Letošní Rudolf Jelínek Cup vyhrál Marek Šimůnek z pražského L´Fleur baru

Letošní Rudolf Jelínek Cup vyhrál Marek Šimůnek z pražského L´Fleur baru

Redakce Redakce foto: se svolením České barmanské asociace

Soutěžní drink, nazvaný Forget, z dílny Marka Šimůnka přesvědčil letošní porotu nejvíc. Za Markem na druhém místě skončil Filip Kanda z bratislavského Mirror Cocktail Baru a jako třetí se umístil Jan Zlámaný.

Oslava ovocných sadů jako významného krajinotvorného prvku i zdroje skvělých surovin byla tématem letošního 23. ročníku barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup, kterou pořádala společnost Rudolf Jelínek ve spolupráci s Českou barmanskou asociací.

Soutěž v úterý 19. září hostily prostory pražského Muzea slivovice. Zúčastnilo se jí 26 barmanů a barmanek, z toho 21 z Česka a 5 ze Slovenska. Jejich úkolem bylo připravit odborné porotě koktejl na bázi zlaté Vizovické slivovice 2021 a představit jeho příběh spjatý s 20. výročím založení vizovických švestkových sadů společnosti Rudolf Jelínek.

Zatímco před sto lety rostlo ve Vizovicích více než 70 tisíc ovocných stromů, na počátku 21. století to už byl jen zlomek původního množství. „S první výsadbou jsme začali v roce 2003 na kopci Těchlov a postupně jsme ji rozšiřovali na Janovu horu, do Kostelan u Kroměříže, Lípy u Zlína nebo jihomoravských Starovic a Velkých Němčic. Dnes jsme největšími pěstiteli švestek v Česku a jedněmi z mála, kteří výměru sadů nadále zvětšují,“ uvádí obchodní a marketingový ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK Miroslav Motyčka.

Podle něj je firma v letech příznivé sklizně soběstačná z 15 až 20 procent u surovin potřebných k výrobě švestkových destilátů a okolo 30 procent u surovin potřebných k výrobě meruňkových destilátů. „Ovoce z vlastních sadů používáme především v odrůdových ročníkových pálenkách, které odrážejí terroir místa i podnebí daného roku,“ dodává Miroslav Motyčka.

Se soutěžním zadáním International Rudolf Jelínek Cupu se nejlépe vypořádal a prize money ve výši 500 euro získal Marek Šimůnek z pražského baru L’Fleur. Ve svém drinku Forget použil kromě vizovické slivovice také vermut Sedmero infuzovaný sušeným rajčetem, třešňový likér Luxardo Maraschino a Fernet Bitter No 21 Dark.

„Chtěl jsem připomenout věci, na které v životě všichni občas zapomínáme. Ať už je to důležitost sadů nebo klasický koktejl Martinez, který mi byl inspirací. V současných barech na něj narazíte zřídka,“ vysvětluje barman, který slaví své vůbec první soutěžní vítězství. „Díky soutěžení jsem vlastně před nedávnem získal práci v L’Fleuru, když jsem o sobě dal trošku vědět. Snažím se dál zdokonalovat,“ podotýká.

Druhý v pořadí skončil Filip Kanda z bratislavského Mirror Cocktail Baru a jako třetí se umístil zkušený barman Jan Zlámaný. Porota, v níž usedli prezident CBA Aleš Svojanovský, úřadující barmanka roku Carola Urru, majitel českobudějovického baru Žlutá ponorka Miroslav Řehoř a dva vyhlášení slovenští barmani Miroslav Telehanič a Dominik Tapušík, udělila také několik dalších ocenění – Jury Talent (Vilém Lánský, Café bar Pilotů Praha), Best Inovation (Samantha Prachař, Antique American Bar Bratislava) a Best Design (Dávid Ďuriš, Bar 1931 Zlín).

Zdroj: Tisková zpráva České barmanské asociace

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.