České pole je Inovací roku 2023

České pole je Inovací roku 2023

Redakce Redakce foto: se svolením makro ČR

Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat jejich návrat do českých obchodů i na české talíře,“ uvedl Jindra.

Partnerem projektu je makro ČR, dále Česká zemědělská univerzita, Ministerstvo zemědělství ČR, Český gastronomický institut, Zelinářská unie Čech a Moravy a další zástupci zemědělců a gastronomů.

Iniciativa České pole usiluje o nahrazení dovážených surovin těmi českými

Zatímco v roce 1999 se brambory v Česku pěstovaly na 30 000 hektarech zemědělských ploch, v roce 2021 to bylo už jen 22 800 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek nebo křen a ústup se nevyhnul ani některým chovům v živočišné výrobě. Vrátit tradiční české plodiny v dostatečné míře nejen na pole, ale také na talíře restaurací si proto dala za cíl Iniciativa České pole. Během prvního roku fungování se povedlo úspěšně podpořit české brambory, křen a česnek. Po navýšení plochy odrůdy brambor Agria na hranolky o 90 tun pak v restauracích, bistrech a provozovnách rychlého občerstvení česká sklizeň nahradila hranolky dovážené z Nizozemska.

Spotřeba českých brambor na hranolky stoupla v makro ČR z 10 procent na téměř 60 procent

„V lednu roku 2023 se české brambory na hranolky podílely na celkových prodejích jen z 10 procent, v současné době je to již více než polovina (56 procent). Celkem zákazníci za pět měsíců nakoupili o 28 procent více brambor na hranolky než ve stejném období minulého roku. Iniciativa se postarala také o vyšší produkci a prodeje českého křenu,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel společnosti makro ČR, a dodává, že zároveň Inciativa České pole podpořila pěstování českého křenu a nastartovala renesanci pravého českého česneku v podobě původních českých odrůd. Návrat tradičních českých zemědělských produktů do domácí gastronomie by mohl v roce 2024 dostat ještě větší impulz.

České pole podpoří tradiční živočišné produkty

S výběrem nových produktů vhodných pro další rozšíření portfolia Iniciativy České pole pomáhají odborní pracovníci a vědci z České zemědělské univerzity, která se k projektu připojila loni v srpnu jako odborný garant v oblasti výzkumu tradičních odrůd a plemen. 

Mezi nejrozpracovanější projekty pro budoucí rozšíření záběru iniciativy patří v tuto chvíli česká cibule vhodná na guláš a šalotka. „Pro české zemědělce je podpora a garance odbytu velmi důležitá. Iniciativa České pole ukazuje dalším účastníkům trhu, že čeští pěstitelé a chovatelé patří co do kvality k evropské špičce. Jejich produkci má smysl nakupovat a nabízet jak v českých domácnostech, tak – jako v tomto případě – v českých gastronomických provozech,“ říká Petr Jílek, vrchní ředitel Sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR.

České pole na Makro Festu

„Iniciativa České pole unikátní v tom, že se zaměřuje na více parametrů zemědělské produkce najednou. Proto do budoucna půjdeme i nadále cestou vytipovávání konkrétních produktů, u kterých dává největší smysl návrat na česká pole i české talíře. Po diskuzi s odborníky z České zemědělské univerzity uvažujeme o podpoře produktů živočišného původu, například jehněčího masa a drůbeže z volného chovu,“ odpovídá vedoucí komunikace makro ČR Nikola Formanová. Kromě přímé podpory producentů jednotlivých plodin se České pole zaměřuje také na soustavnou komunikaci výhod a možností tuzemské zemědělské produkce směrem k provozovatelům v gastronomii. Zástupci iniciativy se proto i letos představí v rámci festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST 2, který se bude konat v Praze ve dnech 12. a 13. března 2024 v O2 universu.

Zdroj: makro ČR

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.