Rebarbora s tonka fazolí, ibiškem a mandlemi. Francouzský šéfcukrář připravuje své dezerty pod Václavským náměstím

Rebarbora s tonka fazolí, ibiškem a mandlemi. Francouzský šéfcukrář připravuje své dezerty pod Václavským náměstím

Redakce Redakce foto: se svolením Triton restaurantu

V restauraci Triton, umístěné v unikátní secesní jeskyni pod Václavským náměstím, mají hosté možnost ochutnat dezerty od profesionálního francouzského šéfcukráře. Dezerty i pečivo zde připravuje Marc Le Breton.

„Odmalička jsem chtěl být pekařem. Své první dorty jsem upekl s maminkou a čas od času je peču i doma, aby mi připomněly mé dětství,“ vypráví muž, který vedle cukrářského řemesla miluje jako správný Francouz také cyklistiku. Ostatně právě slavný francouzský cyklista Laurent Madouas byl majitelem pekárny, kde Marc ve svých 17 letech začínal.

V roce 2007 se Marc přestěhoval do Prahy, kde se stal cukrářem a později šéfcukrářem známé cukrárny Saint Tropez. S týmem restaurace Triton začal spolupracovat v roce 2018, v roce 2020 pak do Tritonu nastoupil na plný úvazek. Marc je vášnivým cestovatelem, a právě na svých cestách hledá inspirace ke svým dezertům. V posledních letech jej tak inspirovalo Japonsko, Indonésie, Velká Británie, Itálie, nebo také Norsko, Portugalsko či Turecko.

„Mým cílem je překvapit hosty chutěmi, na které nejsou zvyklí. Vždy usiluji o to, aby každý dezert byl nejen jedinečný a lahodný, ale také krásný na pohled. Chci také ubrat v dezertech množství cukru a tuku, ale při tom udržet skvělou texturu a chuť,“ vysvětluje hlavní zásady svého pojetí cukrářského řemesla. Jako příklad může posloužit jeho dezert Rebarbora s tonka fazolí, ibiškem a mandlemi, který je v současné době největším hitem ve sladké části menu. „Na dezert je nejen nádherný pohled, ale hosty baví také netradiční využití rebarbory,“ vysvětluje Marc dvě hlavní příčiny úspěchu.

A co plánuje do budoucna? Jednou z mých oblíbených surovin je už dlouhou dobu prémiová čokoláda. V současné době přemýšlím nad tvorbou dezertu s čokoládou, jejíž kakao pochází z Brazílie. Je to velmi tmavá mléčná čokoláda. Její chuť je fantastická a momentálně se snažím najít nejlepší způsob, jak ji zkombinovat s různými texturami a chutěmi,“ uzavírá své vyprávění úspěšný francouzský cukrář.

Zdroj: Tisková zpráva Triton restaurantu

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.