Tak trochu jiný veletrh gastra. HostMilano je přesně tou událostí, kterou chcete zažít

Tak trochu jiný veletrh gastra. HostMilano je přesně tou událostí, kterou chcete zažít

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

8 000 přihlášených, jenom 2 000 vyvolených. Přesně taková je bilance posledního gastronomického veletrhu v Miláně co do počtu vystavovatelů. Kvalitou hostů je ještě dál. HostMilano je projektem, od kterého se mohou učit gastroveletrhy po celém světě, ty české nevyjímaje.

„Zážitek srovnatelný s nejlepšími ročníky, který upevňuje vedoucí postavení značky HostMilano jakožto globálního referenčního bodu pro inovace v profesionálním pohostinství.“ Tak zní nejčastější komentář ze strany vystavovatelů i návštěvníků během závěrečného dne 43. ročníku, který se uskutečnil v polovině října.

HostMilano se ve dnech 13. až 17. října zúčastnilo více než 180 000 profesionálů, přičemž podíl mezinárodních vystavovatelů ze 166 zemí činil více než 42 procent z celkového počtu. Kromě evropských zemí, jako je Německo, Francie, Španělsko, Švýcarsko a Velká Británie, byly zaregistrováni odborníci ze Severní a Jižní Ameriky, zemí Perského zálivu a Asie.

A bylo z čeho vybírat, na co se koukat, co ochutnat a rozhodně bylo s kým si promluvit. Italská pohostinnost se pojila s neotřelým designem, přijetí byla vstřícná, káva příjemně vonící a jídla delikátní. Pokud vám ještě na závěr vaši pastu zastrouhali bílým lanýžem, nebylo už žádných argumentů, proč si nesednout mezi managery špičkových světových gastronomických firem a nedat si s nimi oběd.

I oni mnohokrát cestovali tisíce kilometrů, aby jako první viděli novinky z dílen lídrů na trhu, jakými jsou třeba Serax, Steelite, Rosenthal či Abert. Neuvěřitelné designové novinky předvedli i Sumisura, Pordamsa nebo třeba Degrenne. Speciální haly byly komplet věnované různým stylům pečení chleba i housek, obrovské zastoupení měli samozřejmě výrobci pecí na pizzu a také producenti či dodavatelé strojů na výrobu těstovin.

Profesionálové si rozhodně přišli na své i u masterclass a přednášek od předních světových kuchařů, pekařů nebo cukrářů, obrovský prostor byl věnován ochutnávkám, od italských prosciutto přes čerstvou pizzu, vína a destiláty až po skvělou italskou kávu a dezerty. Něco málo, jako třeba silikonové formy, bylo možné zakoupit přímo na místě, ale HostMilano je především o předávání kontaktů a informací ohledně novinek a inovací na trhu.

U letošního ročníku se prozatím objevila i nejsilnější tendence sdílet osobní příběh návštěvníka nebo vystavovatele na veletrhu. Dle závěrečné zprávy organizátorů v tomto roce výrazně vzrostla dynamika sociálních médií. Jen na Instagramu přesáhl #HostMilano 1,4 milionu zobrazení, přičemž zeměmi, které událost na sociálních sítích sledovaly nejvíce, byly Itálie, Brazílie, Spojené státy, Španělsko, Francie a Velká Británie. Pozoruhodná byla také odezva v tištěných nebo online médiích. Veletrhu se totiž zúčastnilo 1 342 novinářů, z toho 279 zahraničních, a bylo publikováno více než 5 000 citací a článků.

HostMilano ve velkém zrcadlí italskou gastronomickou scénu, velevýznamné slovo má rozhodně i v rámci světového kontextu pohostinství a gastronomie. Co dva roky ukazuje sílu a půvab tohoto oboru, který se chce neustále zlepšovat a posouvat dál a který chce inspirovat i šokovat. Následující již 44. ročník veletrhu HostMilano se bude konat v italské metropoli od 17. do 21. října 2025.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...