Narozeniny Baru, který neexistuje v Brně oslaví i Erik Lörincz a Adrián Michalčík

Narozeniny Baru, který neexistuje v Brně oslaví i Erik Lörincz a Adrián Michalčík

Redakce Redakce foto: se svolením Lidí z baru

Dnes už vlastně legendární brněnský Bar, který neexistuje slaví desáté narozeniny. Hlavní dny oslav připadají na 12. až 14. prosince. Zúčastní se jich i barmanské hvězdy světového formátu a namíchají drinky pro barové hosty.

Raspberry Rain, Mai Tai z Pryglu, Pašerák zbraní, Milouš, Erotikon, Keanu Reeves. Autorské drinky vymyšlené barmany z Baru, který neexistuje zformovaly koktejlový vkus celé generace brněnských příznivců nápojové gastronomie.

Na začátku bylo přání dvou tehdy ještě vysokoškoláků, Honzy Vlachynského a Andreje Vališe, otevřít v Brně konečně pořádný koktejlový bar amerického střihu. Kamarádi proto koupili letenky do New Yorku a prošli se zápisníky v rukou desítky tamních podniků. Po návratu začali pracovat na svém snu a v prosinci 2012 na rohu Dvořákovy a Kozí ulice otevřeli Bar, který neexistuje.

„V té době se v Brně stále pily koktejly typu vodka s džusem stokrát jinak. Nic jiného vlastně ani nebylo k dostání. My jsme to chtěli změnit, ale majitelé ostatních barů nás od toho důrazně odrazovali. Tvrdili, že na nějaké novoty lidi v Brně nejsou připravení. Prakticky první den provozu ale ukázal, že se v tomhle úsudku mýlili,“ vzpomíná na období kolem otevření jeho prvního podniku Honza Vlachynský.

Bar, který neexistuje se stal jedním ze symbolů gastronomické revoluce, jež se v jihomoravské metropoli v uplynulé dekádě vzedmula. Referovala o něm přední světová média včetně New York Times a postupem času kolem něj vznikla skupina dalších podniků a gastronomických projektů pojmenovaná jako Lidi z Baru.

Z údajů v pokladním systému vyplývá, že za deset let fungování se v Baru, který neexistuje vypilo 460 tisíc koktejlů. Nejoblíbenějším drinkem je dlouhodobě Pornstar Martini, nejčastěji objednávaným panákem rum.

„Dá se říct, že s Barem, který neexistuje v Brně začala nová doba koktejlová. Předtím tady fungovaly pouze vylepšené devadesátkové podniky, u nichž člověk nemohl očekávat inovativní pohled na věc či zahraniční inspiraci. Bar, který neexistuje to místní scéně přinesl a tím ji zásadním způsobem proměnil. Dnes je sám inspirací mnoha českým podnikům, ať už v mixologické, nebo třeba i marketingové oblasti,“ tvrdí prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Hlavní oslavy kulatého jubilea populárního brněnského podniku jsou naplánovány na 12. až 14. prosince. V pondělí 12. prosince se za barovým pultem ocitne „stará garda“ zakládajících členů týmu. Den nato bude v baru hostovat letošní vítěz světového finále prestižní barmanské soutěže Diageo World Class a barmanažer baru Pier 42 v norském Oslu Adrián Michalčík. Oslavy 14. prosince uzavře hostování majitele londýnského baru Kwānt a nejlepšího světového barmana roku 2010 Erika Lörincze. Na každý den je pro hosty připravena speciální nabídka svátečních koktejlů.

„Na téhle brněnské partě obdivuji její přístup k práci a vytrvalost. Bude mi ctí stát se součástí jejího významného výročí, s přijetím pozvání jsem vůbec neváhal. Do Brna se chystám přinést chutné drinky, skvělý servis a pozitivní náladu. Advent je obdobím potkávání se, a přesně o to by mělo jít i v případě této nezapomenutelné párty,“ těší se Adrián Michalčík na návštěvu jižní Moravy.

Ve dnech 8., 10. a 12. srpna se navíc uskuteční jazzové minikoncerty v brněnských ulicích s ochutnávkami drinků. 14. prosince večer budou před vchodem do baru vyhrávat hned tři jazzové kapely. V prostorách podniku si jeho hosté mohou prohlédnout výstavu koktejlových menu podniku. Barmani si také nechali vyrobit vlastní narozeninovou whisky zrající v sudu po fortifikovaném Veltlínském zeleném a prodávají ji na e-shopu.

Obor gastronomie se už nějakou dobu potýká s kombinací nepříznivých okolností. Covidová omezení a uzavření, nedostatek zaměstnanců na trhu práce, energetická krize i omezování zbytných výdajů velké části společnosti. V Baru, který neexistuje ale doposud úbytek hostů nezaznamenali. „Zvláště nyní před Vánoci se lidé přece jen tolik neomezují. Možná, že něco takového částečně přijde po Novém roce a my na to musíme být připravení. Určitě nemůžeme jen otevřít dveře a čekat, že jimi někdo projde. To bychom v baru taky mohli sedět sami,“ vědí provozní Baru, který neexistuje Sára Zlámalová a Rudolf Forman.

Zdroj: Tisková zpráva gastronomické skupiny Lidi z baru

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...