Arnolda Schwarzeneggera při síle drží fazole, čočka a zeleninové hamburgery

Arnolda Schwarzeneggera při síle drží fazole, čočka a zeleninové hamburgery

Redakce Redakce foto: se svolením Livekindly

Co pravidelně jí Arnold Schwarzenegger, velký zastánce rostlinné stravy?

Doby, kdy se účastnil soutěže Mr. Olympia, už jsou sice pryč, ale Arnold Schwarzenegger stále bere zdraví a kondici hodně vážně. A jeho tajemství, jak se udržet ve skvělé kondici i v 75 letech? Prý zeleninové hamburgery.

Dobře, jeho jídelníček není složen jen z vegetariánských hamburgerů, ale jsou jedním z nejoblíbenějších zdrojů bílkovin tohoto vysloužilého kulturisty. V rozhovoru v nedávném díle svého podcastu Arnold's Pump Club řekl Schwarzenegger, který je také hercem a bývalým guvernérem Kalifornie, že sice stále jí vejce, lososa a kuřecí maso, ale „stále častěji si dává vegetariánské burgery s čočkou a fazolemi". Dodal, že si také pravidelně dává hrachový proteinový prášek od značky Ladder Supplements, kterou pomáhal vytvořit společně s basketbalistou LeBronem Jamesem.

„Ráno po tréninku si obvykle dávám ovesnou kaši s řeckým jogurtem nebo granolou," řekl dále ve zmíněném podcastu. „K obědu si vždycky dávám salát, někdy s rostlinným hamburgerem nebo třeba lososem či kuřecím masem. Jindy je to s mletým masem nebo omeletou. K večeři mám vždy polévku. Jako poslední jídlo dne mám rád lehkou stravu."

Zastánce rostlinné stravy

Schwarzenegger se již mnoho let snaží prosadit názor, že maso není pro zdraví, kondici a dokonce ani pro „mužnost" zdaleka nezbytné.

Například v dokumentu The Game Changers z roku 2019, který se zaměřuje na vyvrácení mýtu, že maso je pro sportovní úspěch povinné, vysvětluje, že představa masa jako nutnosti při nabírání síly je čistě marketingová taktika.

„Steaky jsou pro muže – v takovém světě jsem žil. Ukazovali nám reklamy na hamburgery, George Foreman s grilem a megasendvič," říká Arnold. „Je to skvělý marketing pro masný průmysl, který prodává myšlenku, že skuteční muži jedí maso. Ale musíte pochopit, že je to marketing. Není to založeno na skutečnosti."

Herec sice stále občas maso jí, ale podle vlastních slov snížil jeho spotřebu asi o 80 procent. A jak říká, změna životního stylu udělala zázraky i s jeho zdravím. „Moje hodnoty špatného cholesterolu jsou tak nízké, že si můj lékař myslel, že by se mohlo jednat o záměnu pacienta," napsal v roce 2022.

Celebrity sahají po rostlinné stravě, aby se udržely ve formě

Schwarzenegger není sám, kdo vyhledává rostlinnou stravu, aby si udržel zdraví a sílu. Hudební legenda Lenny Kravitz v minulosti prozradil, že se také udržuje fit a zdravý díky převážně veganské stravě.

„Velkým požehnáním života tady na Bahamách je, že si mohu pěstovat vlastní potraviny," řekl Kravitz, který pravidelně navštěvuje posilovnu, v roce 2020 časopisu Men's Health. „Takže mám zahradu, odkud pochází většina tohoto jídla. Jak vidíte, jsem vegan a především jím syrovou zeleninu," dodal Kravitz.

A také australský herec Sam Corlett loni prozradil, že jeho tréninkový režim před rolí ve filmu Vikingové: Valhalla zahrnoval precizně naplánované cvičení a rostlinnou stravu. „Před Vikings: Valhalla jsem hrál středoškolskou postavu (seriál The Chilling Adventures of Sabrina, pozn. red.), která na sobě jen zřídka měla tričko, takže jsem často držel přerušovaný půst a vysoce intenzivní intervalový trénink a udržoval se štíhlý," konstatoval Corlett. „Když jsem se stal Vikingem, bylo mým úkolem prostě být co nejsvalnatější, nechtěl jsem vypadat jako šestnáctiletý kluk," dodal, než prozradil, že jeho oblíbenými jídly jsou ta bohatá na různé druhy surovin, jako je mikro zelenina, kimči, tempeh, vláknitá zelenina, koření a fazole.

Stále více výzkumů podporuje názor, že rostlinná strava vám může pomoci získat kondici a sílu. V březnu 2023 byla v časopise Journal of Nutrition zveřejněna studie, která naznačila, že maso není pro budování svalů nezbytné, protože rostlinné bílkoviny poskytují sportovcům při tréninku stejnou podporu.

Tento rostlinný způsob stravování nabízí také řadu dalších zdravotních výhod a podle výzkumu může dokonce snižovat riziko některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a některé druhy rakoviny.

Zdroj: vegnews.com

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.