Manifesto Market expanduje. Své brány v Berlíně otevře už 24. ledna

Manifesto Market expanduje. Své brány v Berlíně otevře už 24. ledna

Redakce Redakce foto: se svolením Manifesto Market

Čtvrtý a dosud také největší food hub umístil Manifesto Market přímo do centra Berlína na Potsdamer Platz. Začíná tak svou mezinárodní expanzi do evropských měst.

22 pečlivě vybraných restaurací spolu se čtyřmi unikátními bary spojují čtyři kontinenty na jednom místě. Nové Manifesto má být elegantní, přitom útulné a klade důraz na design, navíc se na realizaci opět podílí řada českých značek a firem. Čerstvě ocenění prestižní trofejí MAPIC 2022 v Cannes "Nejlepší nový Food & Beverage koncept" posouvá Manifesto k dalšímu významnému milníku v růstu společnosti a posouvá jeho působení na německý trh.

„Mým hlavním cílem je vytvořit místo, které si Berlíňané zamilují a vyberou si ho jako místo setkávání, kde se mohou snadno odvázat, smát se a prostě být sami sebou. Multikulturní křižovatka chutí, lidí a rozmanitých jazyků, kterými se mluví v kuchyni i u stolu. To vše ve spojení s úžasným jídlem, hudbou a zajímavými eventy vytváří okamžiky, které si lidé zapamatují. Vzhledem k tomu, že jsem osobně navrhl část interiéru a byl kurátorem při výběru restaurací i zaměření barů, má pro mě nové Manifesto opravdu velký význam,“ podělil se o své pocity Martin Barry, zakladatel a CEO.

Potsdamer Platz nejen od Richarda Rogerse

Dosud největší projekt se značkou Manifesto Market obsadil velkorysý dvoupodlažní prostor v budově v centru Berlína, navržené Richardem Rogersem před 25 lety ve čtvrti, na níž spolupracoval třeba s Renzem Pianem. Má se stát jedním z lákadel v revitalizované čtvrti, stojící na dopravním a kulturně-obchodním uzlu okolo Postupimského náměstí – Potsdamer Platz. Završuje se tím několikaletá přestavba a předefinování uličního rázu tak, aby vzniklo místo pro lidi, obepínající celých 17 bloků budov a okolních prostranství se zábavou, gastronomickými podniky, kvalitními kancelářemi a co-workingovými prostory.

Seznamte se s největším food hubem v Evropě

Manifesto, umístěné v samém středu této oblasti, je plochou i počtem restaurací zároveň největším food hubem v pevninské Evropě: Z celkem 800 oslovených restaurací prošlo sítem nabídek a ochutnávek 22 podniků. Spojuje kuchyně ze 4 kontinentů na jednom místě, kde se může naráz usadit až 950 hostů. Zahájení provozu proběhne 24. ledna a slavnostní opening s bohatým programem je plánován na 9. února 2023. Detaily budou zveřejněny na sociálních sítích.

Dvě gastronomická patra a čtyři bary

První podlaží je věnováno asijským kulinářským konceptům z Japonska, Koreje, Číny, Vietnamu a Thajska. „Rafinovaná Asie mi v Berlíně opravdu chybí, a vlastně jsem na podobný zážitek nikde v Evropě nenarazil. Na rozdíl od klasických asijských restaurací u nás najdete opravdovou rozmanitost, která je věrná původním receptům a regionálně autentickým postupům. Hot Pot, ramen, korejské vykostěné smažené kuře i veganské vietnamské bistro. Vybírali jsme velmi pečlivě,” přibližuje Martin Barry, CEO Manifesto Marketu.

Vstupní podlaží obsáhne chutě z jihu Evropy, Jižní i Severní Ameriky, rolovanou zmrzlinu a domácí sušenky, ale také méně obvyklé kuchyně, například syrskou. V prostoru fungují také 4 bary. Na každém podlaží je koktejlový SOOT bar a velkou novinkou pro Berlín je 10 pivních pětisetlitrových tanků, na jejichž těle se skví značka Pilsner Urquell. Jsou sestaveny do podoby věže, která impozantně propojuje obě podlaží. V přízemí je nový bar s vinotékou. Zvláštností Manifesta je takzvaný speakeasy bar. Je ukrytý v tajné místnosti se skrytým vchodem, o němž se hosté dozví na doptání nebo od těch, kdo již místo objevili. Má kapacitu přibližně pro 40 "zasvěcených".

4500 m2 v rukou mladé architektky

Manifesto zůstává věrné velkému důrazu na kvalitní design. Tentokrát dostala příležitost teprve sedmadvacetiletá portugalská architektka Sara Gomes, která měla nelehký úkol vytvořit vysoce elegantní prostor s rozmanitými možnostmi sezení, funkční prostory bister s esteticky minimalistickým průčelím a ztvárnit centrální široké schodiště, které kromě zajištění průchodu mezi podlažími kombinuje také funkci posezení a stává se tak hledištěm pro velkou filmovou obrazovku a scénu pro koncerty a živá vystoupení. Útulnost interiéru navozují barvy v zemitých tónech s měděnými kovovými detaily, masivní dubový nábytek, teplé obklady, umělecká výmalba na sloupech od studia Old Yellow a originální na míru vytvořené lavice obloukových křivek s koženým čalouněním. Zákoutí budou pohroužená do ambientního osvětlení a bohaté zeleně.

První krok za hranice a příležitost pro české firmy

Otevření v Berlíně je velkým krokem k mezinárodní expanzi Manifesta a do realizace projektu se v různé míře zapojila řada českých značek a dodavatelů. „Chtěli jsme pracovat s osvědčenými týmy, u nichž máme ověřenou kvalitu, a využili jsme geografické blízkosti. Kromě plzeňského piva se tak návštěvníci setkají s českou stopou i tam, kde si to na první pohled neuvědomí“, přibližuje Hollie Lin, CGO. Do Berlína budou expandovat také dvě z restaurací, které jsou neodmyslitelnou součástí Manifesta v Praze: Alebrijes a Dirty Dog. Porcelánové nádobí pro berlínský food hub je z porcelánky Benedict v Karlových Varech a zážitek bude zpříjemňovat orientační systém, který navrhlo čistě ženské studio Heels Make Deals a vyrobil Bat Design. Kromě na míru vyrobeného nábytku v Manifestu také najdeme stoly a židle od firmy Javorina. Manifesto bude využívat technologické řešení od Choice QR a při stavbě se spolehlo na služby Proficheck.

Manifesto bude otevřeno denně od 11 hodin do 23, kromě pátku a soboty, kdy bude otevírací doba prodloužena až do 24 hod. Kuchyně bude denně otevřená do 22 hodin.

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.