Realita: Takto vypadá 3D tištěný úhoř, který je k nerozeznání od ryby

Realita: Takto vypadá 3D tištěný úhoř, který je k nerozeznání od ryby

Redakce Redakce foto: se svolením Steakholder Foods

Steakholder Foods, izraelský startup zabývající se 3D tiskem, kultivovaným masem a mořskými plody, který vznikl pod názvem MeaTech, představil prototyp na rostlinné bázi 3D tištěného úhoře. Využívá přesné vrstvení a jedinečnou směs materiálů k dosažení komplexní struktury k nerozeznání od ryby.

Výrobce debutoval několik měsíců poté, co spolu se singapurským výrobcem kultivovaného masa Umami Meats představil první kultivovanou rybu na světě. Stalo se tak díky grantu ve výši jednoho milionu dolarů od singapursko-izraelské nadace Singapore-Israel Industrial R&D Foundation.

Zatím na rostlinné bázi, ale brzy hybridní

Proces 3D bioprintingu společnosti Steakholder Foods nazvaný DropJet umožňuje výrazně snížit počet složek ve veganském úhoři, čímž vychází vstříc rostoucí poptávce spotřebitelů po transparentních recepturách. Globální průzkum společnosti Ingredion v roce 2020 ukázal, že více než polovina respondentů považuje za důležité, aby výrobky měly krátký a čitelný seznam položek. Nejnovější průzkumy zjistily, že 78 procent respondentů by utratilo více peněz za výrobky s označením „přírodní" nebo „zcela přírodní“.

A protože se nový 3D úhoř v současné době skládá pouze z rostlinných složek, nepřekvapí, že společnost Steakholder Foods, vyrábějící kultivované maso, hodlá v pozdější fázi zařadit do tohoto výrobku kultivované buňky úhoře.

Alternativy jsou nutností

V Japonsku, kde se spotřebuje více než 70 procent veškerého světového výlovu úhoře, si tato ryba vždy udržovala status luxusní ryby, jejíž velkoobchodní ceny dosahují až 40 dolarů za kilogram. Trh v hodnotě 4,3 miliardy dolarů má ale problém. V posledních dvou desetiletích klesl výlov z přibližně 160 000 tun v roce 2000 na něco málo přes 60 000 tun v roce 2021. A tento pokles se neomezuje pouze na Japonsko. V Evropské unii se populace úhoře dramaticky zmenšila, od roku 1980 poklesla o 98 procent, což vedlo v roce 2010 k zákazu vývozu úhoře.

Úhoři, kteří jsou kriticky ohroženým druhem, se do tohoto stavu dostali kvůli nadměrnému rybolovu, pytláctví, obchodování na černém trhu a problémům s chovem. V této situaci je tedy mnoho důvodů pro hledání alternativy k divokému úhoři, včetně rostlinných a kultivovaných variant. Společnosti jako newyorská Ocean Hugger Foods a japonský gigant Nissin již mají na trhu veganské úhoře z lilků a sójových bílkovin. V současné době izraelská společnost Forsea Foods pracuje na kultivovaném úhoři, kterého chce uvést na trh do roku 2025.

Inovace společnosti Steakholder Foods vyniká technologií 3D tisku a potenciálem hybridního mořského produktu, což vedení firmy označuje za klíčový moment v byznysu mořských plodů: „Taková všestrannost by mohla výrazně zvýšit ziskovost potravinářských společností a vést k posunu směrem k efektivnějším a udržitelnějším postupům. 3D tištěný úhoř je dobrým příkladem širších možností, které nabízí moderní technologie," uzavírá vedení Steakholder Foods.

Zdroj: greenqueen.com.hk

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.