Plantation se změní na Planteray. Jeden z největších rumových hráčů oznámil změnu svého jména

Plantation se změní na Planteray. Jeden z největších rumových hráčů oznámil změnu svého jména

Redakce Redakce foto: se svolením Ultra Premium Brands

Jedna z aktuálně nejdynamičtěji rostoucích značek rumu, mnohými vnímaná jako lídr nové éry v rumovém světě - Plantation Rum společnosti Maison Ferrand, oznámila na celosvětové tiskové konferenci na Barbadosu změnu svého názvu a s ní i začátek nové kapitoly své existence.

Lahve vyrobené od ledna 2024 již budou označeny novým jménem Planteray, receptury všech variant však zůstávají kompletně beze změny. Čeští spotřebitelé se budou ještě během letošního roku potkávat s oběma variantami, tj. s původním názvem Plantation i novým Planteray.

Jiné jméno, stejný rum

Cílem vývoje názvu bylo lépe reflektovat atributy značky, která na světovém trhu úspěšně figuruje přes 25 let. „Jméno Planteray evokuje základní prvky naší značky. „Plant“ (rostlina) zastupuje cukrovou třtinu a celkový terroir. „Ray“ (paprsek) symbolizuje slunce potřebné pro růst třtiny, ale i otevřenost světu a znalosti a zkušenosti spojené s výrobou rumu,“ popsal na tiskové konferenci Alexandre Gabriel, majitel rodinné společnosti Maison Ferrand, významného hráče na poli destilátů. Zdůraznil, že stejně jako se nemění DNA značky, nemění se ani receptury jednotlivých variant. Nezměněná zůstává i vizuální identita rumu.

Rum světového měřítka

Společnost Maison Ferrand je od roku 2017 vlastníkem barbadoské destilerie West Indies Rum Distillery, čímž získala automaticky třetinový podíl i v řadě jamajských destilerií. Rumová značka má však navázaná partnerství také s dalšími palírnami různě po světě. I díky tomu může nabídnout nejrozmanitější portfolio rumů a chutí. To velkou měrou přispívá k celosvětové popularitě značky a její prodeje během posledních 10 let vzrostly na 900 %. Oblibu rumů Plantation, nyní Planteray, potvrzuje i umístění v nedávno zveřejněném reportu nejprestižnějšího oborového magazínu Drinks International (Drinks International Brands Report 2024), který je postaven na hodnocení profesionálů ze 100 nejlepších barů na světě. Rum Plantation byl označen za nejvíce trendy značku rumu, figuruje v trojici nejprodávanějších rumů a obhájil i místo v žebříčku TOP 10 Volby barmanů.

Přízeň na českém trhu

Podle dat mezinárodního tržního reportu IWSR 2023 se v roce 2022 v ČR prodalo cca 18 milionů litrů rumu (v přepočtu na 0,7 l lahev bezmála 26 milionu lahví), což je obdobný výsledek jako v roce 2021. Kategorie Premium a vyšší na tomto počtu participují zhruba 6% podílem, každoročně však dosahují rostoucích čísel.

Značky společnosti Maison Ferrand, v čele s rumy Planteray, jsou k dostání ve více než 120 zemích světa. Na českém trhu je od dubna 2022 zastupuje a distribuuje společnost Ultra Premium Brands. Značce Plantation Rum, nově Planteray, se v posledním roce podařilo dosáhnout dvojnásobku prodejů oproti roku předešlému. „Rumy Plantation se čím dál více dostávají do povědomí lidí, a to ve všech sférách – nejen v komunitě rumařů, u které jsou už dlouhodobě oblíbené, ale i mezi běžnými konzumenty prémiových rumů. Kvalita, rozmanitost portfolia, kterou je tato značka proslulá, i cesta, kterou tyto rumy vznikají, jsou zcela unikátní a nevídané. Dalo by se říct, že atributy této značky, odteď tedy už i s inovovaným jménem Planteray, společně definují zcela novou rumovou éru, která má rozhodně co nabídnout,“ hodnotí Jiří Rabel, spolumajitel společnosti Ultra Premium Brands. „Z výsledků uplynulého roku i z celosvětových úspěchů, které rumy Plantation sklízejí, můžeme předpovídat značce další zářivou budoucnost. Naší ambicí je, aby i na českém trhu značka Planteray dále rostla a stala se, stejně jako v jiných zemích s vyspělou rumovou kulturou, nejvyhledávanější prémiovou rumovou značkou,“ dodává Jiří Rabel.

Plantation i Planteray

Ačkoli všechny lahve vyrobené od ledna 2024 ponesou označení Planteray, v českém prostředí se začnou objevovat pozvolna. „U stávajícího portfolia se budou čeští spotřebitelé pravděpodobně stále setkávat s lahvemi označenými původním jménem Plantation do konce roku 2024. Od příštího roku dojde k postupnému nahrazení všech produktů na Planteray. Je ale třeba zdůraznit, že bez ohledu na jméno na etiketě zůstává obsah nezměněný, stejně výtečný,“ uzavírá spolumajitel distributorské společnosti Ultra Premium Brands (UPB). U novinek v sortimentu se na lahvi objeví už inovovaný název. První lahve Planteray doputují do ČR koncem ledna, v podobě limitované edice Planteray Cut & Dry Coconut, 100% barbadoského řemeslného rumu s infuzí místního kokosu.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Ultra Premium Brands

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.