Stát se vinařskou „hvězdou“ v současné Champagne už netrvá dekády

Stát se vinařskou „hvězdou“ v současné Champagne už netrvá dekády

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se souhlasem La Bouteile de Champagne

Trvalo to, ale dočkali jsme se. Po několika letech se v Praze opět uskuteční festival champagne vín La Bouteille de Champagne. 15 vinařů přímo z Champagne přijede osobně představit svá vína a pohovořit s milovníky tohoto exkluzivního nápoje. „Chceme dát lidem možnost ochutnat vína, která budou v průběhu aktuálního roku k dispozici… Alespoň tedy na chvíli,“ říkají zakladatelé festivalu Antonín Suchánek a Miloš Danihelka.

První ročník festivalu rukodělné champagne, který jste organizovali, si pamatuji jako hodně komorní. Bylo to v roce 2018. Rok na to se odehrál druhý ročník a od té doby byla pauza až do letošního roku, kdy pořádáte třetí ročník La Bouteille de Champagne. Kam se za ty tři pauzy festivalu vyvinulo champagne? Je ho více?

M.D.: My jsme festival plánovali i na rok 2020. Bohužel nám do toho hodila vidle pandemie Covidu-19. Po dohodě s vinaři i návštěvníky jsme se rozhodli jej, byť ve zkrácené míře, přeci jen uspořádat. Nazvali jsme ho La Demi Bouteille de Champagne 2020 a užili jsme si jej poslední únorovou neděli roku 2020. Kdo by to byl tehdy býval tušil, že to bude na dva roky celosvětově poslední Champagne event vůbec…

Champagne se produkuje stále podobné množství, v závislosti na vývoji sezony. Ta loňská byla například skvělá, předloňská naopak tragická. Z dlouhodobého hlediska se ale stále pohybujeme v roční produkci regionu mezi 315-330 miliony lahví. Co se ale mění, je bezesporu klima, zároveň producenti a v neposlední řadě i obliba Champagne a množství jeho konzumentů.

Mění ho i v takto krátkém časovém úseku třeba klima? Je žádanější? Prestižnější? Nebo je pořád stejné?

V Champagne je stále tepleji, hrozny dozrávají lépe a rychleji, přesto má globální oteplování na produkci champagne spíše negativní vliv. Díky vyšším teplotám v zimním a jarním období se zdejší vinice „probouzejí k životu“ o několik týdnů dříve, než tomu bývalo ještě koncem minulého století. Hrozba jarních mrazů, které zničí podstatnou část budoucí úrody, tu nyní straší místní vinaře v podstatě každoročně. Díky extrémně vysokým teplotám v letních měsících se pak přidávají další a další problémy, jako častější bouřky s krupobitím, zasychání hroznů, někdy i dokonce celých keřů révy, noví a noví škůdci, rozdílný vývoj hroznů a jejich zrání, což vede k jiným hodnotám látek v nich obsažených. To zase komplikuje fermentace, tedy hlavně tu sekundární a dále pak i následný vývoj samotného vína a jeho zrání. Zkrátka, nových výzev spojených s globálním oteplováním tu mají místní vinaři před sebou požehnaně…

Každoročně přibývá nových producentů. Jen pro rekapitulaci, 90 % produkce vína v regionu Champagne mají na svědomí „negocianti“ a družstva. Naproti tomu 90 % půdy, tedy vinohradů, je v majetku pěstitelů. Pěstitelé zhruba od poloviny 19. století v podstatě výhradně pěstovali hrozny pro producenty champagne. To byl jejich primární zdroj obživy. Jen malá část z nich zároveň produkovala i svá vlastní vína. To se v posledních 3 dekádách mění. Každoročně přibývá těch, kteří chtějí vyrábět svá vlastní vína. Pěstitelská champagne si získává čím dál tím větší publikum, dostává se dále do světa a jeho popularita globálně neuvěřitelně stoupá. Osobně v této souvislosti vidím paralelu se Skotskou whisky. Ve chvíli, kdy se na trhu objevily první single malt whisky určené pro přímou spotřebu a ne jen jako součást tradičních blendů, vyvolalo to podobný rozruch a neporozumění tehdejších profesionálů stejně jako pěstitelská champagne. A jak jsou na tom single malt whisky dnes v porovnání s těmi blendovanými?  Současní konzumenti dle mého zkrátka preferují charakternější věci. Dalším důkazem může být například rostoucí popularita ginu před vodkou atd. Zkrátka, stát se vinařskou „hvězdou“ v současné Champagne již netrvá dekády a to láká valnou většinu tamějších vinařů naší i nastupující mladší generace. Pár takových vinařů potkáte i 4. února na Novoměstské radnici na La Bouteille de Champagne 2023.

Má smysl pro vinaře jezdit na festival, když jsou jejich zásoby alokované a tím pádem jsou vlastně vyprodáni? V čem to dává smysl jim?

M.D.: Noví vinaři se jedou ukázat a osobně se představit místnímu publiku. Ti, co jsou na našem trhu už etablovaní, se zase jedou připomenout, udržet si svou pozici a představit svá nová vína a projekty. Navíc nás a Prahu mají rádi. Což je také jediný důvod, proč tu jejich vína stále máme. Jasně, máme jich méně, jsou čím dál tím dražší a vzácnější, ale máme je!

A.S.: Smysl to samozřejmě má, protože dle mého názoru je pro vinaře důležité poznat své zákazníky, představit se na daném trhu a ukázat, jaká vína aktuálně dělají. Jak je vidět, vinaři to vnímají podobně, protože se nám do Prahy vrací pravidelně a noví přibývají. La Bouteille de Champagne není prodejním festivalem, ale svátkem tzv. pěstitelské champagne. Jde o popularizaci tohoto směru a ukázku rozmanitosti současné Champagne. 

Už jsem zmínil první ročník festivalu v roce 2018 – ten se odehrál ještě v Nosticově paláci. Dnes už kvůli němu navštěvujeme Novoměstskou radnici. Proč bylo potřeba zvětšit prostory? Zůstává La Bouteille de Champagne nadále komorní záležitostí?

M.D.: Ano, komorním festivalem La Bouteille de Champagne zůstane. Za prvé, jak jsi sám předeslal, vinaři sami vína nemají moc, naše alokace jsou také každoročně spíš menší, takže by ani nemělo smysl pořádat festival pro vyšší stovky lidí. La Bouteille de Champagne je event určený opravdovým milovníkům vína a profesionálům v oboru gastronomie, kteří chtějí mít větší přehled o tom, co se v regionu apelace Champagne aktuálně děje, informace chtějí získat z první ruky od těch nejpovolanějších a chtějí poznat člověka, který je za konkrétní vína plně zodpovědný!

Co se týče změny lokace… Stejně, jako nám jde v L’Fleur Baru o komfort na obou stranách barového pultu, tak i v případě La Bouteille de Champagne nám jde především a komfort našich hostů na obou stranách degustačních stolů! V Nosticově paláci to bylo krásné, ale vybavuji si frontu lidí, kteří mrzli v jeho nádvoří před vstupem na náš event v roce 2019, a my s tím nemohli v tu chvíli absolutně nic dělat… Z chyb se pochopitelně chceme poučit. Prostředí Novoměstské radnice navíc oba dobře známe z festivalu Praha pije víno nebo pražské Bar show, a tak víme, že se nic podobného situaci z roku 2019 nebude opakovat.

A.S.: Když se mi v hlavě rýsovala podoba, jak by měla La Bouteille de Champagne vypadat, byla to komorní, prestižní akce pro vybrané publikum. Je pravda, že za těch 10 let pořádání Praha pije víno jsem si spíše užil větší typ festivalu, takže jsem chtěl logicky mít La Bouteille v o něco intimnější podobě. Tento formát festivalu má tu výhodu, že přesně vím, na koho cílíme a kdo je naším návštěvníkem. Champagne je luxusní produkt a akce v tomto duchu mu velmi sluší.

Každá změna místa je náročná, ale přesunu na Novoměstskou radnici se nebojím. Pro mě je to v podstatě domovská scéna, protože tam již 6 let pořádám s Bogdanem Trojakem festival Praha pije víno a prostory znám jako své boty. Nostický palác má svoje kouzlo, ale i pár nevýhod, které zmínil Miloš. Při současném množství vinařů by již nebyl úplně komfortní. Velký sál na Novoměstské radnici poskytuje mnohem více místa jak pro vinaře, tak pro návštěvníky. Dalším důvodem je i skvělá dlouholetá spolupráce s ředitelem Novoměstské radnice Albertem Kubištou, který je našim festivalům nakloněn.        

Pamatujete si, kolik vinařů přijelo v roce 2018? Kolik jich přijede letos?

M.D.: V roce 2018 jsme tu měli 12 vinařství, letos se můžete těšit na 15!

Má La Bouteille de Champagne nadále kam růst? Kam případně?

M.D.: Současný charakter akce si chceme zachovat i do budoucna. To znamená primárně zprostředkovat setkání vinařů s fanoušky jejich vín, pracovat na jejich renomé na našem trhu, edukovat milovníky vín i profesionály z gastronomie a dát jim možnost ochutnat vína, která budou v průběhu aktuálního roku k dispozici… Alespoň tedy na chvíli. I vzhledem k již zmíněné omezené produkci nemáme ambice růst kvantitativně. V téhle kategorii to ani není možné.

A jména? Přijedou vinaři, kteří se už v rámci minulých ročnících objevili nebo spíše představíte nové tváře?

M.D.: Za mě je to letos myslím povedený mix obojího. Vrátí se nám Jean-Marc Seleque, Guillaume Doyard z Domaine Doyard, Marie Doyard z André Jacquart, Aurelien Gerbais z Domaine Pierre Gerbais, Aurelien Clément z Champagne Clément et Fils, Christophe Mignon, Franck Pascal a Fabrice Pouillon z Domaine Roger Pouillon. Každý z nich však bude mít v repertoáru jiná vína, než při poslední návštěvě. Někdo pozměnil práci ve vinohradech či přístup k produkci vína, v některých vinařstvích se kormidla chopili příslušníci mladší generace, někdo přikoupil nové vinohrady, nebo začal s produkcí nových cuvée, o jiných ročnících a bázích a jejich vlivu na finální víno bychom se ani nemuseli zmiňovat.

Z nových tváří, které se nám tu letos představí, začneme dámami. Západ regionu Champagne, oblast Vallée de la Marne Ouest, nám dorazí představit dnes již legendární vinařka Francoise Bedel. Jih regionu a konkrétně pak velmi specifickou obec Les Riceys nám přiblíží Elise Dechannes. Z Polisot v oblasti Bar sur Aube nám doveze svá vína představit mladý a velmi talentovaný vinař Paul-Bastien Clergeot z Domaine Petit Clergeot. Z Beaunay, v oblasti Coteaux du Petit Morin, k nám zavítá pravděpodobně nejzářivější hvězda mezi mladými začínajícími vinaři - Maxime Oudiette! Oba mladí muži vyrazí vůbec poprvé představit svá vinařství a vína mimo oblast Champagne, což je pro nás opravdu veliká čest! Nejprestižnější oblast, slavné Cote des Blancs, pak budou reprezentovat Stephane Regnault z Le Mesnil sur Oger, Pierre-Louis Waris z Champagne Waris-Larmandier a Olivier Waris z Champagne Waris-Hubert, oba z obce Avize.

A.S.: Nejtěžší věcí je udržet kvalitu a úroveň každého ročníku. Ne vždy se to podaří, ale odchylky nesmí být příliš velké. Odpověď na tuto otázku je tedy - ano i ne. Vzhledem k charakteru akce si nějaké masivní navyšování návštěvníků úplně nedokážu představit. Co se týká vinařů, jestli jich do Prahy přijede 15 či 20 asi není úplně zásadní. Důležité je, aby si festival do budoucna zachoval svou vysokou úroveň z předchozích ročníků a byl pro návštěvníky stále čitelný.

Přemýšlíte i nad tím, jak ještě více vytěžit přítomnost zástupců některých prestižních vinařství? Co třeba udělat s některými z nich v rámci dní kolem festivalu snoubení s pokrmy v některé z pražských restaurací?

M.D.: Nad tím samozřejmě přemýšlíme. Ale na stranu druhou, když mi sem přijede devět různých vinařů z mého portfolia najednou, absolutně nemám šanci ještě navíc uspořádat nějakou další akci pouze s některým z nich. Ono už jen postarat se o event jako takový a pověnovat se alespoň každému z pozvaných vinařů je dost náročná disciplína. Nějaká další „soiré“ za přítomnosti vinaře rád domluvím na termín mimo festival La Bouteille.

A.S.: Když na první ročník La Bouteille de Champagne přijel Olivier Collin (vinařství Ulysse Collin), pořádal jsem s ním v předvečer festivalu sedmichodovou večeři v La Finestra. Pamatuji se, že to byly trochu nervy, protože když vám přijede taková hvězda, chcete mít vše perfektní. Do toho chystáte festival, skoro nespíte. Když si vzpomenu, co všechno jsme museli vychytat, bylo to skoro náročnější než samotný festival. Dnes by to již bylo více v klidu, ale raději pořádám takovéto eventy mimo festival. Mám pak čas se vinaři věnovat naplno.

Je mi jasné, že budeme mít možnost ochutnat champagne z portfolia Champagnier.cz a Terroir Champagne. Co další distributoři rukodělného champagne? Kdo se na festivalu objeví?

M.D.: Letos se k nám opět přidali naši přátele z PMP Exclusive a také nově Martin Marek z Alifea.

Jakým způsobem k výběru vinařů přistupujete? Snažíte se třeba pokrýt celý region Champagne?

M.D.: Ano, ideálně se sem snažíme dostat reprezentanty jednotlivých podoblastí apelace Champagne.

A.S.: Záměrem je nejen představit jednotlivé podoblasti, ale také zásadní osobnosti současného regionu. Když si uvědomíte, jaká jména se v Praze během dvou předchozích ročníků objevila, nasadili jsme si laťku opravdu vysoko. Samozřejmě není reálné, aby se podařilo dostat do Prahy takový lineup každý rok. Abychom se ale vyhnuli tomu, o čem jsem mluvil výše, povedlo se nám na festival pozvat nové, zajímavé vinaře, kteří mají budoucnost teprve před sebou.

Které champagne festivaly ve světě vás baví? Kam se jezdíte inspirovat?

M.D.: Vůbec ten největší se odehrává přímo v Champagne, v průběhu dubna, v rámci Les Printemps du Champagne.

A.S.: Jednoznačně Les Printemps du Champagne.

Bude afterparty po festivalu? Chcete o tom mluvit?

M.D.: Nechceme! Radši ne :-)

Pódium slovenské gastronomické akce GastroLove 2023 v Piešťanech dva dny hostilo kuchařské hvězdy a současně profesionály z gastra a služeb, kteří motivovali kolegy a především mladé lidi a studenty...
Letos bude akce Gastrolove, kterou organizátoři označují za (ne)konferenci, výjimečně dvoudenní. Na pódiu se vystřídá slovenská kuchařská špička, manažeři z gastronomie a hotelnictví budou motivovat...
Prostory bratislavské Nové Cvernovky se během jednoho květnového víkendu přeměnily na epicentrum všeho, co souvisí s kvalitní kávou. Káva se ochutnávala, propojovala návštěvníky, o kávě se mluvilo.
V bratislavském Radisson Blu Carlton Hotelu se v polovině května uskutečnila ojedinělá akce. Mirror Hospitality Expo nastavilo podobným gastroakcím na Slovensku i v Česku laťku vysoko.
Prostory bratislavské Nové Cvernovky se od 19. do 21. 5. rozvoní kávou a my přivítáme druhý ročník česko-slovenského kávového festivalu Two Coffee Champs. Těšit se můžeme na neomezenou konzumaci...
Jarní Festival Evolution se vám dostane pod kůži. Mezinárodní festival z oblasti zdravého životního stylu, výživy a osobního rozvoje. Akce, která představí novinky ze segmentu bylinných, účinných...
Trvalo to, ale dočkali jsme se. Po několika letech se v Praze opět uskuteční festival champagne vín La Bouteille de Champagne. 15 vinařů přímo z Champagne přijede osobně představit svá vína a...
Jak se stravujeme, odpočíváme, zda máme dostatek pohybu a jestli jsme spokojení... To jsou faktory, které vypovídají o tom, jak žijeme. Festival Evolution, který se bude konat v termínu 16. – 18....
Po dvou covidových letech se festival Praha Pije Víno vrací v plné parádě. A slibuje víc!