KFC i Pizza Hut darují milion dolarů Červenému kříži. Poslední významné řetězce pozastavily svůj byznys v Rusku

KFC i Pizza Hut darují milion dolarů Červenému kříži. Poslední významné řetězce pozastavily svůj byznys v Rusku

Redakce Redakce foto: se svolením Yum! Brands

KFC a Pizza Hut, jejichž majitelem je Yum! Brands, se staly posledními globálně důležitými společnostmi, které pozastavily své podnikání v Rusku. Přidal se k nim i britský řetězec s dětským oblečením Mothercare.

Kromě KFC a Pizza Hut patří pod korporát Yum! Brands také řetězce Taco Bell, The Habit Burger Grill a WingStreet.

Poté, co řada velkých západních značek, včetně McDonald's, Starbucks, Coca-Cola a PepsiCo, ustoupila tlaku veřejnosti a pozastavila činnost v Rusku, společnost Yum! Brands následovala jejich příklad.

Zástupci Yum! Brands uvedli, že pozastavují provozování firemních restaurací KFC v Rusku, a společnost současně dokončuje dohodu o pozastavení provozu všech 50 provozoven Pizza Hut ve spolupráci se svým hlavním ruským franšízantem. Společnost Yum! má v Rusku 1 000 restaurací KFC, z nichž většinu provozují právě franšízanti.

Společnost již dříve pozastavila veškeré investice a rozvoj restaurací v Rusku a uvedla, že veškeré zisky ze svých ruských provozů věnuje na humanitární činnost, včetně daru ve výši 1 milionu dolarů (762 000 liber) Červenému kříži na pomoc lidem postiženým válkou. Aktivovala také svůj fond na pomoc při katastrofách na podporu ukrajinských zaměstnanců franšízy.

Společnost s dětským oblečením Mothercare oznámila, že veškeré obchodní aktivity v Rusku, včetně dodávek všech výrobků, byly pozastaveny. Její místní partner potvrdil, že okamžitě pozastavuje provoz ve 120 prodejnách Mothercare a na internetu. Rusko se na celosvětovém maloobchodním prodeji společnosti Mothercare podílí 20-25 % a dříve se očekávalo, že se bude na zisku skupiny podílet přibližně 500 000 GBP měsíčně.

Řada dalších spotřebitelských značek, včetně společností Netflix, Levi's, Burberry, Ikea a Unilever, vlastníka značek Marmite a Ben & Jerry's, zastavila své podnikání v Rusku, společnosti poskytující odborné služby, včetně KPMG, PwC, EY a Deloitte, rovněž přerušily své podnikání v této zemi i v Bělorusku.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba před několika dny řekl televizi CNN, že „všechny západní společnosti se musí z Ruska stáhnout" z humanitárních důvodů. „Rozrušilo nás, že společnosti jako Coca-Cola a McDonald's zůstávají v Rusku a nadále poskytují své výrobky," řekl. Mezitím už ale společnosti zareagovaly pozastavením své činnosti.

Na sociálních sítích se v průběhu vojenského útoku na Ukrajinu objevily výzvy k bojkotu společností McDonald's a Coca-Cola ze strany spotřebitelů i veřejných osobností, včetně amerického herce Seana Penna a britské investorky ze soutěže Dragons' Den, Deborah Meadenové.

Zdroj: theguardian.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.