The Asia's 50 Best Bars: „Nejlepší, co jsme kdy zažili“

The Asia's 50 Best Bars: „Nejlepší, co jsme kdy zažili“

Redakce Redakce foto: se svolením The Asia's 50 Best Bars

Špičkový bar Coa v Hongkongu se zapsal do historie. Druhý rok po sobě si totiž drží status nejlepšího z TOP 50 barů v Asii. Československá barová scéna má ovšem mezi oceněnými bary také svá želízka v ohni.

Celé se to odehrálo před asijskou barovou komunitou, která se shromáždila na ceremoniálu v hotelu Mandarin Oriental Bangkok. Právě tam byl hongkongský bar Coa vyhlášen vítězem soutěže The Best Bar in Asia 2022 a udržel si tak nejvyšší ocenění v žebříčku 50 nejlepších barů Asie již druhý rok po sobě. Majitel Jay Khan vypráví o cestě, která vedla k tomuto významnému vítězství, a my jsme o ní na stránkách VisitChef psali také.

Za pokřiku „Milujeme tě, Jayi!" a „Tequila!" vystupil viditelně dojatý Jay Khan na pódium při slavnostním předávání cen The Asia's 50 Best Bars 2022, aby převzal dvojí trofej pro Coa. A to za nejlepší bar v Hongkongu a za nejlepší bar v Asii 2022. „Srdce mi teď tak buší, nikdy jsem se takhle ještě necítil," řekl majitel baru shromážděným kolegům, médiím a milovníkům koktejlů, kteří se sešli, aby byli svědky vyhlášení v přímém přenosu.

Coa byl otevřen v hongkongské čtvrti Central před necelými pěti lety. „Byl to pro mě projekt z vášně," vzpomíná Khan. „Coa jsem otevřel s myšlenkou na jedinou věc: propagovat lihoviny z agáve. Dělal jsem jen to, co mě bavilo, na ostatní jsem nemyslel. Nejsem obchodník, prostě jsem do toho šel," dodává.

Když Coa začínala, Khan se snažil získat lidi pro svůj koncept, který byl v Hongkongu novinkou. „Agávové lihoviny jsou velmi specifickým alkoholem. Není to něco, o čem by člověk poprvé slyšel a hned byl z toho totálně nadšený," říká. „Chce to trochu přesvědčování, abyste je vyzkoušeli. Ale máme štěstí, že je náš bar velmi malý. To nám umožňuje mluvit s hosty, zapojit je a nechat vyzkoušet nové věci."

Tento styl neformální konverzace s návštěvníky se stal charakteristickým znakem baru Coa, který se pyšní tím, že podporuje vzdělávání v oblasti agávových lihovin. Na baru si mohou návštěvníci vychutnat koktejly, jako jsou La Paloma de Oaxaca s tequilou blanco, mezcalem Joven, limetkou, grapefruitovou sodou a solí nebo Ancho Highball, který kombinuje tequilu blanco, slanou švestku, ancho chile a guava sodu.

Vzhledem k tomu, že Coa si již dva roky po sobě udržela první místo v žebříčku 50 nejlepších barů v Asii, což se předtím podařilo pouze singapurskému Manhattanu, konkrétně v letech 2017 a 2018, kladou si všichni stejnou otázku – jaké je tajemství úspěchu? A Khan odpovídá. „Denně si musíte být stoprocentně jisti, že všechny základní činnosti provádíte na sto procent, a taky chceme zajistit, aby hosté odcházeli ještě spokojenější, než když vešli. V podstatě se soustředíme na to, abychom se o naše hosty maximálně postarali," zdůrazňuje důraz na hospitality majitel baru Coa, aktuálně nejlepšího barového konceptu v Asii.

V redakci jsme obrovsky pyšní i na zmíněný Manhattan, který nabízí špičkový servis a koktejly v Singapuru. Vede jej totiž Rusty Červeň, známý slovenský barman. Rusty před tím sbíral zkušenosti v aktuálně nejlepším baru světa, v londýnském Connaugh Bar. Manhattan si letos na své konto připsal pozici devátého nejlepšího baru Asie.

Na slavnostním ceremoniálu v Mandarin Oriental Bangkok se mihla i naše kamarádka Klára Trčková, kolegyně barmanské legendy Pavla Tvaroha, která čistě náhodou zastupovala absentujícího barmanského hrdinu asijské scény, Antonia Lai, a odnesla pro něj a jeho bar Quinary z udílení parádní 16. nejlepší pozici v rámci The Asia's 50 Best Bars 2022.

Gratulujeme!

Výsledky The Asia's 50 Best Bars 2022 naleznete ZDE

Zdroj: The Asia's 50 Best Bars

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...