Michelin Guide Hungary 2022: inspektoři vzali poprvé v potaz celé Maďarsko

Michelin Guide Hungary 2022: inspektoři vzali poprvé v potaz celé Maďarsko

Redakce Redakce foto: se svolením restaurací

Budapešť má svého průvodce Michelin dobrých dvacet let, ale letos poprvé vyšel průvodce pro celou zemi. Zahrnuje 33 měst, městeček a vesnic po celém Maďarsku. S ním přichází třeba i dvě nové dvojhvězdy. Zde je kompletní seznam restaurací oceněných hvězdou v rámci Michelin Guide.

Maďarsko dle inspektorů Michelin Guide nabízí dynamickou gastronomickou scénu, od útulných sklípků, hostinců a zemědělských usedlostí až po vinařství a elegantní moderní podniky ve městech, stejně jako velké bohatství domácích produktů, sýrů a vína. Je známé i jako Mekka masných specialit. Třeba slavné vepřové maso mangalica doslova láká gurmány vydat se mimo hlavní město k poznávání různých místních kulinářských specialit.

Letos se Budapešť může pyšnit novou dvouhvězdičkovou restaurací Stand, kde šéfkuchaři Tamás Széll (který získal zlato na Bocuse d'Or) a Szabina Szulló hájí své maďarské dědictví a z prosklené, transparentní kuchyně podávají hostům parádní elegantní pokrmy.

Mimo hlavní město, ve sklepeních pod hradbami hradu Tata, byl šéfkuchař István Pesti za svou komorní restauraci Platán Gourmet rovněž oceněn dvěma michelinskými hvězdami a zapsal tím toto malé barokní městečko na kulinářskou mapu. Šéfkuchař Pesti a jeho tým nabízejí hostům sofistikované kulinářské zážitky přímo z otevřené kuchyně. Zajímavé také je, že tato špičková maďarská restaurace přes média ke svým hostům promlouvá maďarsky, anglicky a slovensky.

Zpět do Budapešti. Právě zde je totiž nová jednohvězdičková restaurace s názvem Rumour, ve které se po návratu z restaurace Taian Table v Šanghaji usadil šéfkuchař Jenő Rácz. Hostům se podává hravé degustační menu o jedenácti chodech, které se servíruje u chef´s table. Díky němu mají hosté relativně dobrý výhled přímo do otevřené kuchyně.

Další maďarská kuchařská hvězda, Ádám Barna, opustil hlavní město Maďarska a restauraci St Andrea a otevřel si restauraci 42 v moderní budově v Ostřihomi na severu země, odkud už rozhodně vysílá významné gastronomické signály, protože toto jeho kuchařské umění bylo letos také oceněno první michelinskou hvězdou.

Two Michelin Stars

Platán Gourmet, Tata - NOVĚ

Stand, Budapest – NOVĚ

One Michelin Star

42, Esztergom – NOVĚ

Rumour, Budapest – NOVĚ

Babel, Budapest

Borkonyha Winekitchen, Budapest

Costes, Budapest

essência, Budapest

Salt, Budapest

Zdroj: guide.michelin.com

Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...
Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt? Nenechte se zaskočit dospělými koledníky a kromě obarvených...
Tři, dvě i jedna hvězda se odevzdávaly před několika málo dny u příležitosti udílení prestižních ocenění Michelin Guide ve Francii. Nechyběly ani zelené hvězdy, které restaurace dostávají za...
Špičkovou gastronomickou událost, evropské finále Bocuse d´Or, která se konalo 19. a 20. března v norském Trondheimu, zakončilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které...
Hit posledních let - všemi milovaný medvědí česnek se v nejbližších dnech vrátí na menu populární pražské La Verandy. Jak bude vypadat menu?
Přihlásit se je možné až do 20. března 2024. Národní finále se uskuteční 14. dubna a na vítěze pak čeká pozvánka na mezinárodní kolo v Portu i s letenkou a ubytováním. To se uskuteční mezi 19. a 22....
Hotel Hilton Prague tak ukazuje, že i prestižní hotely mohou být součástí pozitivních a udržitelných trendů v gastronomii.
Nová ochucená Becherovka je založena na perfektně vyvážené kombinaci šťavnatého pomeranče se špetkou štiplavého zázvoru a jemnou chutí bylin. Nižší procento alkoholu z likéru dělá perfektní volbu...