Včelaření v centru Prahy. Střecha pražského hotelu Marriott se stala domovem pro 90 tisíc včel

Včelaření v centru Prahy. Střecha pražského hotelu Marriott se stala domovem pro 90 tisíc včel

Redakce Redakce foto: se svolením The Artisan

Během léta byly naistalovány v centru Prahy na střeše pražského hotelu Marriott tři úly. Hotel se tak stal – mimo běžné hosty – i domovem pro 90 tisíc včel. Dohlíží na ně tým v čele s Peterem Mikulášem, Executive Sous Chefem z tamní restaurace The Artisan.

„Včelařství mě vždy lákalo, a když se naskytla příležitost pořídit si vlastní včelstva v rámci našeho hotelu, neváhal jsem ani minutu. Věříme, že včely skvělým způsobem zapadají do našeho konceptu soběstačnosti a udržitelnosti, o který se v Artisanu snažíme, a budou vítaným obohacením pro naši kuchyni a především naše hosty,” říká Peter Mikuláš s tím, že střešní včelařství je obecně na vzestupu a nabízí hned několik výhod i pro samotné obyvatelky úlů. 

Zmíněné instalaci úlů předcházely, dle slov včelařského týmu, dlouhé měsíce příprav, vzdělávání i nutných legislativních a administrativních kroků včetně povinných veterinárních hlášení.

Včely jsou obecně nezbytným prvkem pro udržení biodiverzity, a to nejen ve volné přírodě, ale také ve městech, kde se jim obecně daří. „Důvodem je především různorodá skladba rostlin, kterou městská zeleň nabízí, a včelám tak poskytuje pestrou pastvu,” dodává Peter Mikuláš. Včely ve městech jsou navíc méně náchylné k různým onemocněním a stejně tak jsou v menší míře vystaveny pesticidům, jež se hojně využívají v zemědělství. 

„Hotelové“ včely z Marriottu se nyní úspěšně zabydlují a jsou prý před zimní sezonou ve skvělé kondici. Kuchyně restaurace The Artisan očekává, že by během příštího roku mohly vyprodukovat až několik desítek kilogramů medu. Konečné množství se ale bude odvíjet od mnoha faktorů, včetně počasí či celkové síly včelstva. Do té doby se včelaři zaměří na vylepšování jejich stanovišť a instalaci doplňků, aby se včelstvo udrželo ve vynikající kondici a bylo dostatečně silné na přečkání zimních měsíců.

Zdroj: Tisková zpráva restaurace The Artisan

Tři, dvě i jedna hvězda se odevzdávaly před několika málo dny u příležitosti udílení prestižních ocenění Michelin Guide ve Francii. Nechyběly ani zelené hvězdy, které restaurace dostávají za...
Špičkovou gastronomickou událost, evropské finále Bocuse d´Or, která se konalo 19. a 20. března v norském Trondheimu, zakončilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které...
Hit posledních let - všemi milovaný medvědí česnek se v nejbližších dnech vrátí na menu populární pražské La Verandy. Jak bude vypadat menu?
Přihlásit se je možné až do 20. března 2024. Národní finále se uskuteční 14. dubna a na vítěze pak čeká pozvánka na mezinárodní kolo v Portu i s letenkou a ubytováním. To se uskuteční mezi 19. a 22....
Hotel Hilton Prague tak ukazuje, že i prestižní hotely mohou být součástí pozitivních a udržitelných trendů v gastronomii.
Nová ochucená Becherovka je založena na perfektně vyvážené kombinaci šťavnatého pomeranče se špetkou štiplavého zázvoru a jemnou chutí bylin. Nižší procento alkoholu z likéru dělá perfektní volbu...
Šéfkuchař restaurace The Artisan v pražského hotelu Marriott obdržel prestižní ocenění „Chef of the Year“ v kategorii Marriott Premium Hotels. Toto významné ocenění získal na nedávné konferenci EMEA...
Dohoda umožní skupině Accor převzít řízení hotelu The Mozart Prague. Po rozsáhlé renovaci se vyhlášený hotel The Mozart Prague připojí k prestižní značce Sofitel Legend.
Exkurzi ve špičkové chicagské restauraci měli možnost zažít studenti třídy Commercial Foods.