McDonald's otevřel nový řetězec pod názvem CosMc's. Co (ne)najdete na jídelním lístku?

McDonald's otevřel nový řetězec pod názvem CosMc's. Co (ne)najdete na jídelním lístku?

Redakce Redakce foto: se svolením McDonald's

McDonald's je v USA notoricky známý nedostatkem veganských jídel. Může však jeho nový řetězec CosMc's, zaměřený na nápoje, prolomit tento trend?

CosMc's, nová restaurace světoznámé sítě McDonald's zaměřená na nápoje, otevřela vůbec poprvé své dveře v Bolingbrooku ve státě Illinois, kde se na ni stály hodinové fronty. Nový koncept je potenciálním začátkem celého nového řetězce fastfoodového giganta, který plánuje po zkušební době otevřít deset nových provozoven v Texasu. To je ovšem jenom start.

Tak především – co je CosMc's?

McDonald's začal v prosinci testovat CosMc's, což je podle vedení společnosti „koncept malého formátu s nápoji, který je opravdu z jiného světa". Značka se inspirovala malým oranžovým mimozemšťanem, který se objevoval v reklamě McDonald's v 80. letech minulého století.

Ačkoli jídelní lístek obsahuje několik nejprodávanějších jídel McDonald's, jako jsou McMuffiny, skutečnou hvězdou nové nabídky mají být nápoje. A to proto, že přinejmenším v USA se podle konstatování stanice BBC řetězci rychlého občerstvení nepodařilo prosadit svou značku kávy McCafe.

V den otevření nového konceptu stáli zákazníci v autech dlouhé fronty, aby mohli ochutnat nové menu. „Jsem tu díky tomu, že jsem o otvíračce zaslechl a myslím, že impérium McDonald's je docela působivé," řekl BBC jeden ze zákazníků. „Poprvé jsem o tomto spuštění slyšel na TikToku."

Myslí CosMc's třeba i na vegany a zdravou stravu?

Pokud máte chuť na veganské občerstvení, rozhodně se nevyplatí čekat ve frontách na CosMc's.

V tuto chvíli bohužel nabízí jídelní lístek pět sendvičů a McMuffinů, z nichž žádný není veganský ani vegetariánský. Veganské není ani žádné pečivo nebo zmrzlina. Zdravé to zjevně také nebude.

Pokud však chcete vyzkoušet nápoj CosMc's, možná budete mít štěstí. Signature Galactic Boosts, včetně Sour Cherry Energy Burst, Berry Hibiscus Sour-ade a Blueberry Ginger Boost, zřejmě veganské budou stejně jako i řada ledových čajů a limonád, včetně Tropical Spiceade, Sour Tango Lemonade a Island Pick-Me-Up Punch. Všechna frappé se dodávají se šlehačkou. Co se týče horkých nápojů, jako je káva, černý čaj, zelený čaj a mátový čaj, je tu vegan šance, pokud si do nich nenalejete mléko či smetanu. V nabídce jsou také ledové varianty kávy a čajů. Stojí za zmínku, že ačkoli se zdá, že mnoho nápojů je veganských, McDonald's obecně má před sebou ještě dlouhou cestu, pokud jde o to, aby se stal vegan friendly řetězcem.

Kde McDonald's selhává

Zejména ve Spojených státech jsou provozovny notoricky známé nedostatkem veganských možností. Zatímco v několika zemích, včetně Velké Británie, mají veganský McPlant burger a hranolky vhodné pro vegany, Američané mají k dispozici pouze pečený jablečný koláč, obyčejný anglický muffin, jablečné plátky a několik druhů nápojů.

Na Novém Zélandu to není o moc lepší. Řetězec letos uvedl na trh Salad Burger, což je v podstatě jen varianta tradičního burgeru bez placičky.

McDonald's US sice v roce 2022 vyzkoušel McPlant v 600 restauracích, ale po slabých prodejích nebyl zařazen do stálé nabídky. Objevili se spekulace, že neúspěšný pokus byl způsoben umístěním McPlantu ve venkovských lokalitách, kde je poptávka po bezmasých variantách často mnohem nižší.

Koneckonců Burger King už dokázal, že bezmasé hamburgery se mohou v USA dobře prodávat. Od roku 2019 totiž nabízí svůj Impossible Whopper ve stálém menu. A oblíbený burgerový řetězec White Castle, který má 345 poboček ve 13 státech, nabízí Impossible Slider od roku 2018.

Ale tam, kde se McDonald's propadá, se na poptávku vrhají i veganské řetězce rychlého občerstvení. V USA roste chuť na bezmasé jídlo a v roce 2022 výzkum naznačil, že více než polovina mladých Američanů se nyní označuje za flexitariány.

Earth Burger, Veggie Grill, Neat Burger, Mr. Charlie's, Plant Power Fast Food, Slutty Vegan, Next Level Burger a Monty's Good Burger jsou jen několika příklady rostoucích fastfoodových řetězců, které v USA nabízejí výhradně veganské menu.

Zdroj: vegnews.com

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.