Přírodní poklad z Adršpašsko-teplických skal: pramenitá voda kojenecké kvality

Přírodní poklad z Adršpašsko-teplických skal: pramenitá voda kojenecké kvality

Redakce Redakce foto: se svolením Coca-Cola Hellenic

Natura pramení v samém srdci Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály. Místní voda patří mezi nejčistší a nejkvalitnější vody ve střední Evropě. Je také vhodným přírodním zdrojem kojenecké vody, která splňuje i ta nejpřísnější kritéria. Samotný výrobní závod sídlí na okraji města Teplice nad Metují. Od roku 2019 je majetkem společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko. Zdejší voda je pak dodávána na český a slovenský trh pod názvem Natura.

Příběh vody Natura se začal psát v průběhu 80. let minulého století, kdy bylo zjištěno, že je v tehdejším Československu nedostatek kvalitní vody pro kojence. Započalo proto hledání vysoce kvalitního přírodního zdroje vody, který by mohl zásobovat území celého tehdejšího Československa. Na základě všech kritérií byl vybrán vodní zdroj v Teplicích nad Metují. Nachází se v Polické křídové pánvi, která patří mezi nejvydatnější zásobárny pitné vody v Česku, a proto je od roku 1981 chráněnou oblastí přirozené akumulace vody.

„Zdejší zdroj je výjimečný nejen svou čistotou, kvalitou a stabilitou, ale také svým okolím. Voda pochází přímo z Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály, která je součástí CHKO Broumovsko. Celá tato oblast je z velké části zalesněná, nevedou skrz ni žádné významné komunikace, je řídce osídlená a průmyslová aktivita je zde minimální,“ vysvětluje Tomáš Jirásek, ředitel výrobního závodu Natura v Teplicích nad Metují.

Společnost Coca-Cola od převzetí závodu v roce 2019 modernizovala celý areál, implementovala nové procesy, pracovala na další optimalizaci a zefektivnění výroby a v rámci investic do udržitelnosti se zaměřila na úsporné technologie s nízkou spotřebou energie či recyklovatelné materiály. V současnosti pracuje v závodě 50 zaměstnanců.

Samotný závod v Teplicích nad Metují byl postaven před 30 lety (r.1992), má rozlohu (16 400 m²), dvě výrobní linky PET a jednu RGB linku na sklo. Voda je z podzemí získávána prostřednictvím podzemní vrtů s artéským přetlakem (tzn. je napjatá a vyvěrá na povrch pod tlakem). Dopravuje se potrubím z nerezové potravinářské oceli přímo do stáčírny, kde je plněna do lahví v prostředí filtrované atmosféry za nejpřísnějších hygienických podmínek. Stáčena je nyní bez jakýchkoliv úprav. Proces je neustále kontrolován, kvalita vody se na denní bázi testuje v místní laboratoři. K prameni vede 120 metrů dlouhá štola v hloubce 50 m pod skálou, uvnitř jsou 4 studny (hloubka vrtů je 70 m, voda jde tedy z hloubky 120 m), všechny s vysoce kvalitní kojeneckou vodou (nízká mineralizace ~ 120 mg/l, nezatěžuje ledviny).

„K této investici a zdejšímu okolí přistupujeme velmi odpovědně. V rámci ochrany životního prostředí a místního udržitelného zdroje velmi kvalitní vody v kojenecké kvalitě používáme 100% recyklované obaly, a to včetně sportovní lahve, kde je i samotná membrána ve víčku recyklovatelná, což běžně nebývá,“ dodává Tomáš Jirásek. V rámci ochrany životního prostředí a podpory návratu vody do Broumovské krajiny podpořila částkou 250 000 Kč lokální projekt Adaptační strategie vodních toků na klimatickou změnu. Projekt nyní ve vybraných oblastech pokračuje od vypracování studií k realizační fázi. Cílem je z Broumovska udělat první komplexně adaptovanou oblast, která může sloužit jako učebnice pro ostatní regiony.

Pramenitá voda Natura z portfolia společnosti Coca-Cola je autentická a neupravovaná voda, která pochází z pramene v Adršpašsko-teplických skalách. Díky své čistotě a ideální vyváženosti obsažených látek není Natura na cestě z pramene do lahví nijak filtrovaná a upravována, a přesto je vhodná pro kojence i další členy rodiny. V současnosti je voda Natura dostupná na trhu ve variantách: neperlivá, perlivá a jemně perlivá voda, ale také kojenecká voda v baleních 0,5 litru a 1,5 litru. Portfolio bylo následně rozšířeno ještě o čtyři neslazené ochucené varianty s příchutí maliny, jablka, citrónu s mátou a melounu s okurkou ve 100% recyklované PET lahvích o objemu 0,5 litru a 1,5 litru.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Coca-Cola Hellenic

Tři, dvě i jedna hvězda se odevzdávaly před několika málo dny u příležitosti udílení prestižních ocenění Michelin Guide ve Francii. Nechyběly ani zelené hvězdy, které restaurace dostávají za...
Špičkovou gastronomickou událost, evropské finále Bocuse d´Or, která se konalo 19. a 20. března v norském Trondheimu, zakončilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které...
Hit posledních let - všemi milovaný medvědí česnek se v nejbližších dnech vrátí na menu populární pražské La Verandy. Jak bude vypadat menu?
Přihlásit se je možné až do 20. března 2024. Národní finále se uskuteční 14. dubna a na vítěze pak čeká pozvánka na mezinárodní kolo v Portu i s letenkou a ubytováním. To se uskuteční mezi 19. a 22....
Hotel Hilton Prague tak ukazuje, že i prestižní hotely mohou být součástí pozitivních a udržitelných trendů v gastronomii.
Nová ochucená Becherovka je založena na perfektně vyvážené kombinaci šťavnatého pomeranče se špetkou štiplavého zázvoru a jemnou chutí bylin. Nižší procento alkoholu z likéru dělá perfektní volbu...
Šéfkuchař restaurace The Artisan v pražského hotelu Marriott obdržel prestižní ocenění „Chef of the Year“ v kategorii Marriott Premium Hotels. Toto významné ocenění získal na nedávné konferenci EMEA...
Dohoda umožní skupině Accor převzít řízení hotelu The Mozart Prague. Po rozsáhlé renovaci se vyhlášený hotel The Mozart Prague připojí k prestižní značce Sofitel Legend.
Exkurzi ve špičkové chicagské restauraci měli možnost zažít studenti třídy Commercial Foods.