Česká republika se více zviditelní na gastronomické mapě světa. Mimo Michelin Guide tu bude opět i soutěž Bocuse d‘Or

Česká republika se více zviditelní na gastronomické mapě světa. Mimo Michelin Guide tu bude opět i soutěž Bocuse d‘Or

Redakce Redakce foto: se svolením Bocuse D’or Team Czech Republic

Začátkem května se v Praze uskuteční národní kolo proslulé kuchařské soutěže. Bocuse d’Or totiž pro kuchaře znamená totéž, co pro sportovce olympiáda.

Dva teplé pokrmy kompletně připravené během 5 hodin a 35 minut, ideálně 12 kuchařů s týmem a 30 porotců, skutečných mistrů gastronomického oboru. A k tomu patřičná dávka emocí, adrenalinu, fantazie a kuchařského umění.  To vše “live” před zraky diváků, v atmosféře podobné vrcholným sportovním utkáním. České národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d‘Or bude v mnoha ohledech jedinečnou událostí. Uskuteční se od 4. do 6. května v pražském O2 universu. 

Kuchařská olympiáda, kuchařský Oscar, kuchařské mistrovství světa… Ne náhodou bývá globální soutěž Bocuse d‘Or spojována s podobně vznešenými přívlastky. Tradice Bocuse d‘Or začala v roce 1987, kdy ji založil legendární šéfkuchař Paul Bocuse, a dodnes vytváří mimořádně inspirativní komunitu udávající trendy světové gastronomie. „Jde o opravdu nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě. Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d‘Or jen 19,” podotýká ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš, který je zároveň výkonným ředitelem Českého Gastronomického Institutu. Právě Českému Gastronomickému Institutu se podařilo získat licenci Bocuse d‘Or pro Českou republiku, což samo o sobě je velký úspěch. „Nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že jsme pro ně ten správný partner. Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,” dodává Adam Eliáš.

Profesionální kuchaři se mohou do českého národního kola Bocuse d‘Or hlásit do 28. 2. prostřednictvím webu www.bocusedor.cz. Tam také najdou platná pravidla – včetně věkových limitů. Součástí přihlášky je i originální receptura. Zadání je jasné: Uvařit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. „Pro téma na talíři – teplé vegetariánské jídlo – jsme zvolili dvě povinné suroviny. Brambory a česnek v různých odrůdách. Obě zeleniny mají silné zakořenění v historii naší země a neodmyslitelně patří do naší kuchyně. Navíc se u obou nabízí nemálo kuchařských technik, výsledných textur a chutí,“ upřesňuje Marek Fichtner, prezident Bocuse d‘Or Czech. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodává generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR.

O výběru finalistů národního kola rozhodne Akademie Bocuse d‘Or Czech, která se skládá z renomovaných českých šéfkuchařů. Akademiky jsou: Marek Fichtner, Radek David, Miroslav Kalina, Tomáš Kalina, Jan Knedla, Tomáš Kněž, Petr Kunc, Marek Lojda, Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Oldřich Sahajdák, Filip Sajler, Pavel Sapík, Jiří Štift, Martin Svatek, Jiří Roith. Vítěz pak začátkem května v O2 universu vzejde z bodování technické poroty a dvou mezinárodních degustačních porot. Hodnotit se bude především chuť, prezentace a originalita pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.

„Pokud máte rádi jídlo, pokud vás baví gastronomie, tak 4., 5. a 6. května nemůžete v O2 universu chybět. Na místě budou skvělí kuchaři, moderátoři, spousta zajímavých informací, a vzniknou unikátní pokrmy. To se zkrátka musí zažít, vidět, cítit… Přijďte si to spolu s námi užít naplno!” zve Filip Sajler, generální sekretář Bocuse d‘Or Czech.

Zdroj: Tisková zpráva Bocuse D’or Team Czech Republic

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...