Exploze hvězd ve Švýcarsku. Michelin Guide rozdával. A to hojně

Exploze hvězd ve Švýcarsku. Michelin Guide rozdával. A to hojně

Redakce Redakce foto: se svolením La Brezza

Na slavnostním předávání cen průvodce Michelin Guide 2022 Switzerland v Lausanne doslova pršely michelinské hvězdy. Do letošního průvodce přibylo neuvěřitelných 36 nových michelinských restaurací, včetně jedné nové trojhvězdy.

„Tento výběr restaurací pro rok 2022 je absolutním rekordem," řekl Gwendal Poullennec k historické události. Ve Švýcarsku bylo oznámeno třicet nových restaurací s jednou hvězdičkou; výjimečný byl tento rok také z hlediska úspěchů se dvěma hvězdičkami, kdy se do žebříčku dostalo pět nových restaurací a do nejvyššího hodnocení se dostala zcela nová restaurace se třemi michelinskými hvězdami.

Sven Wassmer z gurmánské restaurace Memories, která se nachází v areálu Grand Resortu Bad Ragaz, si utíral slzy z očí, když jako poslední na pódiu přebíral tři michelinské hvězdy. Za svou restauraci, která oslavuje švýcarský alpský region, převzal také zelenou hvězdu, tedy Michelin Green Star, za udržitelný přístup. Poděkoval své rodině a řekl: „To, co dělám se svým týmem den co den, je čistá vášeň."

Memories restaurant se připojil ke stávajícím tříhvězdičkovým restauracím Cheval Blanc by Peter Knogl v Basileji, Restaurant de l'Hôtel de Ville v Crissier a Schloss Schauenstein ve Fürstenau.

V novém dvouhvězdičkovém žebříčku se podařilo dvojnásobně zvítězit sezónním sesterským restauracím La Brezza, které v zimě působí v Arose a v létě v Asconě. Dvojnásobnou radost měl Marco Campanella, který byl v době ceremoniálu na porodním oddělení a čekal na narození svého dítěte. Skin's, restaurace v Lenzburgu byla na švýcarském gastronomickém nebi novinkou, která se do průvodce dostala rovnou se dvěma hvězdičkami.

Kromě toho získala dvě hvězdičky i restaurace Roots v Basileji se šéfkuchařem Pascalem Steffenem, stejně jako IGNIV Zürich Andrease Caminady, přičemž šéfkuchař Daniel Zeindlhofer převzal ocenění za „fine dining sharing experience". Ines Triebenbacherová, rovněž v IGNIV Zürich, získala za obsluhu ocenění Michelin Service Award, které uděluje společnost Pernod-Ricard.

Mezi třicetičlenným zástupem kuchařů na pódiu oceněných jednou hvězdou byla i mladá šéfkuchařka Zineb Hattab, šéfkuchařka a majitelka veganské restaurace Kle v Curychu. Při přebírání ceny řekla: „Myslím, že se tím zviditelňují naše hodnoty a cíle. Určitě je to důležité. Myslím, že veganská jídla nebyla nikdy považována za jídla na stejné úrovni standardních nebo živočišných produktů. Takže si vážím toho, že můžeme být měřeni jedna ku jedné a stejně, protože jsme do toho vložili spoustu práce a spolupracujeme s úžasnými výrobci… Ale nakonec je to tým, který stojí za tímto úspěchem."

Nové 3 hvězdy

Memories - Bad Ragaz

Nové dvě hvězdy

La Brezza - Arosa

Roots - Basel

Skin's - The Restaurant - Lenzburg

IGNIV Zurich by Andreas Caminada – Zürich

La Brezza - Ascona

Nové jednohvězdy

Njørden – Aubonne

Bad Balgach by Schützelhofer - Balgach

Ackermannshof - Basel

Wein & Sein mit Härzbluet - Berne

Du Bourg - Biel

Des Trois Tours - Bourguillon

Le Pont de Brent - Brent

Les Montagnards - Le Sommet in Broc

La Teinturerie - Delémont

Epoca by Tristan Brandt - Flims

OZ - Fürstenau

L'Atelier Robuchon - Geneva

La Micheline - Geneva

Fahr - Künten-Sulz

LA CHAVALLERA - der Krone - Säumerei am Inn in La Punt-Chamues-ch

Aux Trois Amis - Ligerz

THE VIEW - Lugano

Lucide - Lucerne

Maihöfli - Oscar de Matos in Lucerne

Löwen - Menzingen

Stéphane Décotterd - Montreux

La Table du Valrose - Rougemont

Krone - Sankt Moritz

L’Atelier Gourmand - Sierre

Aqua - Thalwil

Brasserie Uno - Zermatt

Capri - Zermatt

Eden Kitchen & Bar - Zürich

KLE - Zürich

Wirtschaft im FRANZ - Zürich

Zdroj: finedininglovers.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.