Evropské kolo Bocuse d´Or: Slováci postupují do světového finále, český tým skončil na 19. místě

Evropské kolo Bocuse d´Or: Slováci postupují do světového finále, český tým skončil na 19. místě

Redakce Redakce foto: se svolením Bocuse d´Or

Špičkovou gastronomickou událost, evropské finále Bocuse d´Or, která se konalo 19. a 20. března v norském Trondheimu, zakončilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které se ten český bohužel neprosadil. Slováci do světového finále postupují.

Dva dny trvající evropské kolo Bocuse d´Or v norském Trondheimu dalo na slavnostním vyhlašování nadcházejícímu světovému finále desítku týmů, které se utkají o absolutní prvenství pro nejlepší kuchařský tým.

Stejně jako v národním kole měly i v tom evropském všechny týmy celkem 5,5 hodiny na přípravu dvou pokrmů servírovaných na podnos a na talíř. V prvním úkolu - servírování na podnos, český tým připravil pokrm s názvem Český příběh o mořských plodech.

„Netradičně jsme zkombinovali těžké české chutě s typickými norskými surovinami, kterými jsou treska skrei, mušle svatého Jakuba a mrazem sušená treska. Jako přílohu servírovanou v hrnci jsme zvolili kombinaci českého bramborového knedlíku a sušené tresky. To vše doplněné omáčkou z kysaného zelí,“ vysvětluje Dominik Unčovský, který se stal 6. května 2023 vítězem českého národního kola Bocuse d’Or a mohl tak reprezentovat českou gastronomii na zmíněném evropském kole.

Ve druhém úkolu, servírování na talíř, nás reprezentoval pokrm Opilý sob. „Zvolili jsme kombinaci soba uzené chuti, první jarní houby (smrže) a jako vedlejší servírovanou přílohu jsme připravili typicky český jablečný kompot, ovšem kombinovaný s norským akvavitem a špekem. Navíc jsme se rozhodli vrátit zpět ke kořenům opravdového vaření s použitím tradičních kuchařských technik a oba soutěžní pokrmy jsme připravili výhradně bez silikonových forem,“ popisuje Dominik Unčovský.

V rámci evropského kola se letos se na prvním místě na umístilo Dánsko, které reprezentoval Sebastian Holberg Svendsgaard. Gustav Leonhardt za Švédsko a Håvard Werkland, reprezentující Norsko, obsadili 2., resp. 3. místo a kvalifikovali se spolu s dalšími 7 kandidáty v Top 10 do velkého finále, které se bude konat 26. a 27. ledna 2025 během Sirha Lyon.

„Naše pouť evropským kolem nekončí, jedeme do Lyonu, těšíme se!“ radoval se po vyhlášení výsledků slovenský tým v čele s prezidentem slovenské části soutěže Petrem Duranským a Markem Minaričem, vítězem slovenského finále.

Desítka postupujících na světové finále Bocuse d’Or v Lyonu:

Vítěz: Dánsko - Sebastian Holberg Svendsgaard (kandidát) - Phillip Nilsen (commis)

2. místo: Švédsko - Gustav Leonhardt (kandidát) - Noel Moglia (commis)

3. místo: Norsko - Håvard Werkland (kandidát) - Grunde Gillund (commis)

4. místo: Velká Británie - Tom Phillips (kandidát) - Harry Van Lierop (commis)

5. místo: Francie - Paul Marcon (kandidát) - Camille Pigot (commis)

6. místo: Maďarsko - Roland Kelemen (kandidát) - Noel Fodor (commis)

7. místo: Itálie - Marcelino Gomez (kandidát) - Benjamin Sorensen (commis)

8. místo: Island - Sindri Guðbrandur Sigurosson (kandidát) - Hinrik Örn Halldórsson (commis)

9. místo: Slovensko - Marek Minarič (kandidát) - Mark Janak (commis)

10. místo: Finsko - Ismo Speläinen (kandidát) - Kaisa Laanemäe (commis)

Český tým skončil na 19. místě z celkem 20 soutěžících.

Speciální ocenění pro téma na talíři: Velká Británie

Speciální ocenění pro téma na podnosu: Maďarsko

Ocenění pro nejlepšího commis: Noel Moglia ze Švédska

Zdroj: Bocuse d´Or, Bocuse d´Or Czech republic, Bocuse d´Or Slovakia

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.