper-Heidsieck se rozhodla uvést své ročníkové cuvée 2014 i ve velikosti magnum.

„Naše cuvée 2014 dokonale vystihuje styl společnosti Piper-Heidsieck. Proto bychom chtěli tím, že poprvé po třiceti letech uvádíme na trh limitované množství ve velikosti magnum, vzdát poctu všem milovníkům dobrého jídla a vína. Ve velikosti magnum, která je symbolem oslav, se navíc mohou aromata lépe rozvinout,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti Piper-Heidsieck Benoît Collard.

Ročník 2014, základní údaje:

  • 55 % Rulandské modré, 45 % Chardonnay
  • cuvée z 19 vinic
  • 87 % z vinic v kategorii Grand a Premier Cru
  • dosáž: 7 g/l
  • ocenění: 98/100 bodů na Decanter World Wine Award 2021

Limitovanou edici Piper-Heidsieck cuvée ročník 2014 magnum zakoupíte na webu www.1er.cz za 1.735 Kč.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Premier Wines & Spirits

Tři, dvě i jedna hvězda se odevzdávaly před několika málo dny u příležitosti udílení prestižních ocenění Michelin Guide ve Francii. Nechyběly ani zelené hvězdy, které restaurace dostávají za...
Špičkovou gastronomickou událost, evropské finále Bocuse d´Or, která se konalo 19. a 20. března v norském Trondheimu, zakončilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které...
Hit posledních let - všemi milovaný medvědí česnek se v nejbližších dnech vrátí na menu populární pražské La Verandy. Jak bude vypadat menu?
Přihlásit se je možné až do 20. března 2024. Národní finále se uskuteční 14. dubna a na vítěze pak čeká pozvánka na mezinárodní kolo v Portu i s letenkou a ubytováním. To se uskuteční mezi 19. a 22....
Hotel Hilton Prague tak ukazuje, že i prestižní hotely mohou být součástí pozitivních a udržitelných trendů v gastronomii.
Nová ochucená Becherovka je založena na perfektně vyvážené kombinaci šťavnatého pomeranče se špetkou štiplavého zázvoru a jemnou chutí bylin. Nižší procento alkoholu z likéru dělá perfektní volbu...
Šéfkuchař restaurace The Artisan v pražského hotelu Marriott obdržel prestižní ocenění „Chef of the Year“ v kategorii Marriott Premium Hotels. Toto významné ocenění získal na nedávné konferenci EMEA...
Dohoda umožní skupině Accor převzít řízení hotelu The Mozart Prague. Po rozsáhlé renovaci se vyhlášený hotel The Mozart Prague připojí k prestižní značce Sofitel Legend.
Exkurzi ve špičkové chicagské restauraci měli možnost zažít studenti třídy Commercial Foods.