Známe 10 finalistů Bocuse d’Or. O vítězi českého národního kola se rozhodne začátkem května v O2 universu

Známe 10 finalistů Bocuse d’Or. O vítězi českého národního kola se rozhodne začátkem května v O2 universu

Redakce Redakce foto: se svolením Bocuse D’or Czech Republic

Deset mladých profesionálních kuchařů se spolu se svým týmem bude ucházet o vítězství v národním kole nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Ta se po letech vrátila do České republiky. Kuchařské klání se uskuteční za účasti veřejnosti od 4. do 6. května v rámci unikátního festivalu Makro Czech Gastro Fest v pražském O2 universu.

Finalisty do národního kola vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech,  složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Vítěz vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotit se bude především chuť, prezentace a originalita pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. A co se bude v O2 universu vařit? Zadání je jasné: Během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. V druhém jídle, definovaném jako „Jarní talíř“, nesmí chybět brambory a česnek konkrétních předem vyjmenovaných odrůd. Vše ostatní je na fantazii a umu kuchaře. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodává generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR.

Finalisté českého národního kola Bocuse d’Or

Patrik Bečvář působil na postu šéfkuchaře několika vynikajících tuzemských restaurací, jako je Zlatá Praha hotelu Intercontinental, Selský dvůr či Francouzská restaurace v Obecním domě v Praze. Vařil pro americké prezidenty George Bushe na Pražském hradě, pro Baracka Obamu v sídle velvyslance USA v České republice a v roce 2015 po celou dobu MS v hokeji pro českou reprezentaci. S Národním týmem kuchařů a cukrářů AKC ČR Patrik v roce 2018 vyhrál olympiádu v Singapuru. Má několik medailí z různých světových soutěží, je držitelem dvou titulů Kuchař roku, v roce 2015 se zúčastnil evropského kola soutěže Pelegrino Young Chef a o rok později zvítězil v národním kole Bocuse d’Or.

Jakub Fusek v současné době šéfuje kuchyni Hotelu Atlantis, předtím byl šéfkuchařem výletní restaurace Stará prádelna pod hradem Veveří a podniku Adam’s bar&bistro. Profesní zkušenosti sbíral také v zahraničí – v Rakousku, Švýcarsku, Německu. V Praze pak působil v Hotelu Four Season a v  Cafe Savoy.

František Hrdina během své dosavadní kariéry vařil v restauracích pětihvězdičkových hotelů (Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague a Kempinski Hotel, Hybernská, Prague), na luxusních zaoceánských i říčních lodích. V rámci stáží pracoval na akcích v Turecku, Indii a Spojených státech spolu s tříhvězdičkovým michelinským šéfkuchařem Thomasem Bühnerem. V roce 2020 zakotvil v pražské restauraci Červený Jelen, kde se vypracoval na pozici Junior Sous-chef.

Petr Kozma se kuchařině věnuje od 15 let. Po vyučení nastoupil do restaurace Chateau Sv. Havel, odkud po čtyřech letech odešel do restaurace Ginger & Fred v Tančícím domě na vltavském nábřeží, kde pracuje dodnes jako Chef A la Carte.

Ondřej Molina má četné zkušenosti ze špičkových restaurací ve světě – například z michelinské restaurace Hibiscus v Londýně, Fiskebaru v Kodani nebo the Grillu v novozélandském Aucklandu. Spolupracoval s proslulými šéfkuchaři Seanem Connollym a Marcem Müllerem. Vyzkoušel si také, jaké to je vést vlastní podnik Černá Růže v centru Mladé Boleslavi, letní projekt na Máchově jezeře – Fresh & Funky bistro či pop-up projekt MOLINA + Crew. Od roku 2022 je šéfkuchařem v trendy britském pubu Arthur’s Pub v Karlíně.

Vojtěch Petržela je dvojnásobným vítězem Gastro junior a vítězem prvního ročníku soutěže KU Young Chef. Od roku 2018 je kapitánem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů. Českou republiku úspěšně reprezentoval v juniorské kategorii na světové soutěži Global Chefs Challenge. Intenzivně se věnuje carvingu, tedy vyřezávání ovoce a zeleniny. Jeho umění v této disciplíně dokládá například titul mistra světa a zlatá medaile z olympiády ve Stuttgartu. V jednadvaceti letech se stal Kuchařem roku. Vojtěch pracoval v restauracích Hotelu Aplaus Litomyšl, Chateau Mcely nebo v Restauraci Výčep.

David Schlesinger získal cenné profesní zkušenosti na zahraničních stážích i během svého působení v  tuzemských podnicích. Jsou mezi nimi např. Hilton Praha, Taverna Olympos, Miminoo restaurant, Radegastovna, Zlatý strom a Restaurace La Corte v Praze Na Poříčí.

Martin Staněk, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, sklízel úspěchy v kuchařských soutěžích už v juniorském věku. Jako kuchař působil v Německu a ve vyhlášeném ostravském Hotelu Clarion. V roce 2014 posílil tým Filipa Sajlera a jeho Perfect Canteen, kde se po čase vypracoval na pozici Creative Master Chef, kterou zastává dosud.

Dominik Unčovský se učil od renomovaných profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujících letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako jsou La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Od loňského roku je ambasadorem makro akademie.

Lukáš Velšmíd už čtvrtým rokem stojí v čele kuchyně Restaurace Bělecký Mlýn ve Zdětíně nedaleko Prostějova. V předchozích letech působil v olomouckém Cafe New One a také v několika podnicích ve Skotsku a Irsku, včetně Hotelu Meyrick, N15 Restaurantu, kde se podílel na zisku ocenění AA Rosettes.

Zdroj: Tisková zpráva Bocuse d’Or Česká republika

Tři, dvě i jedna hvězda se odevzdávaly před několika málo dny u příležitosti udílení prestižních ocenění Michelin Guide ve Francii. Nechyběly ani zelené hvězdy, které restaurace dostávají za...
Špičkovou gastronomickou událost, evropské finále Bocuse d´Or, která se konalo 19. a 20. března v norském Trondheimu, zakončilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které...
Hit posledních let - všemi milovaný medvědí česnek se v nejbližších dnech vrátí na menu populární pražské La Verandy. Jak bude vypadat menu?
Přihlásit se je možné až do 20. března 2024. Národní finále se uskuteční 14. dubna a na vítěze pak čeká pozvánka na mezinárodní kolo v Portu i s letenkou a ubytováním. To se uskuteční mezi 19. a 22....
Hotel Hilton Prague tak ukazuje, že i prestižní hotely mohou být součástí pozitivních a udržitelných trendů v gastronomii.
Nová ochucená Becherovka je založena na perfektně vyvážené kombinaci šťavnatého pomeranče se špetkou štiplavého zázvoru a jemnou chutí bylin. Nižší procento alkoholu z likéru dělá perfektní volbu...
Šéfkuchař restaurace The Artisan v pražského hotelu Marriott obdržel prestižní ocenění „Chef of the Year“ v kategorii Marriott Premium Hotels. Toto významné ocenění získal na nedávné konferenci EMEA...
Dohoda umožní skupině Accor převzít řízení hotelu The Mozart Prague. Po rozsáhlé renovaci se vyhlášený hotel The Mozart Prague připojí k prestižní značce Sofitel Legend.
Exkurzi ve špičkové chicagské restauraci měli možnost zažít studenti třídy Commercial Foods.