Brněnský bar Slast v novém hávu. Exotickém a tajuplném

Brněnský bar Slast v novém hávu. Exotickém a tajuplném

Redakce Redakce foto: se svolením Lidí z baru

Mýty a legendy exotických kultur, tajemno a vábení všech lidských smyslů. Brněnský koktejlový a dýmkový bar Slast na začátku listopadu, přesně po čtyřech letech fungování, změnil koncept a nabídku. Nově se hlásí ke kategorii tiki barů.

Význam slova tiki možná zůstává skrytý nejen laikům, ale i těm, kteří v různých barech strávili nejeden povedený večer. Tento výraz v maorštině symbolizuje prvního člověka či vyřezávanou sochu boha.

Rozmach barové tiki kultury se datuje do poválečných Spojených Států, kdy si jejich obyvatelé začali užívat letní dovolené v exotických destinacích Tichého oceánu a Latinské Ameriky. Doma se jim přirozeně po prosluněných zážitcích stýskalo, čehož obratně využili někteří provozovatelé tehdejších koktejlových barů.

Ty se vyznačovaly atmosférou navozující plážovo-palmovou pohodu, rumovými drinky nadupanými tropickým ovocem, barevnými papírovými paraplíčky, hrníčky ve tvaru hlav polynéských bohů a havajskou hudbou doprovázenou tancem spoře oděných hula dívek.

Dnes už je takový koncept v mnohém překonaný. „My si z původního tiki bereme spíše jen cíl, aby se u nás host cítil dobře a odpočinul si jako na dovolené v dalekých krajích. Znamená pro nás mix tajemna, relaxace a čerstvého ovoce,“ vysvětluje provozní baru Slast Rudolf Forman.

Podle něj tak chtějí ve Slasti pomoci definovat nové, moderní pojetí tiki. „Našim hostům snad dokážeme, že tiki drinky nemusejí být nutně rumové, silné a sladké. Už vůbec do nich nebudeme nalévat džusy z krabice. Pracujeme výhradně s čerstvými ovocnými šťávami,“ dodává.

Přestože je Slast především koktejlovým barem s vodními dýmkami, hlady tady trpět určitě nebudete. V kuchyni totiž připravili řadu novinek – připravují syté havajské poke, tortu s trhanou krkovicí a mexickým salátem pico de gallo, ceviche neboli rybí kousky marinované v limetkové šťávě i nachos s guacamole.

Se změnou konceptu se podrobil drobným úpravám i interiér baru. Mysteriózním dekoracím vévodí velká tapeta zobrazující šestici bohů a smyslů, přičemž oním šestým smyslem je zde samotná slast. „Součástí nástěnné grafiky jsou elementy dobra a zla – pro uvědomění, že slast může člověka dovést k oběma pólům, podle toho, jakým způsobem k ní přistupuje,“ doplňuje svého kolegu provozní baru Sára Zlámalová.

Nové koktejlové menu zahrnuje celkem 18 koktejlů, jejichž jednotící charakteristikou je obsah čerstvé ovocné složky či ovocné chutě. Právě takové drinky se totiž obecně dobře párují s vodními dýmkami, které tvoří jeden z pilířů „slastné“ nabídky. Z 18 drinků jich je šest speciálních – každý představuje jeden lidský smysl (šestým je opět slast). S jejich servisem se pojí vykonání určitého záhadného rituálu.

Například sluch reprezentuje Banger skládající se z ginu, pepřové tinktury, aloe vera, limety a bezinkového likéru. Protože okraj skleničky zdobí krusta z práskacího prášku, váš vnitřní sluch při jeho konzumaci obdrží nové podněty. Hypnotic Bloom obsahující vodku, jasmínový likér, pomerančový likér, brusinky a růžovou vodu zase vyniká květnatým charakterem. U něj rituál tkví v parfémování koktejlu přímo před hostem.

Piña de Oro je pak slastnou variací na dobře známou Piña Coladu. Podávají ji ve zlatém ananasu jako směs rumu, kokosové vody, limetové šťávy, demerara sirupu a kousků čerstvě pokrájeného ananasu. Díky přípravě v blenderu získá nadýchanou strukturu, která významně odlehčuje výsledný celkový dojem z drinku.

Police barového displeje od začátku měsíce pojmuly 25 nových lahví převážně latinskoamerické provenience. Kompletní obměny se dočkal vinný lístek, když v něm prostor dostala výlučně naturální vinařství. „Jsem přesvědčen o tom, že konvenčně vyráběná vína orientovaná na primární aromatiku si příliš nerozumí s vodními dýmkami. Kdežto ta naturální, vícevrstvá, si s hustým a výrazným kouřem dokážou zábavně poradit. Je to naše originální úvaha a jsem moc zvědavý na to, co takovému párování řeknou hosté,“ těší se Rudolf Forman na první návštěvnické ohlasy.

Zdroj: Tisková zpráva Lidí z baru

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.