Pivo vyrobené z odpadních vod, a to včetně moči

Pivo vyrobené z odpadních vod, a to včetně moči

Redakce Redakce foto: se svolením Brewerkz

Voda je základem života i piva! V Singapuru však jeden pivovar přistupuje k získávání této suroviny o něco ekologičtěji, než si chcete představit. Používá k tomu odpadní vodu, která před úpravou obsahovala (mimo jiné) moč místních obyvatel - a nyní si ji můžete vychutnat v plechovce piva NEWBrew.

Když se řekne výroba piva, jako první se vám vybaví chmel, slad a kvasnice. Pivo však nelze vyrobit bez jedné zásadní věci: vody. Pivovarníci dbají na výběr specifických vod, aby dosáhli požadovaného výsledku. Například pro výrobu silného piva se upřednostňuje tvrdá voda.

V Singapuru byl nalezen nový a zodpovědnější způsob vaření piva pomocí filtrace odpadní vody. Od roku 2003 se v rámci programu nazvaného NEWater vyvíjí systém čištění, který obnovuje vodu spotřebovanou obyvatelstvem. Tekutina, která logicky obsahuje i moč, prochází různými stupni čištění, včetně mikrofiltrace a dezinfekce ultrafialovým zářením. Tento proces odstraňuje bakterie, viry a další částice.

Toto neobvyklé pivo, které pivovar Brewerkz uvádí na trh v balení po třech kusech, je navíc připraveno z německých ječných sladů, amerického chmele a kmene kvasnic z Norska. Toto pivo s názvem NEWBrew si můžete vychutnat jako "tropický světlý Ale" s "jemnou praženou a medovou dochutí".

Myšlenka zpracování moči pro použití k výrobě piva vlastně není až tak nová. V roce 2016 vyvinuli vědci z belgické univerzity v Gentu stroj poháněný sluneční energií, který dokázal oddělit různé složky moči tak, aby se dala pít. Cílem bylo zpracovat tuto surovinu pro použití v novém pivu.

Pivo NEWBrew je již k dostání ve vybraných supermarketech v Singapuru a také v restauracích a e-shopu společnosti Brewerkz. Kdo by to byl řekl, že dát si jedno vychlazené pivo může být ekologické a zároveň se tak zapojíte do cirkulární ekonomiky?

Zdroj: AFP Relaxnews

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.