Michelin Guide Velká Británie a Irsko 2024: The Ledbury má třetí hvězdu

Michelin Guide Velká Británie a Irsko 2024: The Ledbury má třetí hvězdu

Redakce Redakce foto: Hrishikesh Desai

Máme za sebou jeden z nejočekávanějších michelinských večerů letošního roku. Gastronomický trh Velké Británie totiž patří spolu s Francií a nordickými zeměmi k tomu nejrespektovanějšímu, co se na Starém kontinentu děje. A u letošního udílení michelinských hvězd nebyla nouze o radost.

Před několika málo dny bylo v manchesterském hotelu Midland slavnostně vyhlášeno osmnáct nových restaurací s jednou hvězdou a šest nových restaurací má nově dvě hvězdy Michelin Guide. Slavnostní ceremoniál se letos konal také u příležitosti 50. výročí prvního vydání průvodce Michelin Guide Great Britain and Ireland.

Největší radostí a překvapením letos je, že Hotel Ledbury dostal třetí hvězdu. Tato legendární restaurace byla po dvouleté přestávce znovu otevřena na začátku roku 2022 a ve vydání prestižního průvodce pro rok 2023 získala hned dvě hvězdy. Brett Graham, šéfkuchař a majitel slavné restaurace sídlící v Notting Hillu řekl, že ho získání tří hvězdiček doslova ohromilo a že to bylo pro něj úžasné překvapení.

Všech osm dalších tříhvězdičkových restaurací ve Velké Británii a Irsku si letos své ocenění udrželo.

cedar tree by hrishikesh desai

Cedar Tree by Hrishikesh Desai

Mezi šest nových dvouhvězdi restaurací patří Opheem šéfkuchaře Aktara Islama v Birminghamu, Glenturret Lalique v Crieffu a Terre v Castlemartyru, druhou trojici tvoří londýnské podniky Gymkhana, Trivet a Brooklands, což je restaurace, kterou loni otevřel slavný francouzský šéfkuchař Claude Bosi (má na triku slavnou restauraci Hibiscus) v londýnském hotelu Peninsula London.

V emotivním projevu Aktar Islam řekl: „Je neuvěřitelné, že se nám to podařilo. Moje cesta začala před 31 lety, kdy mě vyhodili ze školy. To jen dokazuje, co může tento obor dát někomu, kdo nemá žádné vyhlídky. Pro každého, kdo říká, že toto odvětví nemá žádnou budoucnost nebo příležitosti, jsem důkazem, že je to nesmysl."

Ocenění jednohvězdám předal Michel Roux, který obdržel zvláštní cenu po uzavření restaurace Le Gavroche.

Jednohvězdičkové ocenění získaly od Michelin Guide letos restaurace Cedar Tree Hrishikeshe Desaie v Bramptonu v Cumbrii, Crocadon Dana Coxe v St Mellion v Saltashi a západoafrické restaurace Akoko a Chishuru sídlící v Londýně. Wales nezískal žádnou novou hvězdu, ačkoli získal dvě nové zelené michelinské hvězdy za udržitelnost.

Gwendal Poullennec, international director of the Michelin Guides, řekl: „Je to mnohem víc než jen symbolický milník. Pro nás všechny v Michelin Guide je to obrovský zdroj radosti a hrdosti. Doufám, že příštích 50 let bude stejně plných skvělých objevů a zážitků jako těch prvních 50 let. S tímto výročím vstupuje průvodce do svého druhého půlstoletí, které vypadá pro britskou a irskou gastronomii velmi dobře."

Nové tři hvězdy

The Ledbury, Londýn, Anglie

Nové dvě hvězdy

Gymkhana, Londýn, Anglie

Brooklands, Londýn, Anglie

Terre, Castlemartyr, Irsko

Glenturret Lalique, Crieff, Skotsko

Trivet, Londýn, Anglie

Opheem, Birmingham, Anglie

Nové jednohvězdy

Myse, Hoverington, Anglie

Mountain, Londýn, Anglie

1980 Gordon Ramsay v hotelu Savoy, Londýn, Anglie

Cedar Tree od Hrishikeshe Desaie, Brampton, Anglie

Pavilon Londýn, Londýn, Anglie

Dorian, Londýn, Anglie

Humo, Londýn, Anglie

Crocadon, St Mellion, Anglie, povýšen ze zelené hvězdy

Homestead Cottage, Doolin, Irsko

The Bishop's Buttery v hotelu Cashel Palace, Irsko

Akoko, Londýn, Anglie

Lake Road Kitchen, Ambleside, Anglie

Sushi Kanesaka, Londýn, Anglie

Humble Chicken, Londýn, Anglie

D'Olier Street, Dublin, Irsko

Ormer Mayfair, Londýn, Anglie

Aulis, Londýn, Anglie

Chishuru, Londýn, Anglie

Zdroj: guide.michelin.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.