O Velikonocích Češi sní více masa než na Štědrý den

O Velikonocích Češi sní více masa než na Štědrý den

Redakce Redakce foto: se svolením MAKRO Cash & Carry CR

Na dračku jdou vejce, drůbež a dražší druhy masa. Zvýšené prodeje se očekáváají také u alkoholu. Češi si o Velikonocích rádi dopřávají. Jde to ale i jinak.

Po dvou letech ovlivněných koronavirovými opatřeními se Češi letos znovu připravují na plnohodnotné velikonoční svátky. Kromě řady zvyků i tradic si budou moci lidé opět naplno vychutnat sváteční hody, ať už jsou zvyklí si dobré jídlo a pití dopřát ve společnosti svých blízkých doma nebo v restauraci.

Podle dat velkoobchodního řetězce makro ČR obecně platí, že v týdnu před Velikonocemi rostou tržby z prodeje potravin až o ¼ ve srovnání s běžným provozem. Masa se dokonce prodá víc než před Štědrým dnem. Kromě toho lidé na Velikonoce ve velkém kupují také vejce, alkohol či cukrovinky a sladké pečivo, jako jsou například tradiční mazance.  

Velikonoční nákupní vlna potravin začíná v obchodech zhruba týden před svátky jara. „Lidé na Velikonoce nakupují dražší a pestřejší sortiment masa a vybírají si i druhy, které se v jejich nákupním košíku obvykle neobjevují, například mladá masa jako jehněčí či telecí,“ říká František Diepold, jenž v makro ČR odpovídá za nákup a prodej masa.

Významný podíl na prodejích má také drůbež, která celkově tvoří 36,5 % prodejů všeho masa v řetězci makro. Jen na kuřecí maso, které se o Velikonocích připravuje tradičně s nádivkou, připadá 28,5 % celkových prodejů. Data makro ČR dále ukazují na jasnou převahu prodeje chlazeného kuřecího masa (85 %), zbylých 15 % je pak mražené kuřecí. „K dostání je drůbež převážně českého původu z různých chovů včetně lokálních farem. Zájem o farmářská kuřata přitom stále roste. Důvodem je zejména vyšší kvalita masa, která se projevuje na chuti,“ popisuje Diepold a dodává, že například na Farmě Vilímovský, se kterou makro spolupracuje od roku 2016, žijí kuřata zhruba o polovinu déle než v běžném velkochovu. „Klasické kuře ve velkochovu jde na porážku ve věku 28-35 dní, na farmě Vilímovský žijí kuřata 52-55 dní a jsou krmena speciálně vyvinutou krmnou směsí s vyšším podílem kukuřice. V makro ČR z této farmy odebíráme nejen veškerou produkci kuřat, jež činí 3 000 až 3 500 kusů na turnus, ale především hovězí maso, na které se farmář pan Vilímovský specializuje,“ uvádí.

Zajímavá situace nastává na Velikonoce také v sortimentu vajec. Jejich prodeje sice v porovnání s běžnými dny rostou, ale paradoxně nedosahují předvánočních úrovní. Celoroční poptávka po vejcích vrcholí v prosinci, kdy lidé nakoupí 1,5 – 2krát více vajec než před Velikonocemi, a to z důvodu pečení. Naopak od dubna do října je poptávka menší, protože část lidí má v tomto období přístup k vajíčkům z domácích chovů, a tak je nemusí kupovat. „Zhruba 80 % vajíček na regálech českých obchodů pochází z Česka, zbylých 20 % je dovoz, hlavně z Polska. Spolupracujeme především s velkochovateli, jelikož jenom oni jsou nám schopni zajistit stále dodávky v průběhu roku. Přesto pravidelně zařazujeme do sortimentu i vejce od regionálních farmářů, kteří se soustředí na ekologické chovy,“ doplňuje Martin Čivrný, manažer udržitelnosti makro.  

Právě makro letos svým zákazníkům nabízí několik alternativ a receptů, jak si Velikonoce na stole ozvláštnit a jarní dny oslavit s větší elegancí.

Specialisté makro ČR letos očekávají také nárůst velikonoční poptávky po alkoholu a cukrovinkách. Právě alkohol byl v průběhu posledních dvou covidových let zasažen z tradičních velikonočních kategorií spojených s koledou nejvíce. Loni se kvůli omezeným možnostem setkávání a uzavřeným restauracím jeho prodeje v období svátků jara propadly v porovnání s rokem 2019 o 35 %. Prodej cukrovinek pak byl ve srovnání s obdobím před pandemií nižší o téměř čtvrtinu.

Zdroj: Tisková zpráva MAKRO Cash & Carry CR s.r.o.

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...