Ikony Coca-Cola, Pepsi, McDonald's a Starbucks pozastavily svou činnost v Rusku

Ikony Coca-Cola, Pepsi, McDonald's a Starbucks pozastavily svou činnost v Rusku

David Powell David Powell foto: Visitchef.com

Je to především symbolický krok ikonických amerických značek, z nichž některé v Rusku působí už od dob, kdy ještě existoval Sovětský svaz.

V posledních dnech si všechny čtyři megaspolečnosti vysloužily kritiku za to, že v Rusku nadále působí, zatímco jiné významné světové společnosti oznámily pozastavení činnosti, případně odchod ze země.

Pepsi prodává své výrobky v Rusku již více než šest desetiletí, McDonald's otevřel svou první provozovnu za železnou oponou v Moskvě několik měsíců před rozpadem Sovětského svazu.

Profesor prestižní univerzity Yale, Jeffrey Sonnenfeld, sestavil a zveřejnil seznam amerických společností, které se po invazi prezidenta Vladimira Putina stáhly z Ruska. Na seznamu jsou i ty, které tak k aktuálnímu datu neučinily. Až do úterního odpoledne patřila mezi nejznámější jména v tabulce právě Coca-Cola.

„Naše srdce jsou s lidmi, kteří nesou neúprosné následky těchto tragických událostí na Ukrajině," uvedla společnost Coke v úterý odpoledne ve stručném prohlášení. „Situaci budeme i nadále sledovat a vyhodnocovat podle toho, jak se budou okolnosti vyvíjet."

Rusko představuje jeden z mála světových trhů, kde má větší zastoupení značka PepsiCo než Coca-Cola. Zatímco Coca-Cola ve zprávě pro regulační orgány uvedla, že její podnikání na Ukrajině a v Rusku se v roce 2021 podílelo na jejích konsolidovaných čistých provozních výnosech a provozních příjmech přibližně 1 až 2 %, Pepsi dle údajů generuje v Rusku zhruba 4 % svých ročních příjmů. Ovšem Pepsi dle všeho v této zemi nezastavuje své veškeré podnikání. Společnost uvedla, že bude nadále prodávat některé základní výrobky, jako je dětská výživa, mléko a kojenecké mléko. Zástupci Pepsi uvedli, že společnost v této chvíli pozastavuje ruský prodej svých značek Pepsi-Cola, 7UP a Mirinda, stejně jako kapitálové investice a veškeré reklamní a propagační aktivity.

„Jako potravinářská a nápojová společnost musíme nyní více než kdy jindy zůstat věrni humanitárnímu aspektu našeho podnikání," napsal generální ředitel Pepsi Ramon Laguarta v oběžníku zaměstnancům, který má k dispozici například i zpravodajský server CNBC.

Deník Wall Street Journal již ve dřívějších úterních hodinách informoval, že Pepsi zvažuje různé možnosti jak naložit se svojí ruskou pobočkou, včetně odpisu její hodnoty. Ekonomické sankce proces odprodeje ruských aktiv ale značně komplikují.

Už od roku 2014, tedy od ruské invaze na Krym, se mnoho amerických společností snažilo snížit svou expozici v Rusku i na Ukrajině. Některé restaurační řetězce odprodaly část svých firemních provozoven místním franšízantům.

O zmíněné odprodávání svých poboček franšízantům se snažil i další světový hráč, společnost McDonald's, která také v úterý oznámila, že všech 850 jejích ruských restaurací bude dočasně uzavřeno. Přibližně 84 % ruských provozoven McDonald's je ve vlastnictví společnosti, zbytek provozují franšízanti. Vlastnictví většího počtu restaurací znamená pro společnost větší příjmy, ale také větší riziko v době nepokojů nebo hospodářského poklesu. Do tohoto úterý řetězec rychlého občerstvení k válce spíše mlčel, čímž si vysloužil ještě silnější kritiku než hrstka restauračních společností, které invazi odsoudily, ale své provozovny ponechaly otevřené.

Další americká společnost, Starbucks, zašla ještě dál než McDonald's a uvedla, že pozastaví veškeré obchodní aktivity v Rusku, včetně dodávek svých výrobků. Generální ředitel společnosti Starbucks Kevin Johnson v pátek ve svém prohlášení ruské útoky odsoudil.

Zdroj: cnbc.com

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...