Gordon Ramsay a jeho poslední jídlo v cele smrti

Gordon Ramsay a jeho poslední jídlo v cele smrti

Redakce Redakce foto: se svolením Delicious

Po zhlédnutí nesčetných hysterických scén Gordona Ramsayho v televizních pořadech by se dalo předpokládat, že pohrdá téměř vším, co vloží do úst. Ačkoli má brutálně upřímný Gordon negativní názor na většinu jídel, existuje spousta pokrmů, které má ve skutečnosti rád. Nejsou to jen luxusní jídla v pětihvězdičkových restauracích. V mnoha ohledech je michelinský šéfkuchař stejný jako my všichni ostatní.

Podívejte se, co Gordon Ramsay skutečně jí, a co si naopak nedá. Jedno je jisté - ať už to miluje nebo nesnáší, tento notoricky známý mrzout vám vždy poskytne bez ostychu zpětnou vazbu přímo na solar.

Neobyčejně obyčejná snídaně

Pokud si představujete, že Ramsay každé ráno šlehá složitou omeletu, pravda je jinde. Většinou se drží vydatné ovesné kaše, která ho prý nastartuje na zbytek dne. Pokud od šéfkuchaře s Ramsayho know-how očekáváte obyčejnou ovesnou kaši, a on na to nereflektuje, je to podle něj způsobeno nostalgií. „Všichni si myslí, že mám okouzlující snídani ve stylu full english breakfast a k tomu vejce Benedikt. Já si ovšem dám jednoduchou kaši, protože mi připomíná maminku. Ale když jsme vyrůstali ve Stratfordu-Upon-Avonu, měli jsme to velmi jednoduché, jen ovesnou kaši s vodou, solí a ovesnými vločkami, protože můj táta říkal, že snídaně musí 'udělat chlupy na koulích!'."

Pokud však přece očekáváte trochu šéfkuchařského umu, má pro vás Gordon pár triků: „Večer dejte do trouby 3-4 banány a upečte je. Druhý den banány vymačkejte do mandlového mléka, přiveďte ho k varu, pak přidejte ovesné vločky a sušené brusinky a budete mít k snídani tu nejúžasnější ovesnou kaši," slibuje. Pokud dělá vajíčka, dává přednost míchaným, ale jen tak je na talíř nenasype. Koneckonců je to pořád Gordon Ramsay. Vejce položí na plátek kváskového chleba, který byl opečený na grilu, a pak je trochu polije worcestrovou omáčkou.

A co se týče víkendu? Stejně jako v každé britské rodině "v sobotu vafle, v neděli palačinky".

Žádný oběd nebo večeře v sedě

Díky tomu, že v kuchyni neustále ochutnává pokrmy, málokdy usedá ke standardnímu jídlu. „Šéfkuchaři si vybírají. Takže si k obědu opravdu nesedám. Rozhodně si nesednu a nedám si večeři... Je pro mě velmi těžké vychutnat si plnohodnotné jídlo, protože v kuchyni ochutnávám každé dvě minuty. Nejsem moc dobrý v tom, abych si sedl na 3 hodiny a vychutnal si jídlo. Lhal bych, kdybych vám řekl: Čtyři večery v týdnu si sednu a dám si večeři o třech chodech. Nic takového nedělám. Takže se rád držím na uzdě a jím po malých kouscích. Skoro tak, jako se to dělá v Hongkongu - čtyřikrát nebo pětkrát denně malé misky jídla."

Provinilé potěšení z jídla

O své lásce k dobrotám z mléčného baru Momofuku říká: „Moje provinilé potěšení z jídla je sušenka a křehký koláč s drobenkou. Když mám narozeniny, pošlou mi koláč, když jsem ubytovaný v hotelu Nomad v New Yorku, pošlou mi krabici sušenek. Upřímně řečeno, je mi úplně jedno, že ten koláč má tři tisíce kalorií. Už jen to, že se tam dostanu, je neuvěřitelné. Čím víc takových věcí sním, tím hůř se cítím. Svým způsobem se mučím: Jasně, právě jsem snědl dvě sušenky, připadám si jako tlustej parchant. Právě jsem snědl půlku koláče. Zítřejší trénink se ze dvou hodin prodlouží na čtyři hodiny. Takže kalorie sním, ale dám si pozor, abych je do 24 hodin spálil."

Kromě sladkostí si Ramsay potrpí na legendární hambáč ze západního pobřeží. „Hamburgery In-N-Out jsou výjimečné. Sedl jsem si do restaurace, dal si dvojitý cheeseburger a o pár minut později jsem si ho objednal znovu," přiznal. „Přál bych si, aby byly pobočky i v Londýně, protože jestli mi něco doma chybí, když odlétám z Los Angeles, tak je to In-N-Out Burger."

Poslední jídlo v cele smrti

I když má šéfkuchař Ramsay k dispozici všechny gurmánské ingredience, nakonec chce jen dobré domácí jídlo. Když se ho zeptali, jaké by bylo jeho poslední jídlo na světě, řekl: „Musel by to být pastýřský koláč mé maminky - je to dokonalé jídlo - a jako dezert horký čokoládový fondant s mléčnou zmrzlinou!"

A kdyby seděl v cele smrti? Jeden z uživatelů Redditu se ho na to opravdu zeptal, a dostal tuto jízlivou (i když ne typickou Ramsayho) odpověď: „To je opravdu dobrá otázka, protože za posledních 10 let se mě na to ptali asi 2000krát. Na tuhle otázku nikdy neodpovím. Za A) nejsem na tom tak špatně, abych byl v cele smrti, a za B) kdyby to byla moje poslední večeře, zeptejte se mě na tuhle otázku za 40 let, až mi bude 90 let, nebudu moct pořádně chodit na záchod a budu potřebovat pravidelně utírat pr***. Takže jo. Dejte mi čtyři desetiletí a možná budu blízko odpovědi na tuto otázku, protože se možná blížím k poslední večeři. Zatím si trhněte nohou. Jsem na míle daleko."

Podivné kombo s rebarborou

Pokud byste čekali, že nejoblíbenějším "podivným" jídlem Gordona Ramsayho budou Cheetos namočené v Nutelle, velmi byste se mýlili. Ve skutečnosti jeho výběr vůbec nevypadá tak divně. „Měl jsem úžasnou zdvojenou vepřovou kotletu s rebarborou. Rebarbora je teď něco, co jíme spíše s dezerty, ale tohle jídlo bylo neuvěřitelné. Bylo to ve Španělsku. Byla to dvojitá vepřová kotleta, která se pomalu opékala na otevřeném ohni s rebarborou. Naprosto vynikající. Tohle byl jeden z mých kamarádů, který se snažil předvést vaření na své zahradě ve Španělsku, když jsme natáčeli pro Kitchen Nightmares. Upřímně řečeno jsem si myslel, že to nevyjde. A když jsem pak začal ochutnávat, řekl jsem si: "S**t! To je vynikající!"

Pokrmy z rebarbory jsou v kanadských, skandinávských a severských kuchyních zcela běžné, Gordonova prapodivná reakce možná vychází ze skutečnosti, že "je z Anglie".

Sladký karton vs. smradlavá kapusta

Kdybyste si mohli vybrat, snědli byste tlukoucí srdce kobry nebo rozvařenou růžičkovou kapustu? Zatímco většina z nás by si rychle vybrala to druhé, Gordon Ramsay by se rozhodl pro srdce. 

Na otázku, zda existují jídla, která by neochutnal, Ramsay odpovídá: „Myslím, že jako šéfkuchař jsem si jako první věc stanovil, že ochutnám téměř všechny ingredience kdekoli na světě... Takže jsem otevřená kniha. Ať už je to tlukoucí srdce kobry z Kambodži, smažená tarantule nebo hovězí Wellington, sním naprosto cokoli. Jediné, co mi vadí, je jíst rozvařené jídlo. Není nic horšího než rozvařená růžičková kapusta. Ten zápach je odporný."

A nesmíme zapomenout na Gordonovu "oblíbenou" ananasovou pizzu. Začalo to tím, že islandský prezident žertem navrhl, že by se měla zakázat, což vyvolalo vášnivou debatu na sociálních sítích. Gordon Ramsay měl samozřejmě svůj názor: „Na pizzu se nedává zasraný ananas," prohlásil během svého moderátorského vystoupení v britské televizní show. Po prohrané sázce byl nakonec nucen ochutnat kousek s ananasem, který však okamžitě vyplivl a označil ho za "sladký a slaný karton". Otázkou tedy je, zda to bylo horší než rozvařená růžičková kapusta...

 

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...