Zloději ukradli z legendární pařížské restaurace La Tour d'Argent vína za 1,63 milionu dolarů

Zloději ukradli z legendární pařížské restaurace La Tour d'Argent vína za 1,63 milionu dolarů

Redakce Redakce foto: se svolením Winespectator.com

Více než 80 vzácných lahví zmizelo ze sklepa vítěze Grand Award zřejmě během nedávné rekonstrukce.

Majitelé legendární pařížské restaurace La Tour d'Argent, která je například držitelem ceny Grand Award, podali před několika dny stížnost na policii poté, co byla provedena inventura jejich rozsáhlé sbírky vín. Ve sklepě chybí více než 80 lahví v hodnotě 1,63 milionu dolarů (1,5 milionu eur), včetně lahví z legendárního burgundského Domaine de la Romanée-Conti. Přitom nebyly zjištěny žádné známky násilného vniknutí.

Krádež vyšla najevo po rozsáhlé rekonstrukci, kdy byla restaurace uzavřena, a to v období od dubna 2022 do září 2023. Zmizelých 83 vín bylo odcizeno někdy mezi rokem 2020 a lednem 2024, kdy byl konečně proveden poslední audit sklepa.

La Tour d'Argent je synonymem francouzské gastronomie. Restaurace se nachází na nábřeží Seiny na adrese Quai de la Tournelle 15 a je známá nádherným výhledem na řeku a katedrálu Notre Dame z jídelny v šestém patře. V unikátním vinném sklepě, který se nachází dvě patra pod zemí, je uloženo přibližně 300 000 lahví v celkové odhadované hodnotě asi 27 milionů dolarů.

Dlouhá historie vinárny La Tour d'Argent začíná v roce 1582, kdy byla poprvé otevřena jako hostinec, kde se mohla stravovat šlechta krále Jindřicha III. Restaurace se brzy zařadila mezi nejvyhlášenější gastronomické adresy v Evropě.

Po Francouzské revoluci byla přestavěna. Během pařížské Všeobecné výstavy v roce 1867, kdy země ve francouzské metropoli představily své nejlepší vynálezy a výrobky, zde u jednoho stolu večeřeli ruský car Alexandr II., budoucí car Alexandr III., pruský král Vilém I. a kníže Otto von Bismarck. Ve 30. letech 20. století získala budova dnešní podobu, když majitelé přestěhovali kuchyni a jídelnu do patra a využili tím úchvatný výhled. Zajímavou historkou také je, že během nacistické okupace Paříže v roce 1940 ukryl tehdejší majitel restaurace svá nejcennější vína za falešnou zeď.

Za normálních okolností je vinný sklep přísně střežen. Lahve jsou označené a očíslované, což ztěžuje jejich další prodej na volném trhu. V posledních letech se však mimo podnik La Tour d'Argent dalších několik špičkových restaurací stalo terčem útoku sofistikovaných zlodějů vín, kteří jsou podezřelí z prodeje soukromým sběratelům.

Zdroj: winespectator.com.

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.