Sergio Herman opouští známé podniky Pure C a AIRrepublic. Restaurace také změní název

Sergio Herman opouští známé podniky Pure C a AIRrepublic. Restaurace také změní název

Redakce Redakce foto: se svolením Sergio Herman Group

Slavný nizozemský šéfkuchař a spolumajitel několika michelinským průvodcem oceněných restaurací neztrácí čas. Po té, co restaurace Pure C přišla najednou o dvě hvězdy Michelin Guide, se hodlá soustředit na jiné projekty. Herman o tom napsal veřejný dopis.

Ztráta hvězd Michelin Guide je noční můrou každého šéfkuchaře. Sergio Herman během jediného roku složil na stůl hned dvě hvězdy. Překvapivě o ně přišel jeden z jeho slavných podniků, Pure C. Herman svým velkým byznysovým i životním rozhodnutím ukázal, že i takto nepříjemná situace může být příležitostí k životní změně. Poté, co so domluvil na předání restaurací Pure C a AIRrepublic belgickému hotelu Zeeland, oznámil prostřednictvím veřejného dopisu svůj záměr věnovat se více soukromému životu a zároveň se soustředit na spuštění nových projektů v Asii. Níže uvádíme v české verzi celé znění Hermanova vzkazu.

Drazí lidé,

letos v létě jsem učinil osobní rozhodnutí, které bude mít z mnoha důvodů hluboký význam, a rád bych se s vámi podělil o své úvahy, které mě k němu vedly.

Po důkladném zvážení osobních a profesních důvodů jsem se rozhodl, že ukončím své působení v restauracích v Cadzandu, konkrétně v Pure C a AIRrepublic. Je samozřejmé, že se mi toto rozhodnutí po patnácti letech podnikání v Cadzandu nedělalo lehce.

Jsem hrdý na spolupráci

V řadě diskusí s mým obchodním partnerem a investorem v Cadzandu, rodinou Gorthmannových, jsme se společně rozhodli, že pro restaurace i mě nastal čas jít dál samostatně.

Stále cítím maximální vášeň pro vaření, ale mám i další touhy, jako například mít více času pro svou rodinu, děti a přátele, více cestovat a vrhnout se do nebývalých mezinárodních projektů, například v Asii.

Horizont je ještě daleko, ale sladění různých pracovních projektů a času volna tvoří v mém současném životě napětí, a proto jsem se rozhodl uzavřít kapitolu Cadzand a hledat nové sny a příležitosti.

Na to, čeho jsme společně v Cadzandu za posledních 15 let dosáhli, můžeme být nesmírně hrdí. Cesta, kterou jsme společně ušli, nám splnila sen a projekt ze mě udělal člověka, kterým jsem se dnes stal. Když jsem tehdy přijal nabídku rodiny Gorthmannových, cítil jsem potřebu mít možnost vybudovat vedle Oud Sluis druhou restauraci podle svých kulinářských představ. Následovaly další restaurace a soudě podle stálé kvality, kterou jsme po všechny ty roky poskytovali, mohu říci, že se nám to více než podařilo. (Sergio Herman zahájil svou kariéru právě v rodinné restauraci Oud Sluis v nizozemském Sluis, kde pracoval 25 let. Od roku 2006 byl tento podnik držitelem tří michelinských hvězd. Bez ohledu na tento úspěch se Sergio v prosinci 2013 rozhodl zavřít dveře Oud Sluis, aby se mohl věnovat novým projektům. Pozn. red.)

kw b kv rest pure c 005

Interiér Pure C

Spolupráce se všemi těmi šéfkuchaři, servisem, sommeliery a všemi ostatními, kteří přispěli k úspěchu Pure C i AIRrepublic, v mnoha ohledech nesmírně obohatila můj profesní život. To, že jsem díky tomu získal obrovská smysluplná přátelství, je víc, než jsem kdy mohl doufat, a jsem za to nesmírně vděčný.

Strandhotel a můj tým budou v nadcházejícím období až do předání podniků nadále plnohodnotně spolupracovat. Naše společné zaměření na spokojenost a kariéru každého ze zaměstnanců, kteří byli mezitím informováni o mém rozhodnutí, je samozřejmě prvořadé. Kromě toho nadále jednáme o dalších postupech, díky kterým má Strandhotel dále pokračovat ve své kulinářské práci. Jedním z už dnes známých faktů je, že tato jejich cesta bude dále pokračovat bez názvů Pure C a AIRrepublic. Ty jsou pro mě až příliš spojeny s osobními vzpomínkami, které si chci na restaurace uchovat.

Kulinářská vášeň a nové inspirace

Přestože kapitolu Cadzand uzavírám s jistým zármutkem, chci vás ujistit, že moje kulinářská vášeň zůstává neměnná. Mou energii pohání nová inspirace.

V Antverpách se budu i nadále výslovně věnovat restauracím Le Pristine a Blueness, díky kterým mohu dále rozvíjet svou vizi pohostinství. Zde budeme stále spolupracovat s týmy restaurací na vytváření jedinečných zážitků pro naše hosty. Velmi silně cítím, že jsme s těmito dvěma restauracemi teprve na začátku, a v tomto ohledu je pro mě následující spolupráce skutečnou výzvou.

Interiér AIRrepublic

Interiér AIRrepublic

Mezinárodní výzvy

V globálním měřítku jsme ve fázi příprav otevření dvou restaurací v Asii. Hotelová skupina HYATT mi dala důvěru, abych mohl vyniknout v metropolích Tokio a Singapur. Věřte, že kromě hrstky šéfkuchařů a gurmánů zde nikdo nezná jméno Sergio Herman, a právě to byl důvod, proč jsem tuto výzvu přijal. Věnujeme spoustu energie našim lidem, abychom mohli tyto projekty dělat dobře a důkladně. Naši lidé se v rámci těchto příprav už přesunuli do Tokia i Singapuru. Na mezinárodní scéně bude hrát svou roli také Frites Atelier. Podepsali jsme smlouvu s franšízovým partnerem v tureckém Istanbulu, přičemž souběžně probíhá řada dalších zajímavých jednání, která snad mohou vést ke globálnímu růstu.

Poděkování

Než všichni získají pocit, že chci úspěch přisoudit jenom sám sobě, chtěl bych se také dlouze pozastavit nad lidmi, kteří při mně v těchto superpracovních časech stojí. Protože samozřejmě nepodnikám věci sám.

Za jednotlivými projekty stojí týmy lidí, kterým chci podle své nové vize dát prostor a příležitost se rozvíjet a prosadit. Můj manažerský tým nyní zakotvil v 't Zuid v Antverpách a tam dnes kujeme nové plány, jak dále utvářet naše inovace. Toto kreativní místo, kde se cítím obzvlášť doma, živí mou novou inspiraci. Právě na tomto výjimečném místě se snoubí umění a gastronomie. A tady znovu nakopnu svou neutuchající vášeň pro vaření. Společně se spřátelenými šéfkuchaři, umělci a výtvarníky zde vidím vznikat jedinečné spolupráce, při kterých občas uděláme místo u stolu i hostům.

Osobně se chci i nadále soustředit na vaření. Moje síla spočívá ve vymýšlení nových pokrmů a kombinování chutí, vedení talentů v jejich ambici růstu a v tom, že chci, aby byli hosté v našich restauracích spokojeni.

Slova díků, kterými chci tento dopis zakončit, patří všem zaměstnancům, věrným hostům a loajálním partnerům, mé rodině a přátelům. Důvěra a podpora, které se mi od vás každý den dostává, pro mě osobně hodně znamená. Beru vás s sebou při oslavách úspěchů a jste tu pro mě v nelehkých chvílích. Dáváte mi sílu jít dál a díky vám mohu vytvářet nezapomenutelné okamžiky a plnit si své sny!

 

Děkuji vám,

Sergio

 

Poznámka

Poslední servis v Pure C se uskuteční v sobotu 23. září 2023 večer.

Poslední servis v AIRrepublic se uskuteční v sobotu 30. března 2024 večer.

 

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...