Nakrmte někdo Phila! Kuchařka oblíbeného seriálu z Netflixu ukazuje, jak Massimo Bottura připravuje své geniální rizoto

Nakrmte někdo Phila! Kuchařka oblíbeného seriálu z Netflixu ukazuje, jak Massimo Bottura připravuje své geniální rizoto

Paul Feinstein Paul Feinstein foto: Netflix

Pokaždé, když Phil Rosenthal vytřeští oči, víte, že vás čeká něco zajímavého. Populární moderátor ještě populárnějšího seriálu společnosti Netflix "Somebody Feed Phil" totiž neskrývá své emoce, když se zakusuje do místních dobrot z kterékoli části světa.

Pořad vzbuzuje stejnou měrou touhu po cestování i chuť na lokální speciality. Pokud jste pořad sledovali, nepochybně jste tyto touhy a chutě měli taky. Tím nám všem opět Rosenthal prokázal obrovskou službu. Napsal totiž k seriálu doprovodnou knihu "Nakrmte někdo Phila - kniha". Obsahuje desítky receptů od nejslavnějších světových kuchařů, kteří se v pořadu objevili.

Chcete vědět, jak Massimo Bottura připravuje své slavné rizoto? Najdete to v knize. Zajímá vás skvostná lutenica šéfkuchaře Alona Shayi? Najdete ji na straně 74. Sbíhají se vám sliny na khao soi Iana Kittichaie? Nyní si to vše můžete připravit doma.

Kuchařka obsahuje také množství fotek z natáčení a jeho zákulisí. Nechybí v ní také spousta anekdot, které jsou nedílnou součástí seriálu. Autor následujícího rozhovoru, Paul Feinstein se tedy zeptal Phila Rosenthala na pár otázek ke vzniku kuchařky, i na jeho další plány.

Jak byste tuto knihu popsal?

Chtěl jsem vytvořit dokonalou doprovodnou knihu k seriálu, doplněnou o příběhy, zajímavosti, fotografie ze zákulisí a krásné záběry z obrazovky, protože máme úžasné kameramany. A pak mě napadlo - co kdyby to byla zároveň ta nejlepší kuchařka na světě? Takže tam máme 60 nejžádanějších receptů z prvních čtyř sezón pořadu od nejlepších kuchařů na světě.

Když říkáte žádané, kdo si tyto recepty žádá?

Lidé mi každý den posílají emaily. Každý den! Chcete znát ten nejčastější recept? Pokud náš pořad znáte, víte, že se moc nepouštím do samotného vaření. O tom to není. Není to pořad o vaření. Ale byl tu jeden recept, který mi přišel tak jednoduchý, skvělý, a věděl jsem, že nebude časově náročný, tak jsem si řekl, že ho divákům předvedu. Byla to vepřová kotleta v Benátkách. Stal se z něj nejžádanější recept, i když je v seriálu (snad jako jediný) vlastně vidět. Přípravy jídel podle receptů jinak neukazujeme. Tak jsme ho dali do knihy.

Co se vám na psaní této knihy líbilo nejvíc?

Především jsem věděl, že potřebuji pomoc. Bylo mi jasné, že někoho potřebuji, protože jsem nikdy předtím kuchařku nepsal, nejsem autor kuchařek a samozřejmě nejsem ani profesionální kuchař. Takže jsem potřeboval někoho, kdo má zkušenosti se světem kuchařek. A svou první knihu jsem psal tak, že jsem ji nadiktoval. Stále mě víc baví mluvit, než psát. Rád vyprávím své příběhy někomu, kdo to přepíše nebo nechá přepsat, a pak vytiskne. Já si to pak projdu a opravím. Tak jsem to udělal i v tomto případě a nechal jsem Jenn Garbeeovou, aby se postarala o receptové a organizační části, což u tohoto typu publikování také neumím. Tím, že jsem jí znovu vyprávěl své příběhy a ona mi kladla relevantní otázky, jsem si všechno znovu prožil. Skvělé bylo i procházet fotografie s mým bratrem, který z nich velkou část pořídil na svůj iPhone. Otiskli jsme je v knize. Celé to byla velká zábava.

Zkoušel jste něco z kuchařky sám uvařit?

Znáte mě, že? Nejsem kuchař. Jsem strašně rád, že to dělají odborníci. Díky bohu za ně! Schvaloval jsem každou fotku a všechno, co je v knize, ale když jsem se dostal ke zmiňované vepřové kotletě, ptám se: „Co to je?". Oni řekli: „To je vepřová kotleta.“ Řekl jsem: „Ne, to není. Musíte to naklepat." A oni řekli: „To je umělecká licence." Řekl jsem: „Promiňte, ale pokud si lidé kupují knihu a chtějí ten recept, chtějí, aby to dopadlo tak, jak to viděli v seriálu." To pro mě bylo velmi důležité, tak jsem je to nechal předělat. Všechno ostatní bylo perfektní. Samozřejmě tam byly drobné rozdíly kvůli jiným ingrediencím a věcem, které u nás běžně nedostanete, takže je musíte nahradit. Spousta věcí je tam zatraceně dobrá.

Jak dlouho trvala cesta od nápadu k dokončení knihy?

Myslím, že rok. Bude to nádherná vzpomínka. Tato kniha je prostě hezká věc, ať už jste kuchař nebo ne. Opravdu mám pocit, že si v ní každý najde něco pro sebe. I když nesnášíte můj blbý obličej, je to dobrá kuchařka. A pokud nejste kuchař, a máte rádi show, je to taky dobrá volba. Je to prostě doprovodná kniha k seriálu o jídle a cestování.

Myslím, že jednou z nejhezčích částí pořadu je to, jak vyzdvihujete různé skupiny a organizace za to, jak pomáhají nakrmit lidi v nouzi. Najdeme podobný prvek i v nové knize?

Samozřejmě. A víte, že jednou z mých nejoblíbenějších částí natáčení pořadu je hledání těchto lidí? Mimochodem, výtěžek z knihy věnuji na charitu.

Pro tuto knihu jste získal několik známých osobností. Od kterých kuchařů mohou lidé očekávat recepty?

Přemýšleli jsme o tom, kdo by měl napsat předmluvu, kdo by se na to hodil. Pak si říkám - co tak nejlepší kuchař na světě? A fakt jsme ho získali. A tak Massimo Bottura a jeho tým napsali do knihy úžasný úvod o našem pobytu na Western Avenue (v Los Angeles), kam všichni přijeli, společně jsme šli na korejské hotdogy, které Massimovi tak moc chutnaly, že si šel pro nášup. Je to skvělý člověk. Patří mezi mé oblíbence.

Napadají mě i další lidé, šéfkuchař Moha Fedal z Maroka, to je takový okouzlující, úžasný muž. Zároveň bouřlivá duše. Jo a miluju jeho rodinu! Vlastně je to pro mě nejlepší část celého seriálu. Věřím, že to, co se v knize objeví, opravdu není jen o jídle, ale i o lidech. Jídlo bude tím pojítkem. Možná vás na první dobrou zláká jídlo v ní, ale pokud vás kniha i pobaví a trochu se zasmějete, pak je naše spojení ještě silnější.

Fanoušky seriálu bude jistě zajímat, které sezóny (seriálu) tato kniha zahrnuje, a je šance na pokračování?

Jsou tam první čtyři sezóny seriálu, což vám dá také dobrou představu o tom, jak dlouho trvalo knihu vytvořit. Venku máme už pátou a šestou sérii takže bychom mohli klidně pomýšlet na pokračování. Hlavně, těším se na zpětnou vazbu od čtenářů, chci, aby mi řekli, co by chtěli v pokračování knihy.

Ve své knize máte několik zajímavých myšlenek. Jedna z nich je o "lokálnosti". Můžete to nějak rozvést?

Vlastně je to velmi jednoduché. Kdo by měl být odborník? Já? Asi těžko - právě jsem sem přijel. Co takhle někdo, kdo tu žije? Pojďme si promluvit s někým místním. Prostě jsem se řídil selským rozumem. Včera jsem s někým mluvil na večírku a on mi řekl: „Miluju váš pořad. Těšíme se, až někam vezmeme naši dceru." „Kolik je vaší dceři?" „10." „Na co čekáte?", řekl jsem. „No, chci, aby si to pamatovala." Zeptal jsem se: „To plánujete jen jeden výlet v jejím životě? Protože Bena a Lily jsme vzali do Benátek, když jim nebylo ani šest a tři roky. A pamatují si to. A teď cestují sami. Nevím, na co čekáte." Reakce byla: „Aha," jako že je to vlastně fajn nápad.

Tady je moje filozofie: jeďte hned, protože nevíme, co přijde. Nevíme, co se ve světě stane. Pokud můžete jet, jeďte okamžitě. Proč? Protože až jednou vycestujete, budete chtít cestovat znovu a znovu. Takže jeďte hned!

Tady je moje velké dilema, když cestuji - chci vyzkoušet nová místa, ale jak se můžete nevrátit na místo, které milujete, a k lidem, které jste si tam zamilovali? Vydejte se tam hned. A vždycky říkám, že Benátky jsou perfektní první místo, kam vzít své dítě. Jsou to projížďky na gondole, je to prostě celý malý svět. Auta jsou vlastně lodě... Je to velmi jednoduchý svět na pochopení. A pak je to mimochodem vizuálně nejúchvatnější město na světě.

Ironií této knihy vlastně je, že chcete, aby ji lidé odložili a prostě odcestovali.

Odložte knihu a vyrazte. Už jste se inspirovali? Jděte! Ve chvíli, kdy se necháte inspirovat, jděte. A ještě jedna věc. Už nikdy nebudete tak mladí jako teď. Chvíli mi trvalo, než jsem to pochopil. Takže jděte do toho, a to hned!

Zdroj: finedininglovers.com

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...