V Česku popularita šumivých vín stále roste. Dáte si cavu?

V Česku popularita šumivých vín stále roste. Dáte si cavu?

Redakce Redakce foto: se svolením vinařství Mont Marçal

Když se řekne šumivé víno, většina z nás si vybaví sekt, prosecco nebo šampaňské. Kromě nich však existuje celá řada dalších „bublinek“. Slyšeli jste o španělském šumivém vínu cava? V chuti vyniká svěžími ovocnými tóny, takže představuje ideální letní pití. Pojďte s námi prozkoumat pár mýtů, kterými jsou obestřená šumivá vína.

Léto je tou pravou sezónou pro oblíbená šumivá vína. Vychlazená sklenka kvalitních „bublinek“ na ledu, kterou si vychutnáte pod letním sluncem, je tím pravým zážitkem pro každého, kdo si umí užívat života. A luxusní chuť pravého šampaňského si rozhodně nemusejí dopřávat jen ti majetnější. Stačí místo po champagne sáhnout po cavě. Pravému šampaňskému se toto tradiční španělské víno v chuti velmi podobá, ale má ale oproti němu jednu velkou výhodu: stojí výrazně méně.

„Cava je kvalitní a chutné víno a v České republice jeho popularita rychle narůstá. Jeho příznivou cenu mají "na svědomí‘ různé faktory, například to, že mnoho španělských vinařství umí při produkci cavy chytře využívat moderní technologie, což snižuje výrobní náklady. V neposlední řadě se u cavy takříkajíc neplatí za značku na rozdíl od pravého Champagne,“ uvádí Lenka Dulíková ze společnosti Mont Marcal Distributions, která je výhradním distributorem španělských šumivých vín z vinařství Mont Marçal pro ČR.

Okénko do historie

Španělé začali s produkcí cavy ze stejného druhu hroznů, z jakého se vyrábí francouzské champagne. „Katalánské šumivé víno bylo poprvé vyrobeno již v roce 1851. Kořeny odvětví výroby cavy lze vysledovat zpět k cestám Josepa Raventóse přes Evropu v šedesátých letech devatenáctého století, kdy propagoval tichá vína z vinařství Codorníu v oblasti Penedès v Katalánsku. Při návštěvě v Champagne pojal myšlenku výroby španělského šumivého vína stejnou tradiční metodou jako šampaňské,“ popisuje Lenka Dulíková. V roce 1887 však byly penedèské vinice napadeny mšičkou a bylo zapotřebí odrůdy pro výrobu cavy pozměnit. Zavedla se původní domácí réva plodící bílé hrozny namísto hroznů tmavých, čímž nápoj získal originální vlastnosti, jež umožnily další vývoj cavy.

Mýtus: Stříbrná lžička v hrdle láhve udrží bublinky déle

Traduje se, že když do hrdla láhve cavy zavěsíte stříbrnou lžíci, udrží perlivost vína mnohem déle. Bohužel to tak není. Pokud si chcete osvěžující bublinky užít co nejlépe, spotřebujte otevřenou láhev cavy co nejrychleji. A na „rozpitou“ lahvinku ideálně používejte speciální tlakový uzávěr – takzvaný stopper.

Mýtus: Čím vychlazenější, tím lepší

Cava by se měla podávat nejlépe při teplotě 5 až 8 °C. Pokud cavu přechladíte, riskujete, že ztratí jemné nuance chutí a vůní, které ji činí tak lahodnou.

Mýtus: Cava je víno k dezertům

„K dezertům je cava výborná, to je pravda, různé druhy navíc díky specifickým chutím a vůním při spojení s vhodným dezertem gurmánský požitek ještě znásobí. Třeba cava Mont Marçal Reserva Brut je lahodná obzvláště k cheesecakům nebo dezertům s vanilkou, růžová cava Mont Marçal Extremarium Brut Rosé Reserva Organic zase fantasticky doplní dezerty s divokým bobulovitým ovocem,“ popisuje Lenka Dulíková, ale dodává, že stejně tak lze s cavou kombinovat téměř jakýkoliv druh jídla. Toto víno totiž úžasně vede chutě a skvěle čistí chuťové pohárky. Maso, ryby, mořské plody, sýry, uzeniny – i u nich spárováním s cavou nic nepokazíte.

Cava Mont Marçal: Španělské slunce na jazyku

Až tedy příště dostanete chuť na „bublinky“, dejte cavě šanci vás ohromit. Vybrat si můžete v e-shopu Kulinaria.cz, případně si dopřát degustační zážitek – ochutnávku z více druhů cavy z produkce vinařství Mont Marçal nabízí třeba nedávno otevřená restaurace POT&TO Garden v Praze na Malé Straně.

Zdroj: Tisková zpráva Kulinaria.cz

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.