Podpisový arch: Chceme Michelin v Česku

Podpisový arch: Chceme Michelin v Česku

Redakce Redakce foto: se svolením Michelin Guide

Hlas veřejnosti v těchto dnech přerostl do otevřeného dopisu, který směřují vládě nejenom špičkoví kuchaři ale i veřejnost, které osud gastronomie není lhostejná. Celé znění dopisu najdete níže. Do podpisového archu můžete přidat i svůj podpis a článek neleznete zde.

V Praze, 4.7.2023

Vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády,

my níže podepsaní z řad zaměstnanců, zaměstnavatelů v cestovním ruchu, klientů či široké veřejnosti se na Vás obracíme s naléhavou a časově urgentní žádostí o schválení úhrady příspěvku Michelin Guide za Českou republiku pro rok 2023.

Michelin Guide od roku 2022 změnil koncepci a hodnotí restaurace v těch zemích, které se prostřednictvím jejich národní autority pro cestovní ruch stanou partnerem Michelin Guide.

Česká republika od roku 2022 příspěvek dosud neuhradila. Dle dostupných informací si ministr pro místní rozvoj vyhradil právo rozhodovat o výdajích jemu podřízené organizace Česká centrála cestovního ruchu a agendu Michelin Guide přenesl na ministerstvo. Příspěvek však dosud uhrazen nebyl, ministr předložil ohledně úhrady příspěvku materiál k projednání vládou, čímž vzniká politováníhodné zpoždění, které nás vylučuje v tomto segmentu na okraj Evropy.

Po obsahové stránce vyjadřujeme jednoznačnou podporu schválení předloženého materiálu, neboť je zcela v souladu s komplexní strategií vlády orientovat ekonomiku na vysokou přidanou hodnotu.

Argumenty pro úhradu příspěvku jsou výstižně uvedené v předloženém materiálu pro jednání vlády. Přesto bychom rádi některé vyzdvihli:

1. Příspěvek Michelin Guide není žádná dotace, jde fakticky o poplatek za zařazení České republiky do průvodce, který nemůže uhradit nikdo jiný než autorita mimo soukromý sektor.

2. Gastroturismus je prokazatelně významným segmentem cestovního ruchu, jehož potenciál není v České republice dostatečně využitý zejména vzhledem k rozvoji kvality gastronomie v posledních pěti letech.

3. Nejde jen o podporu samotného gastroturismu, ale o jeden z významných indikátorů všeobecného rozvoje České republiky, nejenom jako turistické destinace. Michelin Guide působí tradičně ve všech demokratických a hospodářsky rozvinutých zemích Evropy a Ameriky. V posledním desetiletí se rozšířil i do rostoucích ekonomik Asie a postkomunistických zemí (Estonsko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko). Předpokládáme, že vláda chce, aby Česká republika byla považována za součást civilizované a hospodářsky rozvinuté Evropy.

4. Poplatek Michelin Guide jsou efektivně investované prostředky, protože zahrnují nejenom publikaci v Michelin Guide, ale i trvající marketingovou podporu po celém světě, která svou hodnotou převyšuje příspěvek.

5. Michelin Guide zahrnuje především kvalitní a cenově dostupné restaurace v regionech zařazené do průvodce (BIB Gourmand a Michelin Selection), Michelinské hvězdy jsou pak oceněním těch nejlepších mistrů šéfkuchařů, kteří zasvětili oboru svůj profesní život. Žádný jiný národní či mezinárodní průvodce se ani vzdáleně nepřibližuje vlivem, prestiží, povědomím a autoritou průvodci Michelin Guide.

6. Michelin Guide má reálný potenciál přivést turisty do regionů, zvýšit počet přenocování, oslovit bonitní turisty, kteří utratí nejenom za restaurace z Michelin Guide, ale i za další zboží a služby či ubytování. Michelin Guide pozvedne prestiž České republiky a přispěje k rozptýlení povědomí, že Česká republika je („jen“) zemí levného alkoholu.

7. Michelin Guide propaguje služby s nejvyšší přidanou hodnotou a úrovní. Je evidentní, že jen samotný zvýšený daňový výnos řádově převýší příspěvek Michelin Guide.

8. Nejenom z peněz živ je člověk – Michelin Guide je oceněním a podporou soutěživosti v gastronomii.

Vážený pane premiére, vážení členové vlády, obracíme se na Vás vzhledem k tomu, že dosavadní jednání s ministrem pro místní rozvoj nevedla k cíli. Naposledy se sešly delegace ministerstva pod vedením ministra a zástupců cestovního ruchu 20.2.2023. Tehdy ministr deklaroval vůli věc konstruktivně řešit, znovu svolat jednání k vyhodnocení postupů a požádal zástupce cestovního ruchu o mediální zdrženlivost po dobu jednání, která byla až dosud zástupci cestovního ruchu bezpochyby naplňována. Pohár trpělivosti však přetekl, když ministerstvu pro místní rozvoj dalo najevo svůj postoj sdělením agentuře Michelin Guide, že věc postoupilo k politickému rozhodnutí. Sdělení navíc vyznívá - nevíme co bude, kdy to bude, už o tom ani nerozhodujeme. Pro zástupce cestovního ruchu pak sdělení znamená, že s nimi ministerstvo už nejedná, to je u ministerstva odpovědného za cestovní ruch zcela absurdní.

Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vzhledem k výše uvedeným skutečnostem Vás naléhavě žádáme o urgentní zajištění úhrady příspěvku České republiky pro Michelin Guide 2023, a to formou důrazného apelu na ministra pro místní rozvoj, aby bez dalšího poplatek uhradil nebo dal uhradit Českou centrálou cestovního ruchu, popř. cestou usnesení vlády.

S poděkováním a v úctě

Využijte šanci vyhrát! Nikka From the Barrel je naprosto jedinečná, chuťově bohatá whisky, která si právem získala renomé po celém světě. Vydejte se po stopách Masataky Taketsuruy, zakladatele...
Využijte šanci vyhrát. Tato tequila byla vyrobena v limitovaném množství na počest jejímu zakladateli a k 60. výročí založení palírny, kde se tequila Don Julio vyrábí.
Toto špičkové champagne Brut Réserve daleko přesahuje základní neročníková champagne vína a je považované za nejhodnotnější champagne napříč všemi kategoriemi. Set navíc obsahuje dvě elegantní...
Champagne Mumm Cordon Rouge je vlajkovou lodí značky G.H. Mumm. Jedná se o jiskrné šampaňské, které je vhodné jak pro oslavu úspěchu či vítězství, tak jako aperitiv.
Využijte šanci vyhrát! Master blender legendárního rumu Zacapa, Lorena Vasquez, při své nedávné návštěvě Česka zanechala pro milovníky rumu jeden dárek. Je jím krásná láhev rum Zacapa Centenario XO.
Využijte šanci vyhrát! Známý šéfkuchař a porotce soutěže MasterChef konečně vydává svojí kuchařskou knihu. Představuje zde recepty tak, jak se připravují v jeho restauraci U Matěje sídlící na...
Vyhrajte pobyt pro dvě osoby na dvě noci s polopenzí a neomezeným vstupem do wellness v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Thermia Palace v Piešťanech.
Vyhrajte degustační dárkové balení původní české whisky zrající v dubových sudech z českého dřeva.
Vyhrajte dárkové balení Nikka Coffey Gin + Fever-Tree Indian Tonic Gift Box s prémiovým ginem a prvotřídním tonicem, tedy vším, co potřebujete pro přípravu vynikajícího koktejlu Gin & Tonic.

Přihlásit se k odběru newsletteru

Chcete dostávat pravidelně exkluzivní obsah přímo do vaší emailové schránky?
Odesláním formuláře souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Prosím, povolte javascriptu odeslat tento formulář