Žebříček nejbezpečnějších aerolinek pro rok 2022 je zde. Víte, s kým létáte?

Žebříček nejbezpečnějších aerolinek pro rok 2022 je zde. Víte, s kým létáte?

Redakce Redakce foto: se svolením Air New Zealand

Web AirlineRatings.com hodnotí letecké společnosti na základě havárií za posledních 5 let, vážných incidentů za poslední dva roky, auditů od řídících orgánů v oblasti letectví, případně vládních auditů, bezpečnostních iniciativ, stáří letadlového parku a samozřejmě i bezpečnostních protokolů COVID-19.

Z první pozice nejbezpečnější letecké společnosti na světě letos klesla společnost Qantas až na 7. místo. Stalo se to kvůli incidentu na letišti v Perthu v roce 2018 (což se nemohlo projevit v loňském žebříčku, protože zpráva o incidentu Australského úřadu pro dopravu a bezpečnost nebyla v době, kdy AirlineRatings.com prováděla analýzu, zveřejněna).  Na prvním místě pro rok 2022 jí nahradili aerolinky Air New Zealand.

Společnost Air New Zealand podle AirlineRatings.com provozuje lety v nejnáročnějších povětrnostních podmínkách a v izolovaném prostředí, navíc stojí v čele vývoje nejmodernějších technologií a má mladou flotilu (průměrné stáří jejích letadel je pouhých 6,8 roku).

AirlineRatings.com dále ve svém odůvodnění uvádí, že „Air New Zealand se mimo to podílí na řadě bezpečnostních vylepšení, jako je například systém letecké navigace budoucnosti, monitorování motorů v reálném čase v celé flotile a přesné přiblížení kolem hor v mracích pomocí RNP."

Výkonný ředitel společnosti Air New Zealand Greg Foran k tomuto tématu pro AirlineRatings.com uvedl: „Společnost Air New Zealand je velmi poctěna tímto uznáním, zejména vzhledem k vysokým bezpečnostním standardům, které letecký průmysl dodržuje."

„Vizí společnosti Air New Zealand je posunout manaaki (péči) dále. Abychom toho dosáhli, musíme náš přístup k bezpečnosti posunout dále. Pro nás to není o bezpečnosti na prvním místě - je to o bezpečnosti vždy. Chceme, aby se každý let každý den vrátil domů v pořádku," pokračuje Foran. "Po celou dobu pandemie se tým Air New Zealand soustředil na ochranu zdraví a bezpečnosti našich lidí, zákazníků i širší novozélandské komunity. Byli jsme první leteckou společností na světě, která požádala své zákazníky letící na našich vnitrostátních linkách, aby se před nástupem do letadla nechali očkovat nebo otestovat, a od 1. února budeme vyžadovat, aby byli plně očkováni i všichni zákazníci na našich mezinárodních linkách."

Air New Zealand se významně soustředí na celkovou bezpečnost a své zákazníky. V uplynulých 18 měsících přinesl COVID-19 další množství výzev, kterým čelí celé odvětví. A Air New Zealand výrazně zapracovali i v tomto směru nad rámec obecně stanovaných pravidel. „Air New Zealand vyniká v širokém spektru bezpečnosti, nikdy neztrácí ze zřetele sebemenší detail a zároveň pečuje o své posádky letadel, které pracují pod značným stresem," konstatují hodnotitelé řebříčku, kteří letos loňskou jedničku bezpečí, tedy Quantas, letos sesadili až na sedmé místo.

Jak uvádí server news.com.au, „tehdy došlo ke střetu dvou letounů společnosti Qantas. Kritický moment nastal na vzletové a přistávací dráze ve chvíli, kdy klesající letadlo křižovalo dráhu a dostalo se do dráhy letadla, které se chystalo ke startu."  Odborníci pracující na analýze incidentu tehdy zjistili, že ke kolizi významně přispěla konstrukce pojezdové dráhy, kterou letiště Perth následně zatravnilo. V důsledku tohoto incidentu společnost Qantas rovněž zajistila, aby její instruktáž před odletem a přistáním vždy zahrnovala kontrolu všech problematických míst na pojezdové dráze.

Úplný seznam nejbezpečnějších leteckých společností pro rok 2022:

  1. Air New Zealand
  2. Etihad Airways
  3. Qatar Airways
  4. Singapore Airlines
  5. TAP Air Portugal
  6. SAS
  7. Qantas
  8. Alaska Airlines
  9. EVA Air
  10. Virgin Australia/Atlantic
  11. Cathay Pacific Airways
  12. Hawaiian Airlines
  13. American Airlines
  14. Lufthansa/Swiss Group
  15. Finnair
  16. Air France/KLM Group
  17. British Airways
  18. Delta Air Lines
  19. United Airlines
  20. Emirates

Zdroj: dmarge.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.