MICHELIN Guide Vídeň a Salzburg 2022 – žádné vzrůšo se nekonalo

MICHELIN Guide Vídeň a Salzburg 2022 – žádné vzrůšo se nekonalo

Redakce Redakce foto: se svolením Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Konstantin Filippou

Letošní rakouská selekce TOP restaurací obsahuje seznam celkem 74 podniků včetně těch, které mají označení Bib Gourmand. V průvodci oproti poslednímu vydání nastalo minimum změn.

„V důsledku pandemie COVID-19 zažívá restaurační podnikání v mnoha zemích těžké období. Navzdory všem nepříznivým okolnostem způsobeným krizí však gastronomie v Rakousku vykazuje trvale vysokou úroveň a nadále představuje rozmanitou nabídku, která zahrnuje všechny komfortní a cenové kategorie i širokou škálu kuchyňských stylů," uvedl Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodců MICHELIN. „Je třeba také zmínit, že navzdory současné situaci je o gastronomii ve Vídni a Salzburgu mimořádný zájem. Ani zdaleka není vždy a všude snadné rezervovat si stůl! Kromě této skutečnosti nám dělá obrovskou radost, s jakou hrdostí ve svých pokrmech restaurace využívají lokální suroviny."

Poprvé udělena MICHELIN Green Star

Průvodce MICHELIN 2022 zavádí ve Vídni vůbec poprvé nové ocenění, MICHELIN Green Star. Letos ji získala populární restaurace TIAN. Restaurace výrazně komunikuje udržitelnost a zdárně jí ilustruje i ve své špičkové nabídce vegetariánské a veganské kuchyně, postavené na sezónních, poctivě připravených a lokálních produktech. Restaurace TIAN, která se nachází mezi vídeňskou katedrálou svatého Štěpána a Stadtparkem už v minulosti dostala hvězdu od MICHELIN Guide. Teď je oceněna i za svou filozofii udržitelného rozvoje, kterou prosazují šéfkuchař Paul Ivić a jeho tým.

Hvězdy ve Vídni se "jenom" potvrzovaly

Lídrem vídeňské gastroscény zůstává restaurace Amador špičkového šéfkuchaře Juana Amadora, jehož pozoruhodná kreativní kuchyně byla i letos oceněna třemi hvězdičkami MICHELIN a nadále si drží vedoucí postavení. Nikdo jiný ve Vídni trojku aktuálně nemá.

Mimořádně potěšující je i pohled na dvouhvězdičkové podniky. Restaurace Steirereck im Stadtpark, Mraz & Sohn, Konstantin Filippou a také Silvio Nickol Gourmet Restaurant opět inspektory přesvědčily, že na to mají. Ve vídeňském výběru zůstávají beze změny také jednohvězdy - restaurace SHIKI, APRON, Pramerl & the Wolf, TIAN, Edvard, Walter Bauer a [aend].

V sekci Bib Gourmand potvrdili inspektoři MICHELIN Guide restaurace Bib Gourmand: Mochi, DiningRuhm, MAST Weinbistro, Meierei im Stadtpark, Gasthaus Seidl, Vestibül a Woracziczky.

Salzburgu na to taky nešahejte!

Podle inspektorů také v Salzburgu restaurace přesvědčují konzistentní úrovní kvality vaření. Všechny hvězdy z průvodce 2021 z Mozartova města si tak i letos dokázaly udržet svou úroveň.

V letošním výběru zůstávají nejlepšími adresami v Salcburku dvě restaurace, Ikarus a SENNS.Restaurant, každá se dvěma hvězdami MICHELIN. V restauraci Ikarus, sídlící v impozantním Hangáru 7, předvádějí pravidelně své umění kromě vlastního týmu kuchařů také hostující šéfkuchaři. V restauraci SENNS.Restaurant jsou kreativními šéfkuchaři Andreas Senns a Christian Geisler, kteří na gurmány i hodnotící zapůsobili svou osobitou a vytříbenou kuchyní.

Stabilní je také situace v restauracích s 1 hvězdičkou: za zmínku podle MICHELIN Guide stojí restaurace Pfefferschiff, Esszimmer a The Glas Garden.

Ocenění Bib Gourmand získaly, stejně jako loni, Gasthof Auerhahn a restaurace Brandstätter. Novinkou v této kategorii je restaurace Reinhartshuber Im Gwandhaus.

MICHELIN Guide Vídeň a Salcburg 2022 přehledně:

1 tříhvězdičková restaurace

 6 restaurací se 2 hvězdičkami

10 restaurací s 1 hvězdičkou

10 restaurací Bib Gourmand (z toho1 nová)

1 restaurace se zelenou hvězdou MICHELIN (letos nová)

Zdroj: guide.michelin.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.