Michelin Guide France 2024: Fabien Ferré z nuly rovnou na tři hvězdy. Ale kde jsou ženy?

Michelin Guide France 2024: Fabien Ferré z nuly rovnou na tři hvězdy. Ale kde jsou ženy?

Redakce Redakce foto: se svolením Hotel & Spa du Castellet a La Réserve Paris

Tři, dvě i jedna hvězda se odevzdávaly před několika málo dny u příležitosti udílení prestižních ocenění Michelin Guide ve Francii. Nechyběly ani zelené hvězdy, které restaurace dostávají za udržitelný přístup v kuchyni.

Shrnutí hned na začátku: v prestižním průvodci Michelin přibylo 52 nových restaurací ve Francii, což je víc než kdykoli předtím. Oceněno bylo mnoho mladých šéfkuchařů, ale ženy stále výrazně chyběly. Organizace Michelin Guide, která vznikla ve Francii v roce 1920, udělila letos celkem 639 hvězdiček francouzským restauracím, což je nejvíce ze všech zemí světa.

Story tří hvězd

Jedním z nejúžasnějších příběhů večera byl příběh mladého šéfkuchaře Fabiena Ferrého, který přeskočil tradici, a pro svou restauraci La Table du Castellet na jihu Francie získal hned tři hvězdy. Ve svých 35 letech se tím pádem Ferré stal nejmladším francouzským šéfkuchařem, který získal tři michelinské hvězdy, což je nejvyšší možné ocenění Michelin Guide.

„Nejsem moc dobrý v řečnění," řekl Ferré při přebírání ocenění. „O něco lepší jsem v kuchyni. Do Castelletu jsem přišel před jedenácti lety. A ptám se sám sebe – dokázal bych si tehdy představit, že budu stát na tomto pódiu a získám největší vyznamenání?"

Tři michelinské hvězdy získal nově také pařížský restaurant Le Gabriel - La Réserve šéfkuchaře Jérôma Banctela.

Dobrou zprávou je, že mezi letošními vítězi bylo více mladých šéfkuchařů než kdykoli předtím, celkem 52 restaurací v Paříži a po celé zemi totiž získalo svou první michelinskou hvězdu, což svědčí o rostoucí nové kulinářské generaci v zemi.

Kde jsou ženy?

Přestože ocenění mladých šéfkuchařů bylo pro tuto stoletou instituci závanem čerstvého vzduchu, ženy na prestižním seznamu ve větší míře chyběly. Mezi nově oceněnými šéfkuchaři bylo letos pouze šest žen, z nichž každá získala jednu hvězdu, a pouze jedna žena, Eugénie Béziat, šéfkuchařka vlajkové restaurace hotelu Ritz Paris, L'Espadon, byla oceněna samostatně a to pouze šest měsíců po otevření tohoto podniku. Velmi ojedinělá dvojice šéfkuchařek Manon Fleury a Laurène Barjhoux získala hvězdu za svou restauraci Datil v Paříži.

Na mužskou přesilu upozornil i ředitel mezinárodního průvodce Michelin Gwendal Poullennec ve svém projevu před vyhlášením nových tříhvězdičkových vítězů:

„Kde jsou ženy? Příliš málo žen vede kuchyně, přestože jich v kuchyních pracuje stále více. Je to realita, kterou odsuzujeme. Vím, že mnoho šéfkuchařů přišlo se silnými iniciativami na podporu talentovaných mladých žen. Mám z toho velkou radost a doufám, že si jednou otevřou vlastní restaurace."

Po Poullennecově projevu následovalo video představující ženy ve francouzském restauračním průmyslu, včetně jediné francouzské tříhvězdičkové šéfkuchařky Anne-Sophie Pic.

Průvodce Michelin v posledních letech rozšiřuje svůj záběr, přidává do svého repertoáru nové země a nasazuje desítky tajemných inspektorů, kteří se v utajení vydávají za hodnocením. V současné době vydává průvodce ve více než 25 zemích, včetně Itálie, Španělska, Estonska, Jižní Koreje, Velké Británie a Japonska. Francie ale nadále zůstává centrem světové gastronomie.

Kompletního aktuálního průvodce naleznete ZDE

Zdroj: Michelin Guide

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.