Nebál, brněnský večírek roku byl výjimečným zážitkem, říkají hosté i účinkující

Nebál, brněnský večírek roku byl výjimečným zážitkem, říkají hosté i účinkující

Redakce Redakce foto: se svolením skupiny Lidi z Baru

Deset hodin vyplněných hudbou různých žánrů, uměleckou performancí, nečekanými zážitky v experience zónách i skvělou gastronomií. Program a myšlenku Nebálu jde několika slovy charakterizovat jen stěží, tématem letošního druhého ročníku byl Bdělý sen a jeho protikladné polohy.

Pořadatelé osmnácti stovkám příchozích hostů ve třech industriálních halách Nové Zbrojovky a na přilehlém venkovním prostranství naservírovali bezmála tři desítky hudebních a performance bloků. O občerstvení se staralo 23 barových a 6 food pointů. V zážitkových zónách se návštěvníci svezli luxusním autem, které šoférovali herci Hynek Čermák a Pavel Nečas, zadováděli si na skákacím hradu, ztratili se v tajemném bludišti, obdivovali burlesku ve smyslné rajské zahradě nebo si nechali věštit budoucnost od hvězdáře. Pořízení skleničky šampaňského pak znamenalo vstupenku na populární kolotoč s labutěmi.

„Největší výzvou pro nás bylo vytvořit snový svět v kulisách industriálního prostoru. Přemýšleli jsme scénograficky, na dekorace padly asi dva kilometry látek. Devízou Nebálu je podle mě umělecká pestrost pohybující se od baletu a klasické hudby přes DJs, video art a light design až po alternativní performance jdoucí daleko za hranici toho, co člověk běžně zažije na večírku nebo v divadle,“ vysvětluje projektová a umělecká manažerka Nebálu Eva Gerych.

Podle Adama Vodičky z pořadatelského týmu Lidí z Baru spoluutvářeli parádní atmosféru Nebálu samotní hosté. Ať už vytvořením osobitého snového dress code, nebo zapojováním se do performancí a aktivním prožíváním večírku.

„Byli to oni, kdo sebrali odvahu a skrze jakousi terapii podivuhodností ve formě interakcí s neznámými lidmi od tance po společné tetování či vlastní performance vzdali hold svým snům. Myslím, že na světě neexistuje mnoho míst, kde by se experiment typu Nebálu mohl uchytit. Brno jím je, snad díky specifickému komunitnímu podhoubí,“ dodal Adam Vodička, spoluautor kreativních konceptů baru Super Panda Circus či zážitkového hotelu Anybody.

Řada zúčastněných umělců se shoduje na tom, že Nebál pro ně znamená možnost prezentovat svůj um v zajímavém, netradičním prostředí. „Je pro nás čest, že jsme mohli pomoci spoluvytvořit tuhle paralelní realitu, ten snový svět. Přiznávám, že mě samotnou překvapilo, jak skvěle naši hudebníci ladili s celou akcí. Byl to naprosto výjimečný zážitek, skvěle zorganizovaná noc, ke které se rádi kdykoliv připojíme znova,“ podotkla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

V podobném duchu se vyjádřila i produkční Baletu NdB2 Linda Haraštová. „Jsme velmi rádi, že jsme se mohli s juniorským Baletem NdB 2 Nebálu účastnit a doplnit tancem jeho snovou atmosféru. Byla to pro nás příjemná změna vyměnit prkna divadla Reduta za unikátní prostory Nové Zbrojovky, kde jsme mohli představit choreografii REM v trochu jiném kabátě. Dostalo se nám velmi pozitivních ohlasů a bude nám potěšením v budoucnu nadále spolupracovat.“

Americký funker Piqi Miqi, jemuž na Nebálu patřil prime time na druhé stagi, ocenil nadupaný line-up. „Udělalo na mě dojem, kolik skvělých a pečlivě vybraných umělců zde vystoupilo. Celá noc mi připadala jako sen, a já zůstal až do úplného konce. Protože jsem si přál, aby tenhle sen neskončil,“ uzavřel Piqi Miqi.

Není proto divu, že Lidi z Baru již oznámili termín Nebálu v příštím roce – uskuteční se 7. září 2024 a vstupenky na něj budou co nevidět v prodeji.

Zdroj: Tisková zpráva skupiny Lidi z Baru

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.