Menu aneb cesta do hlubin kuchařovy duše

Menu aneb cesta do hlubin kuchařovy duše

Michal Günsberger Michal Günsberger foto: se svolením filmu Menu

Stejně jako špičková zážitková restaurace Hawthorne, kde se odehrává většina děje, je i tato brutální filmová alegorie na elitářství (čti třídní boj) a myšlenkové pochody těch nejlepších šéfkuchařů nemilosrdně soustředěnou a efektní podívanou, která míří rovnou na solar.

Zbohatlíci vůbec prožívají v poslední době v kinech těžké časy. Minulý měsíc je Ruben Östlund nacpal na luxusní jachtu a sledoval, jak se ve filmu "Trojúhelník smutku" navzájem pozvrací. V prosinci je Rian Johnson uzavře do skleněné cibule na soukromém řeckém ostrově a bude sledovat, jak přemýšlejí, kdo z nich je vrah, ve filmu "Na nože: Glass Onion". V "The Menu" je autoři vyvezou "jen" na večeři, ale nudit se rozhodně nebudete, to slibuji.

Zákazníci na zabití

V restauraci Hawthorne, která se nachází na soukromém ostrově v severozápadním Pacifiku, je ke každému jídlu servírována i nemalá dávka šéfkuchařova ega a velmi emotivní přednáška o jeho původu. Král místní kuchyně Julian Slowik (Ralph Fiennes) vládne svému personálu pevnou a tyranskou rukou, a odkaz na to, že pochází odněkud z východní Evropy, jen podtrhuje dlouhou cestu, kterou musel urazit k vytouženému vrcholu. Kdyby tušil, co ho tam čeká, možná by zůstal u grilování hamburgerů.

V jídelně, jen pár kroků od disciplinované armády personálu v kuchyni, čekají nadržení zákazníci, z nichž každý vysázel třicet tisíc korun, aby si mohli užít Slowikova degustačního menu. Jsou mezi nimi mladý gurmet a foodie (Nicholas Hoult) a jeho partnerka Margot (Anya Taylor-Joy), profesionální recenzentka restaurací (Janet McTeer), tři ajťáci (Rob Yang, Arturo Castro a Mark St. Cyr) a vyhasínající filmová hvězda (John Leguizamo). Ten doufá, že se mu podaří uvést kulinářský cestopisný pořad a vrátit se tak do světel ramp. Všichni kromě Margot byli pečlivě vybráni a mají se stát aktéry Slowikovy perfektně promyšlené gastronomické opery.

Od amuse-bouche až po dezert jsou Slowikovy výtvory - a tresty pro strávníky - stále bizarnější a hrozivější. Režie Marka Myloda je v souladu s radostně zlomyslným tónem celého představení a herci se vžili do postav tak nesympatických, že se stáváme ochotnými spoluviníky jejich utrpení, které pro ně šéfkuchař přichystal. Fiennes je báječný v roli muže, který je tak odhodlaný udělat z jídla umění, že zapomněl na jeho samotný smysl; jeho odpor k samotnému vaření a klientům už dávno zabil veškerou radost z práce pro lidi a v kuchyni.

Film ve své úvodní části tak trochu připomíná díla z pera Agathy Christie, naštěstí odnikud nevyskočí Hercule Poirot a nezačne soukromou společnost vyšetřovat. Děj dostane po chvíli rychlý spád a servíruje jeden chod za druhým, takže by to vlastně slavný detektiv neměl ani šanci stihnout.

Třídní boj à la Karl a Friedrich

„Dokonce i tvoje teplá jídla jsou studená,“ uleví si nahlas od srdce Margot, která jako první zpochybní urážku zakomponovanou do každého chodu, kterou svým hostům šéfkuchař přichystal. Slowik, zaujatý její dělnickou svéhlavostí a odvahou vyjádřit svůj názor, je znepokojen: vidí, že je ochotná se s ním pustit do křížku a odmítá některé chody konzumovat. To se samozřejmě od ostatních účastníků večeře nedá očekávat, ti submisivně sedí a hledí na zbožštělého šéfkuchaře s úctou a pokorou. Anebo prostě jen sedí, protože "na to mají".

A právě Margot je klíčem ke všem událostem, které v podniku nastanou - ona totiž nebyla pozvána a jako náhradnice nereprezentuje svět snobů, celebrit a foodies, kteří mají sice doma Paco Jet, ale neumí uvařit ani čaj. Jako jediná odmítá submisivně slintat nad "chlebovým talířem", kde ovšem není žádný chléb, a necítí potřebu se se slavným šéfkuchařem vyfotit. Této abnormality si všimne i vrchní meďačka Elsa, kterou perfektně zahrála thajská herečka Hong Chau. Pokud chcete vědět, co si o vás myslí personál, zaměřte se právě na ni.

Sladká tečka závěrem

Film Menu je černočerný, někdy neohrabaný a na problémy tohoto světa útočí častěji sekáčkem než pinzetou. Přesto jde o perfektní artovou podívanou, která je plná krásných záběrů jídla, odkazů na ty nejlepší podniky světa (schválně, jestli poznáte, odkud pochází dezert) a přesně vystihuje stav špičkové gastronomie.

Na jedné straně stojí tvůrce - umělec - kuchař, který své řemeslo miluje a snaží se uspokojit klienty tak moc, až se vytratí láska k řemeslu a stává se celebritou, za kterou se nechodí pro dobré jídlo, ale pro fotku na Instagramu. Na straně druhé stojí ochota zaplatit za jídlo nesmyslné sumy a potřeba prezentovat svůj status. Být při tom a odškrtnout si další návštěvu věhlasného podniku. Jestli se tyto dva světy míjí nebo protínají, to už nechám k posouzení samotnému čtenáři. Film se možná zaměřuje na vysokou gastronomii, ale jeho srdcem je čistá ryba s hranolky.

A vy si pamatujete, co jste kde jedli?

Ti, kdo znají Hestona Blumenthala, nepochybně tuší, co je v nové dubajské restauraci čeká. Excentrický britský šéfkuchař, který se stal televizní superstar, je známý svými divokými (a někdy i...
První sérii seriálu Medvěd jsme popsali jako "inspirativní spojení krásného gurmánského filmu a delirické sondy do světa provinční gastronomie“. Ve druhé sérii zůstávají některé věci stejné:...
Pod tíhou všeobecného nadšení, že se v Praze otevřelo konečně nové "Króčko", jsme neodolali a podlehli tlaku marketingu, který má tato zavedená gastronomická skupina dotažený k dokonalosti. S...
Název podniku nejenže odpovídá svému umístění, adresou také navazuje na letitou tradici honitby Gold Eck. Ta byla zachycena na mapách už v 18. století. Nachází se prostě v rohu. Celé jihozápadní...
Rodinné drama Medvěd je jedním z nejlepších filmových počinů z prostředí profesionální kuchyně poslední dekády. Osmidílný originální seriál z produkce FX/Hulu, který sleduje talentovaného,...
Jde o úplně jiný styl, než jaký tu před lety předváděli Pavel Býček nebo Roman Paulus. Ale to neznamená, že je to špatně.
Stejně jako špičková zážitková restaurace Hawthorne, kde se odehrává většina děje, je i tato brutální filmová alegorie na elitářství (čti třídní boj) a myšlenkové pochody těch nejlepších šéfkuchařů...
Prší a venku se setmělo, tato recenze bude krátká, punk sushi se nám zachtělo, bratříčku, za vším, co jsi doteď znal, jsi právě zavřel vrátka.
Vítejte u jednoho z nejslavnějších šéfkuchařů na světě! Vinný lístek zde rozpláče i dospělého muže, jachtu můžete zakotvit před hotelem a vyjet do lobby přímo z přístavu výtahem. Formulí by to sem...