Ten, který ve Starbucks zaváděl technologické inovace, odchází do důchodu.  Nástupce bude mít mzdu 1 dolar

Ten, který ve Starbucks zaváděl technologické inovace, odchází do důchodu. Nástupce bude mít mzdu 1 dolar

Redakce Redakce foto: Ted S. Warren

Kevin Johnson končí. Velkou část jeho odkazu můžete najít v technologických inovacích Starbucksu, což je tak trochu následek jeho předchozího působení na postu technologického manažera ve společnosti Microsoft.

Johnson odchází po 13 letech působení v kávovém gigantu Starbucks. Z toho pět let zastával funkci šéfa společnosti. Během jeho působení vzrostly akcie společnosti Starbucks o 42 %. Společnost doufá, že do podzimu najde náhradu.

Pod jeho vedením kavárenský řetězec zavedl konkurenční inovace, jako je koncept bez pokladen ve spolupráci s Amazon Go nazvaný Starbucks Pickup nebo umělou inteligenci Deep Brew AI. Právě tato umělá inteligence automatizuje denní objednávky zásob ve všech prodejnách společnosti v USA a je částečně zodpovědná za digitální úspěch Starbucksu, jak uvedl Johnson v loňském roce.

„Během Kevinova působení Starbucks rozšířil špičkovou digitální podporu, pečující o téměř 45 milionů členů Starbucks Rewards v USA a Číně," uvádí společnost ve svém prohlášení.

Na scénu se tak vrací zakladatel a bývalý generální ředitel Starbucks, Howard Schultz. Ten se do společnosti vrátí jako dočasný generální ředitel a člen správní rady. Schultz bude ve funkci generálního ředitele společnosti Starbucks působit již potřetí poté, co tuto funkci zastával v letech 1986 až 2000 a v letech 2008 až 2017.

Zdá se však, že odchodem Johnsona společnost mění koně tak trochu uprostřed jízdy. Starbucks čelí letos řadě problémů, včetně pokračujících narušení dodavatelského řetězce, mzdových tlaků nebo například problému rostoucí inflace. Schultz je však pro Starbucks silným přínosem, a to jak jako osobnost, tak jako zkušený manažer.

Schultzův návrat na post generálního ředitele Starbucksu je překvapením, ale zakladatel kavárenského řetězce v posledních měsících aktivně podporoval společnost zejména v kampani Starbucksu proti odborům.

V listopadu Schultz hovořil se zaměstnanci Starbucks na partnerské akci v Buffalu ve státě New York, jen několik dní předtím, než zaměstnanci tří místních prodejen hlasovali v prvních volbách do odborů Starbucks Workers United. Schultz také napsal dopis, který Starbucks umístil na své webové stránky, a ujistil v něm zaměstnance, že k nastartování změn ve společnosti není odborová organizace nutná.

Schultzova přítomnost odborové hnutí neutišila. V prvních volbách se pro odbory vyslovila jedna ze tří prodejen v Buffalu a nyní podalo přihlášku k volbám do vedení odborů více než 120 prodejen.

Přesto trh na zprávu o Schultzově návratu reagoval dobře a akcie v předobchodní fázi vyskočily o 5 % na 87 dolarů. Schultz se do funkce prozatímního generálního ředitele přihlásil dobrovolně a jako mzdu bude dostávat pouze 1 dolar.

Tato změna ve vedení přichází uprostřed řady prohlášení o inovacích ze strany kávového gigantu, včetně závazku otevřít do roku 2030 tisícovku Starbucks Community Stores, které mají poskytovat ekonomické příležitosti na nedostatečně penetrovaných trzích. Společnost Starbucks se před několika dny rovněž zavázala, že do roku 2025 poskytne „zákazníkům snadný přístup k osobnímu nebo opakovaně použitelnému kelímku Starbucks pro každou návštěvu".

Zdroj: restaurantdive.com

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...