Tři hvězdy Michelin Guide pro Slovinsko. Ana Roš zůstane navždy nedělitelnou součástí světové gastronomické scény

Tři hvězdy Michelin Guide pro Slovinsko. Ana Roš zůstane navždy nedělitelnou součástí světové gastronomické scény

Redakce Redakce foto: se svolením Hiša Franko

Do Slovinska jako do první země z bývalé socialistické Evropy přichází tři hvězdy věhlasného průvodce Michelin Guide. Pro svou restauraci Hiša Franko je získala slavná šéfkuchařka Ana Roš. Zařadila se tak mezi hrstku světových šéfkuchařek, které toto prestižní ocenění získaly.

Ana Roš nepochybně přispěla ke změně osudů slovinské i světové gastronomie a nyní je její cesta šéfkuchařky a spolumajitelky restaurace korunována třetí michelinskou hvězdou. Červená kniha, jak je průvodci Michelin Guide přezdívá, udělila Aně Roš nejvyšší ocenění za její restauraci Hiša Franko ve slovinském Kobaridu. Tato zpráva přichází tři roky po debutu slovinského průvodce Michelin, který její restauraci hned na začátku udělil dvě michelinské hvězdy. Michelin Guide Slovenia je často používaný jako příklad a argument pro nově vznikající českou mutaci nejslavnějšího gastronomického průvodce světa.

Tři hvězdy, udělené podle norem Michelin Guide, z této restaurace dělají destinaci, do které stojí za to si naplánovat speciální cestu. „V této restauraci, která se nachází v malé vesnici Kobarid na severozápadě Slovinska, vytváří šéfkuchařka a gastronomický samouk Ana Roš jedinečnou, výjimečnou kuchyni, která vzdává hold sousednímu údolí Soča a jeho přírodnímu i kulinářskému dědictví. Unikátní degustační menu se může pochlubit výjimečnými pokrmy, které vynikají originálními barvami, chutí a texturou, a odrážejí odvážnou vizi šéfkuchařky. Ana Roš se vždy řídí přírodou, respektuje roční období a čerpá inspiraci ze svých cest i od svého mezinárodního týmu v kuchyni. Tato kulinářská filozofie v kombinaci s vytrvale udržitelnými postupy činí z Hiša Franko dokonalý příklad pro Michelin Green Star a zároveň globální inspiraci pro fine dining dneška i zítřka," komentoval prestižní ocenění průvodce Michelin Guide v oficiálním prohlášení.

Několik let předtím, než vyšel první slovinský Michelin Guide, byla Roš zvolena nejlepší šéfkuchařkou roku 2017 v rámci dalšího prestižního žebříčku The World's 50 Best Restaurants, který letos zařadil restauraci Hiša Franko na 32. místo mezi 50 nejlepších restaurací světa. Dnes je Ana Roš teprve osmou ženou na světě, která získala nejvyšší ocenění, tedy tři hvězdy Michelin Guide. Tím pádem se zařadila po bok stálic světové gastronomie, jakými jsou Nadia Santini, Elena Arzak, Dominique Crenn, Annie Feolde, Anne-Sophie Pic, Hélène Darroze a Clare Smyth.

Během své obdivuhodné kariéry dokázala Ana Roš proměnit horskou vesnici Kobarid na západě Slovinska nedaleko italských hranic v opravdový chrám lokální kuchyně. Velký cit pro krajinu, tamní malé výrobce, farmáře a okolní přírodu jsou pro tuto šéfkuchařku charakteristické. Tato zelená filozofie a řada postupů zaměřených na udržitelnost jí také vynesly zelenou michelinskou hvězdu. Ta se uděluje za udržitelný přístup v provozu restaurace.

„Třetí michelinská hvězda je uznáním naší kreativity, inovací a oddanosti kulinářskému umění. Potvrzuje, že jsme na správné cestě," řekla Roš, jejíž podnik Hiša Franko se stal 140. tříhvězdičkovou restaurací na světě. Dále ke třem hvězdám uvedla, že toto ocenění je splněním snů celého týmu. „Jsme vděční za každou duši, která si udělá čas, projede divočinou údolí Soča a pochutná si na našich báječných výtvorech," nechala se slyšet Roš, která ohromila michelinské inspektory podle jejich komentářů neustálým zlepšováním kvality ve srovnání s prvním vydáním průvodce Michelin Guide Slovenia.

„Říci, že jsme obrovsky vděční a opravdu hrdí na náš tým, by bylo slabé slovo. A teď pojďme slavit!" stojí na instagramové stránce Hiša Franko. A slavit rozhodně mají co. Šéfkuchařka známé restaurace se zavázala, že bude i nadále ohromovat, ale zároveň zůstane věrná své filozofii a lásce k údolí Soča.

Zdroj: Michelin Guide

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...